Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουν-2020 12:46

  Τσίπρας: Η ύφεση ήρθε πριν από τον κορονοϊό- Θα πάρει δύσκολα μέτρα ο Μητσοτάκης

  Τσίπρας: Η ύφεση ήρθε πριν από τον κορονοϊό- Θα πάρει δύσκολα μέτρα ο Μητσοτάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά 

  Εφ όλης της πολιτικής ατζέντα ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στην Όλγα Τρέμη στο πλαίσιο των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

  Ο κ. Τσίπρας άσκησε ολομέτωπη κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της ελληνικής οικονομίας, διατυπώνοντας μάλιστα την βεβαιότητα πως ο πρωθυπουργός θα κληθεί το 2021 να λάβει δύσκολα, περιοριστικά μέτρα, σε αντίθεση με τα Εθνικά, όπου παρέσχε πλήρη στήριξη υπό την προϋπόθεση συγκρότησης μιας εθνικής στρατηγικής. 

  Άκρως επιφυλακτικός εμφανίστηκε για το εάν θα πρέπει ή όχι η Ελλάδα να λάβε τα χρήματα του ESM, δηλώνοντας ότι η λήψη τους θα πρέπει να εξαρτηθεί από τους όρους και τους στόχους αξιοποίησής τους. 

  Σε ό,τι αφορά τα Εθνικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ "χαιρέτισε" τη συμφωνία Ελλάδας- Ιταλίας για την ΑΟΖ, μιλώντας για την πίεση που ασκεί πλέον στην χώρα το τουρκολιβυκό Σύμφωνο, μιλώντας για ανάγκη συμφωνίας και με  την Αίγυπτο για ΑΟΖ, ακόμη και με μερική οριοθέτηση ( πλην Καστελόριζου). 

  Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε "φειδωλός" μεν αλλά με ξεκάθαρη στόχευση: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το κόμμα του 201-2012, υπάρχουν εμμονές και ανθρώπινες επιδιώξεις για τον ρόλο που  διεκδικεί ο καθένας στο κόμμα αλλά ο κύβος έχει ριφθεί και ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στο μετασχηματισμό  του ΣΥΡΙΖΑ. 

  Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε για: 

  Ελληνική Οικονομία  

  *Προϋπήρξε η ύφεση του κορονοϊου. Η ύφεση ηρθε στο Δ τρίμηνο του 2019 . είχε την χειρότερη απόδοση σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

  *Όλο το προηγούμενο διάστημα η Ελλάδα είχε από τους υψηλοτερους ρυθμους ανάπτυξης στην ΕΖ. 
  δεχτήκαμε πολύ μεγάλη κριτική για το μέρισμα ύψους 1 δις αλλά έδινε τη δυνατότητα να πέσει ζεστό χεήμα στην αγορά. 

  *Είχαμε μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε έκρηξη ανάπτυξης και έφερε ύφεση από τους πρώτους μήνες. 

  *Το πιο κρίσιμο ειναι ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε σε 5 μήνες ό,τι κερδίσαμε 5 χρόνια.  Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η Ελλάδα θα έχει τη μισή ανάπτυξη του χρόνου από τις υπόλοιπες χώρες. 

  *Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί το 2021 να πάρει τη δύσκολη απόφαση για μέτρα. το έλλειμμα εξαιτίας της πολιτικής του θα είναι διπλάσιο. Φοβάμαι και την ανεργία και τα μέτρα. 


  Χρέος

  *Το πρόβλημα της ελληνικής Οικονομίας είναι το πολύ μεγάλο της χρέος. Η αφετηρία του προβλήματος ήταν και από τον τροπο που μπήκαμε στην ΟΝΕ, την φούσκα του χρηματιστηρίου. 

  *Η απάντηση είναι ανταγωνιστική οικονομία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

  *Πρέπει να φροντίσουμε να μη μικρύνει ραγδαία ο παρανομαστής του χρέους. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να φυλάξουμε τα χρήματα για αργότερα. 

  ESM 

  Έχω κακή εμπειρία και είμαι επιφυλακτικός. Αλλά εξαρτάται από τους στόχους και τους όρους για την αξιοποίηση των χρημάτων.

  Δημοσκοπήσεις 

  Δεν υπάρχει ούτε ενας στους 10 πολίτες που να επιθυμούν εκλογές. Διακυβευμα αλλαγής κυβέρνησης δεν υπάρχει. Υπάρχει αλλαγής κυβερνητικής πολιτικής. 

  εκτιμήθηκε θετικά η στάση μας στην πανδημία αλλά και οι προτάσεις μας στο πακετο μενουμε όρθιοι

  Μητσοτάκης

  *Εχω μια τυπική σχέση. Όταν συναντιόμαστε το κλίμα είναι ευχάριστο αλλά είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να υπάρχει σταθερή επικοινωνία. 
  Έχουμε μιλήσει 2 φορές όλες κι όλες. Προφανώς και θα ήταν χρήσιμη η επικοινωνία και απαιτείται.  Δεν έχει αποφασίσει να μοιράζεται κρίσιμες αποφάσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως της αξιωματικής που κυβέρνησε τόσα χρόνια. 

  ΣΥΡΙΖΑ

  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει από 40 κύματα. 
  Ενηλικιώθηκε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Σήμερα καταλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος από το Κέντρο έως τα αριστερά

  Όσοι ασκούν κριτική για το 3% ασκουν κριτική σε ένα άλλο κόμμα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άλλο κόμμα, πια. 

  εσωκομματικά 

  *Εντός του κόμματος δεν υπάρχουν σοβαρές στρατηγικές και ιδεολογικές διαφωνίες .

  *Σε ένα- δυο χρόνια θα έχει ανασυγκροτηθεί πλήρως η εσωκομματική ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ. 

  *Έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. οι ηγέτες; πρέπει να ξεπεράσουν αγάπες και θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά.

  *Μας δυσκολεύει όλους η συνθήκη της πανδημίας. θα είχε κάνει το συνέδριό του και θα είχε προχωρήσει τον ανασχηματισμό του. 

  ΑΟΖ 

  *Χαιρετίζουμε την συμφωνία. Το 2016 είχαμε συμφωνήσει με τον Τζεντιλόνι. Τότε ο κοτζιάς είχε πει τότε ότι θα δεχθούμε μεγαλη κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά τότε δεν είχαμε το τουρκολιβυκό σύμφωνο. 

  *χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική που να οδηγήσει σε μια διαπραγμάτευση με την άλλη πλευρά. εμείς προσφέρουμε συναίνεση γιατί τώρα υπάρχει και η πίεση του τουρκολιβυκού συμφώνου. Να προχωρήσουμε τώρα σε ΑΟΖ με Αίγυπτο και στα 12 μίλια στο Ιόνιο. 

  Στοχοποίηση δημοσιογράφων

  άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η παραδοχή του Α. Τσίπρα στην όλγα Τρέμη για στοχοποίηση δημοσιογράφων από το κόμμα του. 

  Ακολούθησε μεταξύ τους δε, η στιχομυθία: 

  Τσίπρας: Είστε θύμα της διαπλοκής. Προσπαθουν οι δημοσιογραφοιι να κανουν την δουλεια τους και στο τέλος της ημέρας καταλήγουν τροχονόμοι.

  Τρέμη: Εγώ δεν αισθάνομαι τροχονόμος. Αισθάνομαι παραπλευρη απώλεια.

  Τσίπρας: Ενδεχομένως να έχετε δίκιο. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ