Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 08:27

  Προβληματισμός στο Μαξίμου από τα 97 νέα κρούσματα και τις εικόνες συνωστισμού

  Προβληματισμός στο Μαξίμου από τα 97 νέα κρούσματα και τις εικόνες συνωστισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Έντονος είναι τις τελευταίες ώρες ο προβληματισμός από την εικόνα των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας.

  Μέσα σε τέσσερις ημέρες, από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και χθες, τα 97 νέα κρούσματα, καθώς και η αναζωπύρωση τοπικών εστιών, όπως αυτή στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, έρχονται για να κρούσουν ηχηρό καμπανάκι ότι η πανδημία παραμένει ενεργή.

  Την ίδια στιγμή, οι εικόνες χαλαρότητας και συγχρωτισμού, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη διάρκεια της αργίας του Αγίου Πνεύματος, έχουν σημάνει…συναγερμό, με στελέχη να διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί "με ψυχραιμία" όλες τις εξελίξεις και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

  Στο πλαίσιο αυτό, η ενημέρωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις εξελίξεις είναι συνεχής, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα.

  "Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε διεθνές. Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα να παρέμβουμε ανά πάσα στιγμή, εφόσον αυτό χρειαστεί" είναι η χαρακτηριστική αποστροφή παραγόντων.

  Τα δεκάδες νέα θετικά κρούσματα οδήγησαν σε αλλαγή του τρόπου ενημέρωσης, όπως αυτή είχε υιοθετηθεί με τη λήξη των καθημερινών… ραντεβού στους τηλεοπτικούς δέκτες με τους κυρίους Χαρδαλιά και Τσιόδρα. Πλέον, θα εκδίδεται καθημερινά επιδημιολογική έκθεση από τον ΕΟΔΥ.

  "Ανοίγουμε τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας προσεκτικά. Τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών. Τώρα, που μόλις ξεκινήσαμε να ξεμπλοκάρουμε την οικονομία μας και να δεχόμαστε κόσμο, δε μπορούμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα. Η νομοθεσία πρέπει να τηρείται πάντα. Ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται. Από εκεί και πέρα, όποια θέματα του σχεδίου μας χρειάζονται αναθεώρηση στην πορεία, θα αναθεωρηθούν. Αλλά το κύριο μέλημά μας είναι η δημόσια υγεία", τόνισε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

  "Είπε κανείς ότι είναι εύκολα τα πράγματα; Είπε κανείς ότι έχουμε ξαναζήσει τέτοια κατάσταση, όπως αυτή που ζούμε τώρα; Μεγάλη ευθύνη έχουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρέπει να φροντίσουν για την τήρηση των κανόνων. Αυτοί είναι οι σύμμαχοι όλων των Ελλήνων και όλων των επισκεπτών. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας. Αυτοί πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες. Πάμε σε αχαρτογράφητα νερά. Πάμε βήμα-βήμα. Εάν, όμως, εμείς που θέλουμε να επισκεφθούμε διαφορετικά μέρη στην Πατρίδα μας ή θέλουμε να προσκαλέσουμε ξένους επισκέπτες, εάν εμείς, από τώρα, από αρχές Ιουνίου, δεν τηρούμε τους βασικούς μας κανόνες, πώς θα είμαστε αξιόπιστοι και πώς θα συνεχίσουμε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα να λέμε… ναι, ελάτε;", συμπλήρωσε.

  Αποτυπώνοντας το πλάνο της κυβέρνησης, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι σκοπός είναι μία ενδεχόμενη εστία να εντοπιστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα.

  "Όπως  κλείσαμε τις πτήσεις από την Ντόχα, μόλις είδαμε δώδεκα κρούσματα, έτσι θα κάνουμε και σε τοπικό επίπεδο, εάν δούμε κάπου ένα πρόβλημα. Είτε το τοπικό επίπεδο αφορά μια γειτονιά, είτε μια υγειονομική δομή, ένα σχολείο, ή οτιδήποτε. Μπορεί να αφορά ακόμη μία γεωγραφική περιοχή, όπως ένα νησί ή ένα Νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Μην χαλαρώνουμε επειδή καταφέραμε να πετύχουμε, αυτό το πραγματικά αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα, όλοι μαζί. Πρέπει να το προφυλάξουμε", ανέφερε.

  Στο μεταξύ, σε λιγότερο από μία εβδομάδα, στις 15 Ιουνίου, η Ελλάδα ανοίγει ξανά τις πύλες της στον κόσμο, σε ένα καλοκαίρι πρωτόγνωρο για την παγκόσμια κοινότητα. Το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει, με κάθε λεπτομέρεια, την εκκίνηση της σεζόν, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να πραγματοποιεί το Σάββατο επίσκεψη στη Σαντορίνη, προκειμένου να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

  "Όπλα" στην επιχείρηση επανεκκίνησης του τουρισμού; Η ανάδειξη της Ελλάδας ως ένας προορισμός υγειονομικά ασφαλής. Η αυξημένη αξιοπιστία που έχει κατακτήσει και η εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, που έρχονται ως απόρροια του επιτυχημένου τρόπου διαχείρισης του πρώτου κύματος της πανδημίας.

  Μέσα από την έγκαιρη λήψη αποφάσεων, τον αποτελεσματικό έλεγχο, την ιχνηλάτηση, τη διαφάνεια, την ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει η Ελλάδα όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι από μία, έτσι κι αλλιώς, περιορισμένη αγορά.

  Ξεκίνησε η μεγάλη καμπάνια

  "Φροντίζουμε αυτό το καλοκαίρι, η υγεία και η ασφάλεια να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, ενόσω θα μοιραζόμαστε μαζί τον Πολιτισμό, την Ιστορία και τις ομορφιές της Πατρίδας μας. Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να αξιολογεί συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε συνεργασία με τους ειδικούς και τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. Και ανάλογα θα δέχεται επισκέπτες από χώρες που παρουσιάζουν βελτίωση στην επιδημιολογική τους καμπύλη.

  Ταυτόχρονα, θα παραμένει σε εγρήγορση για ενδεχόμενο επιδείνωσης σε κάποιες από αυτές", είναι το μήνυμα που στέλνουν στελέχη. Ισχυρό χαρτί στο μέτωπο της επανεκκίνησης του τουρισμού αποτελεί η καμπάνια προώθησής του, που ήρθε στο προσκήνιο την περασμένη Πέμπτη, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Η τουριστική σεζόν μπορεί, εκ των πραγμάτων εφέτος, να είναι μικρότερη, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι δε θα είναι χαμένη. Παράλληλα, ενισχύονται οι υγειονομικές υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά μας και λαμβάνονται μέτρα για την άμεση διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ