Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Φεβ-2020 10:53

  Τζεντιλόνι: Πιθανή απόφαση τον Ιούνιο για τροφοδότηση επενδύσεων μέσω των ομολόγων

  Τζεντιλόνι: Πιθανή απόφαση τον Ιούνιο για τροφοδότηση επενδύσεων μέσω των ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:30

  Της Δήμητρας Καδδα

  Παράθυρο για συμφωνία τον Ιούνιο αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν συμφωνημένες επενδύσεις, άνοιξε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι σε κοινές δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

  Έκανε σαφές όμως ότι υπάρχει μια σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος. Και το πρώτο βήμα είναι μία ιδιαίτερα επιτυχής πέμπτη αξιολόγηση. Η εν λόγω αξιολόγηση, όπως επισήμανε, είναι και το πρώτο βήμα για τη συζήτηση που μπορεί να ανοίξει στη συνέχεια αναφορικά με τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

  "Πιστεύω ότι είναι ορθό να ανοίξει η συζήτηση σε αυτά τα θέματα [στόχο πλεονασμάτων]" ανέφερε και πρόσθεσε: "Υπάρχουν αποτελέσματα που μας δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο να ξανασυζητήσουμε τους στόχους".

  Ο Ευρωπαίος επίτροπος μίλησε πάντως για μία σταδιακή διαδικασία, σημειώνοντας ότι το πρώτο βήμα θα είναι η έκθεση της πέμπτης αξιολόγησης που θα εκδοθεί το τέλος Φεβρουαρίου. Εξήγησε ταυτόχρονα πόσο σημαντική θα είναι μία καλή έκθεση, τονίζοντας ότι θα ανοίξει τον δρόμο για τις πρώτες αποφάσεις και επίσης θα ανοίξει τη συζήτηση για την πιθανότητα αλλαγής του στόχου των πλεονασμάτων

  Σε ερώτηση αναφορικά με τη χρήση των κερδών των ομολόγων ούτως ώστε να τροφοδοτούν συγκεκριμένες επενδύσεις και για το χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης, ο επίτροπος απάντησε ότι "έχουμε μία απόφαση που ελήφθη τον Δεκέμβριο στο Eurogroup ώστε να εξετάσουμε τη χρήση των κερδών ομολόγων για επενδύσεις".

  Η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε, έχει εξειδικεύσει τους στόχους των Επενδύσεων αυτών και δεσμεύθηκε ότι θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. "Η συζήτηση αυτή μπορεί να γίνει τον Ιούνιο", σημείωσε ο επίτροπος.

  "Επαναλαμβάνω ότι είναι μία διαδικασία και το πρώτο βήμα είναι η πέμπτη αξιολόγηση η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Προϋποθέσεις είναι η καλή πορεία της οικονομίας, η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων και διατήρηση του momentum στο εφαρμοστικό έργο".

  Ο επίτροπος έθεσε παράλληλα τις τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία: το μεγάλο επενδυτικό κενό, το μεγάλο ύψος του δημόσιου χρέους, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

  Τέλος, έδωσε εύσημα για το πολύ καλό έργο και την καλή συνεργασία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα όλο το προηγούμενο διάστημα.

  Σταϊκούρας:  Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε

  Από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι οι στόχοι του υπουργείου για το 2020 είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης, η βελτίωση του εισοδήματος, η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, η ενίσχυση της ρευστότητας και η βελτίωση των όρων απομείωσης του χρέους.

  Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των κερδών ομολόγων για επενδύσεις, στη μεταφορά πλεονασμάτων από έτος σε έτος αλλά και στην αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων περιγράφοντας τα ελληνικά αιτήματα.

  "Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Διεκδικούμε δημοσιονομικό χώρο για επενδυτικές δράσεις. Θα δουλέψουμε με τους εταίρους για να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα", δήλωσε ο υπουργός.

  Ολόκληρη η τοποθέτηση του υπουργού μετά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο:
  "Αγαπητέ Paolo Gentiloni,
  Αξιότιμε Επίτροπε της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  Με ιδιαίτερη χαρά, σας καλωσορίζω στην Ελλάδα.
  Σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Οικονομικών.
  Είναι η τρίτη φορά μετά την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων, ως αρμόδιος για θέματα Οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Δεκέμβριο του 2019, που είχαμε κατ’ ιδίαν συνάντηση.
  Όλες οι συναντήσεις μας ήταν χρήσιμες, ειλικρινείς και παραγωγικές.
  Και γι’ αυτό θέλω δημόσια να σας ευχαριστήσω.

  Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν τις προκλήσεις και τις προοπτικές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της ελληνικής οικονομίας.
  Θέματα που συζητάμε, σε έκταση και βάθος, όχι πάντα με ταυτόσημες απόψεις, και σε επίπεδο Eurogroup και Ecofin.
  Ευρωπαϊκές προκλήσεις, όπως είναι οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, οι συνέπειες του Brexit, η ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οικονομική διακυβέρνησή της, ο κίνδυνος παρατεταμένης αναιμικής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού, η σύνθεση των δημοσίων οικονομικών, ο ρόλος, η κατεύθυνση και ο συνδυασμός δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, η προσαρμογή σε μια νέα ψηφιακή εποχή, οι δημογραφικές αλλαγές και η κλιματική αλλαγή.
  Η συλλογική απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, όπως είχα την ευκαιρία και πρόσφατα δημόσια να αναπτύξω, πρέπει να είναι μια πιο ανθεκτική, ανταγωνιστική και αποτελεσματική Ευρώπη, με ενισχυμένη αλληλεγγύη, καλύτερο οικονομικό συντονισμό, κοινή επενδυτική κατεύθυνση, επαρκή εργαλεία και πόρους για την αντιμετώπιση ανισορροπιών, και συγκεκριμένους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης.
  Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται, κυρίως:
  1ον. Η ενίσχυση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πορεία.
  Δημοσιονομική πολιτική η οποία μπορεί και πρέπει να υποβοηθήσει την υφιστάμενη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, προκειμένου να επιτυγχάνονται τόσο δημοσιονομική πειθαρχία, όσο και υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης.
  Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, μετά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του υφιστάμενου πλαισίου οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας, όπως προτάθηκε χθες και από τους αρμοδίους Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
   
  2ον. Η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
  Μια δυναμική, πλήρης και ανθεκτική Ένωση αποτελεί το καλύτερο μέσο για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την πραγματική σύγκλιση στην Ευρώπη, και ως εκ τούτου, για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ.
  Η προώθηση του Δημοσιονομικού Μέσου για τη Σύγκλιση και την Ανταγωνιστικότητα μπορεί να συμβάλλει στη χρηματοδοτική στήριξη των κρατών-μελών της ευρωζώνης, για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση των επενδύσεων, κυρίως στις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως είναι η παιδεία, η έρευνα και η καινοτομία.
   
  3ον. Η προώθηση της ένωσης των χρηματαγορών και η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.
  Για την τελευταία, υπολείπεται η δημιουργία και λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγύησης Καταθέσεων, πλήρους αμοιβαιοποίησης.
  Δυστυχώς, αν και κατά τα τελευταία έτη έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των τραπεζικών κινδύνων, αυτή δεν έχει συνοδευτεί από ανάλογη πρόοδο στον επιμερισμό του ρίσκου.
  Απαιτείται η συνέχιση των συζητήσεων, με στόχο τη συμφωνία σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτής της κρίσιμης μεταρρύθμισης.
   
  4ον. Η μετάβαση σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.
  Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί τη νέα Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη.
  Στρατηγική που θέτει φιλόδοξους στόχους, για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050.
  Στρατηγική που θα πρέπει όμως παράλληλα να διασφαλίζει ότι όλοι θα μπορούν να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που θα προκύψουν, καθώς και ότι θα υπάρξει μέριμνα για τις περιφέρειες που θα πληγούν από τη μετάβαση.

  Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μπροστά, κάνοντας άλματα και όχι απλώς βήματα.
  Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι, με ταχύτητα και καλύτερο συντονισμό, μακριά από λαϊκισμούς και ελιτισμούς.
  Η Ελλάδα, ως μέλος του πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης, μπορεί να συμβάλλει, ενεργά και δυναμικά, προς αυτή την κατεύθυνση.
  Και αυτό πράττουμε.
  Όπως θα πράξουμε και για τη συζήτηση που άνοιξε για την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργία του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης.
  Με δυνατή φωνή.
  Με δημιουργική συμμετοχή.
  Με ισότιμη παρουσία.

  Τους τελευταίους 7 μήνες, η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, και αυτό αναγνωρίζεται!
  Η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ανακτάται.
  Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται.
  Η Ελληνική Κυβέρνηση υλοποιεί μεταρρυθμίσεις.
  Επιτυγχάνει στόχους.
  Ολοκληρώνει, έγκαιρα και με επιτυχία, τις αξιολογήσεις της, και το ίδιο εκτιμούμε και για την 5η αξιολόγηση που επίκειται.
  Ενισχύει την εμπιστοσύνη σε θεσμούς.
  Υπηρετεί την αναπτυξιακή διαδικασία.
  Ωθεί την οικονομία σε θετική δυναμική.
  Δυναμική η οποία σταθεροποιείται, βελτιώνεται και κινητοποιεί δυνάμεις, εγχώριες και ξένες.
   
  Για  το 2020, ως Υπουργείο Οικονομικών, θέτουμε συγκεκριμένους στόχους:
  Την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης.
  Τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
  Την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.
  Την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
  Τη βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.
  Την αξιοποίηση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, τα γνωστά ως ANFAs και τα SMPs, σε επενδυτικές πρωτοβουλίες.
  Τη μεταφορά υπερ-πλεονασμάτων σε επόμενες δημοσιονομικές χρήσεις, ώστε να ασκείται ορθολογική δημοσιονομική πολιτική.
  Την προώθηση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των δημοσιονομικών στόχων.

  Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.
  Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις της χώρας.
  Διεκδικούμε όμως και τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
  Δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλο-αναπτυξιακών πολιτικών, κυρίως στην κατεύθυνση μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δουλέψουμε από κοινού με τους εταίρους, μεθοδικά και δημιουργικά, ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο για τη χώρα αποτέλεσμα.

  Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω, και πάλι, τις ευχαριστίες μου προς τον Επίτροπο κ. Gentiloni.
  Ευχαριστίες για την παραγωγική συζήτηση που έγινε και τη δημιουργική συνεργασία που – σταθερά – έχουμε.
  Και που είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον να έχουμε.
  Με κοινό όραμα και στόχο, μια ισχυρή Ελλάδα στους κόλπους μιας ισχυρής και αλληλέγγυας Ευρώπης!"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ