Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Μαϊ-2020 09:53

  Ο Τσίπρας βγάζει "απόχη" για τους πληττόμενους από την πανδημία

  Ο Τσίπρας βγάζει "απόχη" για τους πληττόμενους από την πανδημία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Είναι στρατηγική επιλογή για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να συντονίσει την αντιπολιτευτική του περπατησιά με τους άμεσα θιγόμενους κλάδους από την κρίση της πανδημίας.

  Στην Κουμουνδούρου μαζί με την "μεγάλη εικόνα” για την εφεξής (εξαιρετικά δύσκολη) πορεία της ελληνικής Οικονομίας, βάζουν στο "ραντάρ” τους και έναν έναν τους κλάδους που εκπέμπουν SOS και ζητούν στήριξη για την "ανασυγκρότησή” τους μετά την πρωτόγνωρη κατάσταση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν από το lock down των 50+ ημερών.

  Επικαιροποίηση "σχεδίου ΣΥΡΙΖΑ”

  Η αιχμή της αντιπολιτευτικής κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Κυβέρνηση γενικώς και το υπουργείο Οικονομικών ειδικώς, ότι δηλαδή, ανεξαρτήτως των προβλέψεων για την ύφεση που θα χτυπήσει την ελληνική οικονομία, τα "μέτρα” που παίρνει δεν μεταβάλλονται, προϊδεάζει και για το πώς σκοπεύει στρατηγικά να κινηθεί το κόμμα σε αυτό το πεδίο.

  Όπερ σημαίνει, ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την επικαιροποίηση του "σχεδίου ΣΥΡΙΖΑ” που είχε παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας εν μέσω της πανδημίας.

  Η επικαιροποίηση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα αφορά αλλαγή της κύριας πρότασης του κόμματος για την ανάγκη εμπροσθοβαρών μέτρων αλλά στους "αριθμούς”.

  Ο κ. Τσακαλώτος εξάλλου, έχει επανειλημμένως διαμηνύσει τις τελευταίες ημέρες πως είναι ανάγκη να διατηρηθεί όσο το δυνατόν χαμηλότερα η πτώση του ΑΕΠ καθώς η αύξηση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ θα εγκυμονήσει σοβαρό κίνδυνο για νέα μνημονιακά προγράμματα.

  Μικρομεσαίοι

  Πολιτικά, η στόχευση του Α. Τσίπρα την περίοδο αυτή της σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα και εν όψει δυσμενέστατων σεναρίων για την οικονομία, είναι ευκρινής:

  Να αποκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας με τους πληττόμενους κλάδους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να προσπαθήσει να τους προσεταιριστεί πολιτικά, εμφανίζοντας το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως κύριο "πρεσβευτή” των αιτημάτων και των ανησυχιών τους

  Σε επίρρωση αυτού άλλωστε, είναι  οι επαφές ( και μέσω τηλεδιασκέψεων) που πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με φορείς πληττόμενων κάδων επιχειρώντας να ανοίξει πέρα από διαύλους επικοινωνίας και "ομπρέλα" πολιτικής προστασίας. Την εβδομάδα που πέρασε, ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε εξαιρετικά ψηλά στην ατζέντα το θέμα της στήριξης των καλλιτεχνών και δια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ενώ ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους φορέων της εστίασης ( οι οποίοι είναι εκ των πραγμάτων στο "κόκκινο" λόγω του αναγκαστικού lock down και της δυσκολίας για επιστροφή στην κανονικότητα λόγω της πανδημίας που "καραδοκεί). 

  Οι προτάσεις κόντρα σε Κυβέρνηση 

  Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με άρθρο του χθες στην Εφημερίδα των Συντακτών, φαίνεται ότι μπαίνει στο προεκλογικό "ρινγκ" ( ανεξαρτήτως του πότε θα γίνουν τελικώς οι εκλογές), διότι αν κάτι επιχείρησε είναι να καταδείξει τους δυο "διαφορετικούς κόσμους" μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. 

  Για αυτό και στο άρθρο του για το πώς θα διαχειριζόταν την πανδημία ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν στην Κυβέρνηση ,  μιλώντας για διατίμηση στα είδη ιατρικής προστασίας, ενίσχυση με 2 δισ. του ΕΣΥ, ενίσχυση επιχειρήσεων με 26 δισ. , αύξηση κοινωνικών επιδομάτων και "αποτροπή κατάρρευσης ή επιθετικών εξαγορών στρατηγικών επιχειρήσεων, με επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιό τους, ακόμα και μέσω εθνικοποίησης". 

  *Επικαιροποιημένο ρεπορτάζ από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ