Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Απρ-2020 14:53

  Πρόγραμμα 26 δισ. ευρώ για την Οικονομία παρουσίασε ο Τσίπρας

  Πρόγραμμα 26 δισ. ευρώ για την Οικονομία παρουσίασε ο Τσίπρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.02

  Της Νίκης Ζορμπά

  Το πρόγραμμα που εκπόνησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας (σε συνέντευξη Τύπου και με τους αρμόδιους τομεάρχες Ευ. Τσακαλώτο, Εφη Αχτσιόγλου και Ν. Παππά) μιλώντας για "γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας σε ορίζοντα έξι μηνων, ύψους 26 δισ. ευρώ".

  Το δίλημμα, κατά τον Αλέξη Τσίπρα είναι: "Μένουμε όρθιοι" με γενναία μέτρα τώρα ή αύριο αντικρίζουμε συντρίμμια".

  Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 14 δισ. πρέπει να αφορούν άμεσα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τα 12 δισ. ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπως εγγυήσεις δανείων.

  Επ' αυτού χαρακτήρισε "αυτονόητο" ότι όσο διαρκεί το πρόγραμμα, για έξι τουλάχιστον μήνες, θα ανασταλούν όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. 

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την εισήγησή του για το πρόγραμμα "Μένουμε όρθιοι" σημείωσε πως το σχέδιο του κόμματος  δεν έχει διάθεση αντιπολιτευτική αλλά κατάθεσης προτάσεων προς την Κυβέρνηση τις οποίες καλεί να υλοποιήσει.

  Στην ερώτηση του Capital.gr "η χρήση μεγάλου μέρους διαθεσίμων δεν ενέχει υψηλό ρισκο για την περίπτωση που παραταθεί η κρίση; εφεδρείες έχετε προβλέψει;", ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι συνολικά υπάρχει δυνατότητα πακέτου για περίπου 50 δισ. ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά μόλις 26 δισ. 

  Όπως διευκρίνισε, έχει όμως πολύ υψηλό σκέλος των δημοσιονομικών παρεμβάσεων. "Αυτό οφείλεται στο ότι μπορούμε να πάρουμε ποσό από ο μαξιλάρι που δεν θα επιβαρύνει το χρέος και να μας οδηγήσει σε νέο δανεισμό. Είναι ρεαλιστικό το σχέδιό μας και έχει την απαιτούμενη γενναιότητα για να κρατηθεί η οικονομία όρθια".

  Ο κ. Τσίπρας πάντως απέφυγε να υποδαυλίσει σενάρια περί πρόωρων εκλογών καθώς και αντιπολιτευτικές "ιαχές" : "θα λογαριαστούμε μετά", τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή , με μια υπεύθυνη αντιπολίτευση και δε συντρέχει λόγος να εξυφαίνονται "σενάρια επιστημονική φαντασίας" ακόμη και περί συγκρότησης κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης. 

  Στέλνοντας μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματός του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε "Αδιανόητο τώρα που μετράμε νεκρούς η σκέψη πολιτικών, δημοσιολόγων , δημοσιογράφων να ναι σε κέρδη, οφέλη και εκλογικές αναμετρήσεις. δεν θέλω καν να μπω σε αυτή τη συζήτηση", είπε.

  Τα μέτρα 

  1. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δισ. επιπλεόν χρηματοδότηση – 4000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού – επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων – ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.

  2. Επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους. 

  3. Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του ΚΕΑ 

  4. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλέγγύης με τη μορφή μερίσματος ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας – μπλοκάκια, εργόσημα κλπ – αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι 

  5. Πλήρη κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαΐου,  επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη Μαίου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δις ευρώ 

  6. Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες 

  7. Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η  κρίση 

  8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο και τους απασχολούμενους 

  9. Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων 

  10. Πρόγραμμα Ηρακλής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δισ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης.

  Και εθνικοποιήσεις

  Το Δημόσιο να πράξει ό,τι χρειαστεί για την διάσωση στρατηγικής σημασίας μεγάλων επιχειρήσεων που ενδεχόμενα να κινδυνεύσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης. 

  Είναι προφανές ότι η χώρα δεν πρέπει να επιτρέψει ούτε κατάρρευση αλλά ούτε και επιθετικές εξαγορές μεγάλων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων.

  Και σε αυτή την λογική πρέπει να κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο επενδύσεων στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικοποίησης εφόσον κριθεί απαραίτητο. 

  Σε κάθε περίπτωση οι όροι πρέπει να είναι σαφείς:

  Το Δημόσιο θα πρέπει να αποκτά μερίδιο σε αυτές τις εταιρείες αντίστοιχο της παρέμβασής του. 

  Το Δημόσιο δεν μπορεί σήμερα να αρκεστεί στη θέση του παρατηρητή, του σχολιαστή και του απλού εγγυητή της αυθόρμητης κίνησης της αγοράς και της οικονομίας. 

  Τι είπε ο Α. Τσίπρας για:

  Εκλογές 

  Αδιανόητο τώρα που μετράμε νεκρούς η σκέψη πολιτικών, δημοσιολόγων , δημοσιογράφων να ναι σε κέρδη, οφέλη και εκλογικές αναμετρήσεις. δεν θέλω καν να μπω σε αυτή τη συζήτηση

  Απαραίτητο και επιβεβλημένο να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις για το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα του μαξιλαριού. 

  Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης

  Δρν έχει νόημα να μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαική εντολή και μια αντιπολίτευση υπεύθυνη. 

  Μνημόνια

  Είμαι ανήσυχος. Η οικονομία μπαίνει σε μεγάλη περιπέτεια. Τώρα έχουμε συμμετρική, παγκόσμια κρίση. Οφείλουμε να επέμβουμε για να διατηρήσουμε όσο γίνεται πιο ψηλά προσφορά-ζήτηση . αν δεν το κάνουμε, μπορεί να χρειαστούμε νέο δανεισμό και υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία. 
  Οι παρεμβάσεις πρεπει να γίνουν τώρα. 

  Δείτε αναλυτικά το σχέδιο στη δεξιά στήλη σχετικά αρχεία.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ