Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουν-2020 10:02

  Ο Τσίπρας, οι νέοι στόχοι, οι "παλιές αγάπες" και ο "μετασχηματισμός"του ΣΥΡΙΖΑ

  Ο Τσίπρας, οι νέοι στόχοι, οι "παλιές αγάπες" και ο "μετασχηματισμός"του ΣΥΡΙΖΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Η πανδημία έχει πλήξει τις κομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Επ αόριστον είναι μεν για την ώρα η αναβολή του συνεδρίου "μετασχηματισμού" του κόμματος) αλλά όχι και οι προσωπικές στοχεύσεις του Αλέξη Τσίπρα.

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας οσονούπω έναν χρόνο από τα απανωτά εκλογικά ραπίσματα του 2019 ( τρία , τον αριθμό), φαίνεται ότι οδηγείται σε ανασχεδιασμό των προτεραιοτήτων του , τόσο για τον περιβόητο μετασχηματισμό του κόμματός του όσο και για την εκλογική δεξαμενή στην οποία απευθύνεται.

  Η πανδημία "φρέναρε" τις κομματικές εξελίξεις, εφόσον βάσει του σχεδιαγράμματος από τα τέλη Μαίου θα είχε ήδη προκύψει και με τη βούλα του συνεδρίου ο νέος ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αλλά τούτο δεν εμποδίζει τον πρόεδρό του να προχωρήσει μόνος στην ανασύνθεση του κόμματος , ακόμη και αν λόγω κορονοϊού, το συνέδριο αργήσει να πραγματοποιηθεί αρκετούς ακόμη, μήνες. 

  Μπορεί στο τραπέζι της Κουμουνδούρου να έπεσαν σκέψεις και προτάσεις για διεξαγωγή "ψηφιακού συνεδρίου" άμεσα, αλλά μάλλον πρόκειται για συζήτηση ήδη καμμένη: Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα γεννηθεί στα "χαρτιά" όταν καταστεί εφικτή η διεξαγωγή του συνεδρίου του ( έγκυρες κομματικές πηγές αποκλείουν να συμβεί αυτό το Φθινόπωρο) αλλά επί της ουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει προχωρήσει στο "λίφτινγκ" που ορέγεται, πολύ νωρίτερα. Για την ακρίβεια, έβαλε ξανά μπρος, τις "μηχανές". 

  Η στροφή στο Κέντρο και τα "αδειάσματα"

  Το "σήμα" Τσίπρα για στροφή του κόμματος στο Κέντρο έχει σταλεί ήδη από τον Φεβρουάριο, πριν από την εκδήλωση της Πανδημίας του κορονοιού, με τη στάση που τήρησε για τα γεγονότα στον Έβρο και την απόπειρα της τουρκικής πλευράς να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό ζήτημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε το πρώτο μήνυμα στους έξαλλους του κόμματός του: Καλώς σφράγισε η κυβέρνηση τα σύνορα, αφήστε τις γραφικές ιαχές περί ανοιχτών συνόρων.

  Ενοχλήθηκαν ασφαλώς ( και εν μέρει δικαίως) οι εξ αριστερών θιασώτες του κόμματος ( έχοντας καταπιει ήδη μια φορά το "παραμύθι" περί αναγκαίας σύμπραξης με τους ΑΝΕΛ και της υπογραφής μνημονίου, ως αναγκαία αλλά "έκτακτα" δεινά).

  Ο κ. Τσίπρας πάντως, δεν έχει σταματήσει να τους… εκπλήσσει από τον Φεβρουάριο έως και σήμερα όχι μόνον τους (εναπομείναντες )ριζοσπάστες του ΣΥΡΙΖΑ α΄λλά καιο τους φανατικούς κλακαδόρους του που άλλον τι πέραν της λασπομαχίας και του διχαστικού αντιπολιτευτικού λόγου, δεν γνώριζαν.

  Κάπως έτσι βρέθηκαν "σκληροί προεδρικοί", όπως ο Παύλος Πολάκης να γίνονται από αγαπημένοι εκτελεστικοί "βραχίονες" της βούλησης του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ σε τροχοπέδη για το νμέο προφίλ που θέλει να λαξεύσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Κεντρώος λόγος, (κατά το δυνατόν) άσκηση αντιπολιτευτικού ελέγχου με αντιπροτάσεις, απόσταση από τον "αυριανισμό" και τη λάσπη στον ανεμιστήρα. Ό,τι δηλαδή πρέσβευε εν πολλοίς, ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους και τους πολίτες "που δεν είναι δικοί μας".

  Τα "Mea Culpa"

  Έτσι άρχισαν και οι σταδιακές "ομολογίες" λαθών για τον κ. Τσίπρα ο οποίος το τελευταίο τρίμυηνο έχει εκφωνήσει ( έστω δειλά- έστω μισά) όσα " Mea Culpa" δεν έχει πει κατά την διάρκεια της διακυβέρνησής του.

   Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων ομολόγησε ότι υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη, ότι στοχοποίησε αδίκως δημοσιογράφους και Πολίτες για τον δήθεν πόλεμο που κήρυξε στην διαπλοκή, ότι δεν έγινε ορθός χειρισμός της Novartis, ενώ παρέσχε πέραν αμφιβολίας απλόχερη στήριξη στην κυβέρνηση για τα Εθνικά θέματα ( ως επικυρώνει και το γεγονός ότι "χαιρέτισε" την συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ προκαλώντας την αποδοκιμασία, του πάλαι ποτέ υπουργού Εξωτερικών του και "aρχιτέκτονα" της Σyμφωνίας των Πρεσπών , Νίκου Κοτζιά".

  Σημειωτέον δε, ότι στην πλειοψηφία των ομιλιών του στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλείψει και την τακτική της σκανδαλολογίας ( προς μεγάλη απογοήτευση "συντρόφων" του που θρέφονται αντιπολιτευτικά αποκλειστικώς από τον "αυριανισμό).

  Ανακάτεμα της εσωκομματικής τράπουλας

  Λίγο πριν από την επανέναρξη των κομματικών διαδικασιών ( συνεδριάζει τις επόμενες ημέρες η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης), ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μέσω Δελφών, εύληπτα κομματικά μηνύματα: 

  "Έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι μια απόφαση ειλημμένη, δεν αφορά πρόσωπα, αφορά πολιτικές. Αγαπώ και εκτιμώ όλους τους συντρόφους μου, παλιούς και καινούργιους. Όμως, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά", είπε. Σε πέντε αράδες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το στίγμα του για το "με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει" και ήταν σχεδόν... φωτογραφικό. 

  Το "γάντι" σήκωσε ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, καίτοι δεν απευθυνόταν ( στον ίδιο αποκλειστικώς η "προειδοποίηση" αλλά και σε "σκληρούς" προεδρικούς του φίλους).

  Σε συνέντευξή του (εφημερίδα Εποχή), ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε μεταξύ άλλων, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: "Προσωπικά, αλλά νομίζω πως και συνολικά, ο χώρος μας ποτέ δεν υιοθέτησε τα μοντέλα προσωποπαγών κομμάτων". 

  Σήμερα, συνεδριάζει η πολιτική Γραμματεία του κόμματος, υπό την βαριά σκιά των νέων αποκαλύψεων για τις business Παπαδημούλη μέσω νέας αγοράς ακινήτων που νοικιάζει μέσω ΜΚΟ σε μετανάστες, αποκαλύψεις που έχουν εξοργίσει και την ηγεσία της Κουμουνδούρου.

  *Διαβάστε ακόμα

  -Στηρίζει Παπαδημούλη ο Φίλης λόγω... συμμαχίας στα εσωκομματικά

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ