Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουν-2020 21:21

  Γ. Γεραπετρίτης: Οι πόροι από το Κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης θα επενδυθούν πρωτίστως για τις επόμενες γενιές

  Γ. Γεραπετρίτης: Οι πόροι από το Κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης θα επενδυθούν πρωτίστως για τις επόμενες γενιές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι πόροι από το Κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης "θα επενδυθούν πρωτίστως για τις επόμενες γενιές": τη δέσμευση αυτή έδωσε, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Απαντώντας στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Ιωάννας Μάνδρου, ανέλυσε το μοντέλο διακυβέρνησης και πώς αυτό στηρίζεται στους ειδικούς, ενώ επεσήμανε ότι το επιτελικό κράτος ήταν ένας από τους λόγους που η χώρα δεν είχε μεγάλο κόστος από τον κορονοϊό.

  Ξεκινώντας από το μόλις ψηφισθέν νομοσχέδιο για την Παιδεία, ο υπουργός Επικρατείας και πανεπιστημιακός παρατήρησε επί της αρχής πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη επένδυση που να αποδίδει από την εκπαίδευση. "Έχουμε ήδη για το 2020 προϋπολογίσει 100 εκατ. περισσότερα από πέρσι, έχουμε εξασφαλίσει περίπου 10.000 θέσεις εκπαιδευτών στην ειδική αγωγή και τη γενική παιδεία", αλλά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι θα διοχετευθεί από τους πόρους που θα υπάρξουν έτσι ώστε "να χτίσουμε την επόμενη ημέρα. Διαβεβαιώνω ότι οι πόροι, οι οποίοι θα έλθουν, θα επενδυθούν πρωτίστως για τις επόμενες γενιές".

  Στο δεύτερο ερώτημα για την επιτροπή οικονομολόγων υπό το νομπελίστα Χρ. Πισσαρίδη, εξήγησε ότι η νέα διακυβέρνηση στηρίζεται σε μια παραδοχή, ότι οι ειδικοί πρέπει να εισφέρουν τις τεχνικές γνώσεις τους. "Κάνουμε πολιτική βάση δεδομένων και αυτό είναι το προσωπικό στυλ του πρωθυπουργού και των συνεργατών του, οι αποφάσεις να λαμβάνονται εφόσον γνωρίζουμε όλα όσα αφορούν την απόφαση αυτή". Στο κομμάτι που έχει να κάνει με την οικονομία ειδικότερα, "έχουμε ήδη ζητήσει τη γνώμη πολύ σπουδαίων οικονομολόγων που θα έλθουν να μας πουν ποιο θα πρέπει να είναι το οικονομικό μοντέλο έτσι ώστε η ελληνική πολιτεία να βρεθεί τις επόμενες δεκαετίες με μια εμπροσθοβαρή κίνηση, με μια κίνηση που θα μας φέρει σε καλύτερη θέση".

  "Είναι μια νέα εποχή της Δημοκρατίας, δίπλα στη λογοδοσία να έχουμε και μια ικανή τεχνοκρατία", υπογράμμισε ο Γ. Γεραπετρίτης, εξάλλου "οι αποφάσεις θα πρέπει να στηρίζονται επιστημονικά και εκεί θα οικοδομήσουμε". Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για αυτό το πολύ γενναιόδωρο "πακέτο" που λαμβάνει η χώρας μας, θα πρέπει να στηρίζεται σε προτεραιότητες, που δεν μπορεί παρά να είναι πολιτικές, διευκρίνισε δε. Ενώ πολλοί από τους πυλώνες, τους οποίους θα αξιοποιήσει η χώρα, όπως είναι η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή διακυβέρνηση, η εκπαίδευση, η υγειονομική ενίσχυση της χώρας "συνιστούν πρωτίστως υποδομές για τις επόμενες γενιές. Αυτό το "πακέτο" δεν θα το αναλώσουμε μόνο για αυτήν τη γενιά" ήταν η δέσμευση του υπουργού Επικρατείας, υποστηρίζοντας παραλλήλως ότι "το μεγάλο μας πρόβλημα διαχρονικά, ήταν ότι κάναμε ανάλωση κεφαλαίου από τις μελλοντικές γενιές (…) Τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα έχουν να λένε για τη διαχείριση αυτού του "πακέτου". Για μας", σημείωσε κλείνοντας τη σχετική απάντηση, "η μεγαλύτερη υποχρέωση είναι να αφήσουμε ένα σημαντικό καταπίστευμα για τις επόμενες γενιές".

  Ερωτηθείς για το επιτελικό κράτος που εκείνος εμπνεύσθηκε, ο Γ. Γεραπετρίτης παρατήρησε ότι το να έχεις ένα νόμο είναι το εύκολο, το να τον εφαρμόσεις είναι το μάλλον δύσκολο. Και, επικαλούμενος τα φαινόμενα κακονομίας - πολυνομίας, τόνισε πως "σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για ενιαία πολιτική που κατανέμεται στα υπουργεία".

  Για το εάν συνέβαλε το επιτελικό κράτος στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, έδωσε την εξής απάντηση: "Η δομή του επιτελικού κράτους απέδωσε τα μέγιστα (…) Όχι απλά μας βοήθησε, ήταν μια από τις πολύ σοβαρές παραμέτρους που δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα. Κάθε μέρα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκδίδονταν 6 - 8 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις μέχρι δέκα υπουργών. Αν αυτό ξεκινούσε από κάτω, θα είχαμε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις", δήλωσε και "δεν είναι τυχαίο", πρόσθεσε, "ότι οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο ήταν εκείνες που δεν είχαν κεντρικές επιτελικές δομές αλλά ήταν είτε ομοσπονδιακές (Βέλγιο) είτε βαθιά αποκεντρωμένες (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία)".

  Στο ερώτημα περί ανασχηματισμού, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι "μια κυβέρνηση που έχει μέσα στο γονιδίωμά της την αξιολόγηση, (…) η αξιολόγηση πρέπει να έχει δυναμικό χαρακτήρα, πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, σε ένα χρόνο ουδέτερο, μέσα στην κρίση δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν διορθώσεις". Πλην όμως "σε γενικές γραμμές μια κυβέρνηση που έχει πετύχει σημαντικά πράγματα, ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο, έχει διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις (η κρίση του Έβρου, υγειονομική κρίση, οικονομική κρίση) και προφανώς τα έχει καταφέρει αρκετά καλά, δεν χρειάζεται μια σαρωτική αλλαγή, χρειάζεται παρεμβάσεις σημειακές, διορθωτικές για να πάμε καλύτερα".

  Με αφορμή, τέλος, όσα είχε δηλώσει μία ημέρα πριν, από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας περί διαπλοκής, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε λέγοντας: "Να μην επανέλθω στο πώς η προηγούμενη κυβέρνηση και σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση αντιλαμβανόταν τη σχέση με τους υπόλοιπους φορείς εξουσίας όπως είναι η Δικαιοσύνη, που χαρακτηρίστηκαν αρμοί της εξουσίας", ενώ όσον αφορά τη σημερινή κυβέρνηση, υποστήριξε ότι "από την πρώτη ημέρα είχαμε ένα φετίχ, να σεβαστούμε τους θεσμούς και τους σεβαστήκαμε σύμφωνα με τη συνταγματική κατανομή αρμοδιότητας. Είπαμε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί απέναντι στη Βουλή, απέναντι στη Δικαιοσύνη, χωρίς καμία παρέμβαση, και σημειολογικά και λειτουργικά".

  Είναι εξάλλου, "πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση τα υπουργικά συμβούλια γίνονται τακτικά αλλά σε χώρο εκτός της Βουλής. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη, τακτική λογοδοσία στη Βουλή και κυρίως αποκαταστήσαμε απολύτως το κύρος της Δικαιοσύνης που είχε πληγεί με συνεχείς παρεμβάσεις". Και το κύρος της αποκαταστάθηκε γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε "πρώτα από όλα δεν βρισκόμαστε τακτικά σε συνεννόηση με τη Δικαιοσύνη, οι επιλογές που έγιναν για την ανώτατη βαθμίδα προέρχονταν κατά βάση από την επετηρίδα και στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στη Δικαιοσύνη".

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ