Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Απρ-2020 08:14

  Ο Τσίπρας παρουσιάζει σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία με μέτρα 17% του ΑΕΠ

  Ο Τσίπρας παρουσιάζει σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία με μέτρα 17% του ΑΕΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Χαμηλής πτήσης μεν η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες απέναντι στην πανδημία αλλά ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζει αντιπολιτευτικές"στροφές” για τα οικονομικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τη στήριξη Αγοράς και εργαζομένων.

  Ήδη εδώ και ημέρες, η κουμουνδούρου μυδραλλιοβολεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία με μέτρα "ασπιρίνες” που θα βαθύνουν την ύφεση που βρίσκεται προ των πυλών, μετά το πέρας της ασύμμετρης υγειονομικής απειλής.

  "Πλήρης κοστολόγηση"

  Σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες του, ο Αλέξης Τσίπρας , ο Αλέξης Χαρίτσης και οι αρμόδιοι τομεάρχες Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου και Νίκος Παππάς, ετοιμάζονται να παρουσιάσουν (πιθανότατα την προσεχή Δευτέρα) το "σχέδιο” των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της Οικονομίας, το οποίο, θα είναι "αναλυτικό και κοστολογημένο”. 

  Ίδιες πηγές, αναφέρουν στο "Κ” ότι το σχέδιο αυτό θα προβλέπει μέτρα ύψους περίπου 17% του ΑΕΠ και θα παρουσιαστούν εκτενώς όλες οι διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης, βάσει της επεξεργασίας που έχει κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

  Οι πηγές χρηματοδότησης μαζί με τους "βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας” που θα παρουσιαστούν στο σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς και αποσκοπούν στην προσπάθεια να αποκρούσει το κόμμα αιτιάσεις ότι … βρήκε λεφτόδεντρο και ότι άρχισε πάλι να μοιράζει ο Τσίπρας χρήμα που δεν υπάρχει, εκ του ασφαλούς ( αφού δεν θα κληθεί να το δώσει). 

  Ρευστότητα 

  Η αξιωματική αντιπολίτευση άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση άρχισε να ξεδιπλώνει πλάνο έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία, ανέπτυξε ρητορική: "καλά αλλά λίγα, μέτρα ασπιρίνες που δεν απαντούν στο πρόβλημα και δεν θα λειτουργήσουν προληπτικά στην ύφεση που έρχεται”. 

  Ο ΣΥΡΙΖΑ "υπόσχεται” σχέδιο προτάσεων που να περιλαμβάνει  "γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων θωράκισης της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσης της ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους”. 

  Κωδική ονομασία και "σύνθημα” του σχεδίου είναι :  "#Μένουμε_Όρθιοι: Συνεχίζουμε μετά την πανδημία. Μη μαζεύουμε πάλι συντρίμμια. Για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση, για την κοινωνία και την οικονομία”. 

  Οι άξονες του σχεδίου

   
   -1. Στήριξη Επιχειρήσεων και Εργασίας
  - 2. Ανάπτυξη την επόμενη ημέρα
   
  Το υπό παρουσίαση "οικονομικό σχέδιο” του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στην ανάγκη στήριξης των εργαζομένων και των ελληνικών επιχειρήσεων μέχρι να λήξουν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, "ώστε η επόμενη μέρα να μην τους βρει με τεράστιες απώλειες εσόδων και υπερχρεωμένους”
  και στην εξασφάλιση ενός αναπτυξιακού προγράμματος για την επόμενη μέρα. 
   
  Η πρόταση – πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ, που ΄θα κινείται σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου του "εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου παρεμβάσεων ενίσχυσης - δημοσιονομικές δαπάνες μαζί με εγγυήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία- θα  κατανεμηθεί  σε τρεις πυλώνες: 
   
  α. Δαπάνες για την άμεση ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας
  β. Δημοσιονομικές δαπάνες άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και Πολιτών
  γ. Μεγάλο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων.
   
   

  *Διαβάστε περισσότερα στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ