Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουν-2020 09:11

  Ο Τσίπρας γυρίζει τη σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ με προειδοποιήσεις: Εγώ θα προχωρήσω

  Ο Τσίπρας γυρίζει τη σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ με προειδοποιήσεις: Εγώ θα προχωρήσω
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά 

  Μια ωραία ατμόσφαιρα δεν είναι στην Κουμουνδούρου, ως γνωστόν, εδώ και μήνες. Από  το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2019 κυρίως, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποδεχόμενος την τέταρτη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε διάστημα 3 μηνών,  ανακοίνωσε τον μετασχηματισμό του κόμματος σε ολιγότερο "ριζοσπαστικό" και περισσότερο κεντρώο. 

  Έκτοτε το κοντέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγραψε πολλά χιλιόμετρα παρασκηνιακών καυγάδων μεταξύ των στρατοπέδων, των "ανησυχούντων" για τυχόν πασοκοποίηση του κόμματός τους και των άλλων, των λεγόμενων "προεδρικών" (μετά πολλών αστερίσκων) για το "quo vadis syriza" , την επόμενη ημέρα.

  Ο Αλέξης Τσίπρας, έπιασε το κομματικό "νήμα" εκεί που το είχε αφήσει τον Φεβρουάριο, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας που τίναξε τις κομματικές διαδικασίες στον αέρα: Όποιος θέλει μένει, όποιος δεν θέλει φεύγει, αλλά υπονόμευση, δεν θα δεχτώ, είχε πει τότε, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος έχει περάσει πολλές διασπάσεις δεν έπαθε και τίποτα ( σ.σ αντιθέτως κυβέρνησε επί 4,5 χρόνια). 

  Χθες, με φόντο το γαλάζιο ταμπλό του Οικονομικού φόρουμ των Δελφών και συνομιλώντας με την Όλγα Τρέμη, εφ όλης της τρέχουσας πολιτικής ύλης, υπήρξε εξόχως διαφωτιστικός για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, τα εν εξελίξει "οικογενειακά δράματα" στην Κουμουνδούρου. Ως τέτοια, τα αξιολόγησε άλλωστε και ο ίδιος, αφού δεν αναγνώρισε ιδεολογικές διαφορές και κόντρες στρατηγικής μεταξύ των στρατοπέδων, ει μη μόνον, προσωπικές. 

  Επιστράτευσε και τον Κάρολο Μαρξ σε επίρρωση της άποψής του: "Άνθρωπος είμαι και τίποτα ανθρώπινο δε μου είναι ξένο", είπε, υποβαθμίζοντας κατάφωρα και επί σκοπώ τις εσωκομματικές αντιδράσεις . Δεν έχουν πολιτική ουσία είπε, αλλά προσωπικά "ταπεινά" ελατήρια, εννόησε. 

  Η "μεταμόρφωση"

  "Εγώ πιστεύω απολύτως ότι σ’ ένα με δυο χρόνια από σήμερα θα έχει ανασυγκροτηθεί πλήρως η εσωκομματική γεωγραφία του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Και θα έχει αναδιαταχθεί και τόσο γιατί, ξέρετε, τα γεγονότα είναι αυτά και η στάση απέναντι στα γεγονότα που διατάσσουν  με βάση τις πολιτικές τοποθετήσεις το εσωτερικό των κομμάτων. Αν αυτοί που σήμερα μοιάζουν να είναι στα αριστερά μπορεί αύριο να είναι στα δεξιά και αυτοί που είναι στα δεξιά, αύριο να είναι στα αριστερά", είπε επακριβώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, "φωτογραφίζοντας" εν πολλοίς τις "μετατοπίσεις" που έγιναν ανεπαισθήτως ( ήτοι στο παρασκήνιο) στην ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της πανδημίας: 

  Οι "σκληροί" προεδρικοί ( π.χ ο Π. Πολάκης) αποτέλεσαν μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τον ίδιο απ ό,τι οι "53" , καθόσον επέδειξαν πεισματική άρνηση να ευθυγραμμιστούν με την αντιπολιτευτική τακτική Τσίπρα: Χαμηλοί τόνοι, δεν τσιρίζουμε, δεν κάνουμε φτηνή αντιπολίτευση εν μέσω πανδημίας. Αντιθέτως, δημιούργησαν ουκ ολίγα "παράσιτα" στη γραμμή της ηγεσίας της Κουμουνδούρου, φέρνοντάς τη απολογούμενη, επανειλημμένως.

  "Έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά"

  Με τούτα και με κείνα πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ξανά, "δόντια" και προθέσεις.                     

  " Έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι μια απόφαση ειλημμένη, δεν αφορά πρόσωπα, αφορά πολιτικές. Αγαπώ και εκτιμώ όλους τους συντρόφους μου, παλιούς και καινούργιους. Όμως, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά".

  Κοινώς, στο πλευρό του κ. Τσίπρα την επόμενη ημέρα,  ως ο ίδιος διαμήνυσε, δεν θα βρεθούν "προσωπικοί φίλοι" ( ως έπραξε καθόλη την διάρκεια της διακυβέρνησής του και όχι με ...μεγάλη επιτυχία), ούτε το κριτήριο "εξοβελισμού" άλλων, θα είναι οι προσωπικές του κόντρες μαζί τους. 

  Θέση δίπλα του, θα έχουν στην διαδρομή, όσοι εξυπηρετήσουν το σχέδιό του. 

  Εύληπτο ως μήνυμα. Μένει να φανερωθεί, η εφαρμογή του. 

                          

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021