Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Μαϊ-2020 13:58

  Τσίπρας σε ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις στην Οικονομία

  Τσίπρας σε ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις στην Οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.25

  Της Νίκης Ζορμπά

  Εύκολες απαντήσεις στην Οικονομία δεν υπάρχουν , είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα ( στην πρώτη της συνεδρίαση για όσο τουλάχιστον διαρκεί η πανδημία). 

  Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, αναφερόμενος στην ελληνική Οικονομία , είπε πως: "Τα πράγματα θα γίνονται κάθε μέρα και πιο δύσκολα. Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως πολιτικές με εντελώς αντίθετο πρόσημο: Πρωτοβουλίες και δημόσιες πολιτικές για τη στήριξη της κοινωνίας, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή πολιτικές που αξιοποιούν την κρίση ως ευκαιρία για αναδιάρθρωση της οικονομίας και διάλυση της εργασίας;". 

  Επ αυτού, προανήγγειλε την επικαιροποίηση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία, ως είχε δημοσιεύσει σε σχετικό ρεπορτάζ του το Capital.gr , προκειμένου, όπως είπε:" Να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις και να πιέσουμε έστω και τώρα τον κ. Μητσοτάκη να αφουγκραστεί την κραυγή αγωνίας των εργαζομένων.  Μεγαλύτερη πρόκληση από όλες είναι η ανεργία, όπου με τις επιλογές της κυβέρνησής του κινδυνεύει να χαθεί σε πέντε μήνες ό,τι καταφέραμε σε 5 χρόνια για τη μείωσή της".

  "Νέο" πρόγραμμα με πέντε άξονες

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ 

  "Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη μέρα. Αν συνεχιστεί η πολιτική επιδότησης της ανεργίας και όχι της εργασίας από την κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα θα μιλάμε για "χαμένη γενιά”. Ό,τι καταφέραμε σε πέντε χρόνια, κινδυνεύει να χαθεί μέσα σε πέντε μήνες".

  Σε συνέχεια της εισήγησης Τσίπρα περί επικαιροποίησης του σχεδίου ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται ότι η επικαιροποίηση θα έχει ως βασικές προγραμματικές προτεραιότητες: 

  1. Στήριξη της εργασίας

  2. Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας

  3. Αύξηση των δημόσιων επενδύσεων

  4.Εξειδίκευση σε κλάδους όπως τουρισμός και εστίαση

  5. Αυγκρότηση ενός διχτυού κοινωνικής αλληλεγγύης και ασφάλειας. Το μέτρο του κοινωνικού μισθού που προωθούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας αποτελεί μια πρακτική που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη.

  Οικονομία

  Σε ό,τι αφορά την οικονομία, το δίλημμα σύμφωνα με την ΠΓ  για την επόμενη μέρα είναι: Δημόσιες πολιτικές για τη στήριξη της κοινωνίας ή η κρίση ως ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος των ισχυρών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων;

  Ως προς την εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη, η ΠΓ εκτιμά  μπορεί η κρίση να είναι συμμετρική, αλλά οι επιπτώσεις στις χώρες δεν είναι. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την ηγεσία της Ε.Ε. είναι παντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο δριμύ κύμα ύφεσης και ανεργίας. Αν η Ε.Ε. επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, η συνοχή της θα δοκιμαστεί. Η λήψη γενναίων μέτρων που θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα τονώσουν την οικονομία είναι απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, η έκδοση ενός ευρωομόλογου, σε συνδυασμό και με άλλα επεκτατικά μέτρα, αποτελεί ένα μέτρο που μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνοχής της Ε.Ε. και της ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών-μελών της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ