Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Φεβ-2020 14:52

  Τζεντιλόνι: Θετικές οι αποφάσεις για πρώτη κατοικία

  Τζεντιλόνι: Θετικές οι αποφάσεις για πρώτη κατοικία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  Θετικές χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι τις αποφάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σημειώνοντας πως γνωρίζει για την προθεσμία ένταξης στην ειδική πλατφόρμα έως το τέλος Απριλίου. Όπως είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στις Επιτροπές Ευρωπαϊκών και Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, "αυτό θα συνεισφέρει στην καλή εξέλιξη της διαδικασίας που όλοι χρειαζόμαστε. Πήρε πολύ χρόνο να βγείτε από την κρίση ας μην χαθεί η ροπή που έχει δημιουργηθεί. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα προγράμματα της ελληνικής κυβέρνησης".

  Ο κ. Τζεντιλόνι επανέλαβε σε ότι αφορά τις αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την χρήση για αναπτυξιακές δράσεις από τα ANFs  και SNPs όσα είπε νωρίτερα στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

  Δημοσιονομικά ουδέτερες επενδύσεις

  Επιπροσθέτως στη Βουλή, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών όπως ο Μανούσος Βολουδάκης, Μπάμπης Παπαδημητρίου αλλά και του πρώην ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου, σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων, λέγοντας πως αυτό πρέπει να γίνει σε κάθε χώρα.

  Ειδικά για την χρήση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ανέφερε ότι η απόφαση θα ληφθεί τον Ιούνιο. "Να δούμε τις είδους επενδύσεις χρειάζονται. Καταρχήν ποια είναι η ποιότητα των επενδύσεων που επιδιώκουμε. Προφανέστατα χρειάζεται επενδύσεις αλλά πρέπει να είναι στο απυρόβλητο πολλών κινδύνων. Υπάρχει και η δημοσιονομική πλευρά επενδύσεων, πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Να συνδέονται με τον δημοσιονομικό χώρο. Νομίζω τα πράγματα είναι σε καλή πορεία και θα συνεργαστούμε για να καταστούν επωφελέστερες μακροπρόσθεσμα".

  Σε ό,τι αφορά τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τόνισε πως δεν είναι θέμα μόνο της Κομισιόν "δείχνοντας" το Eurogroup του Ιουνίου.

  Χρ. Σταϊκούρας: Οι στόχοι της οικονομίας

  Προβλέπουμε ακόμα καλύτερη χρονιά το 2020 με υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο ευρωπαϊκό όρο τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή μετά τον κ. Τζεντιλόνι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. "Μαγικές συνταγές δεν υφίστανται, εφησυχασμός δεν δικαιολογείται. Προχωράμε μπροστά γρήγορα και με ασφάλεια".  

  Παρουσιάζοντας τους στόχους στο πεδίο της οικονομίας ανέφερε: υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης, βελτίωση του εισοδήματος, δίκαιη αναδιανομή πλούτου προώθηση της κοινωνικής συνοχής, ενίσχυση της ρευστότητας, θετική αξιολόγηση από τους Θεσμούς, βελτίωση αποπληρωμής του χρέους, αξιοποίηση κερδών ομολόγων για επενδύσεις, μεταφορά υπερπλεονασμάτων σε επόμενες δημοσιονομικές χρήσεις ώστε να ασκείται καλύτερή δημοσιονομική πολιτική. "Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος" τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

  Η κρίση υπονόμευσε την εμπιστοσύνη

  Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι συνολικά βρισκόμαστε σε μια φάση χαμηλής ανάπτυξης με τον κίνδυνο να παραταθεί αυτή η τάση και έκρουσε το καμπανάκι για εμβάθυνση της ΕΕ. "Πρέπει να διασφαλίσουμε την σταθερότητα" είπε. "Πρέπει να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά στη Νομισματική Ένωση γιατί τώρα βρισκόμαστε σε στασιμότητα. Σας παροτρύνω να στηρίζετε την ώθηση της Κομισιόν για μεγαλύτερη ολοκλήρωση. Κράτη μέλη ακόμα κι αν βοηθηθούν δεν θα μπορέσουν μόνα τους  να δημιουργήσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται. Να ενισχυθεί ο καταμερισμός του κινδύνου. Σημαντική η τραπεζική ένωση. Η κρίση έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη. Είναι μεγάλο το χάσμα μεταξύ χώρας οφειλέτη και χώρας πιστωτή. Για να γεφυρώσουμε το χάσμα χρειάζεται κοινό όραμα και κοινό πρότζεκτ.  Αυτή είναι η ευκαιρία που προσφέρει η κλιματική μετάβαση".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ