Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιαν-2020 15:06

  Ο Τσίπρας είπε "ναι" σε Σακελλαροπούλου- Εκλογή από την πρώτη ψηφοφορία για την ΠτΔ

  Ο Τσίπρας είπε "ναι" σε Σακελλαροπούλου- Εκλογή από την πρώτη ψηφοφορία για την ΠτΔ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.16

  Της Νίκης Ζορμπά

  Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο αξίωμα της προέδρου της Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε εγκαίρως το Capital.gr για τη θετική στάση που θα τηρούσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υποψηφιότητά της.

  "Θα κρατήσουμε στάση ευθύνης και θα δώσουμε την δυνατότητα στην νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία" δήλωσε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για "θετική ψήφο" στην κ. Σακελλαροπούλου ως συνειδητή επιλογή, συνυφασμένη, όπως είπε, "με τις ιδέες και τις αξίες μας". 

  Δεδομένης της υπερψήφισής της και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κ. Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία , συγκεντρώνοντας -τουλάχιστον- τις απαιτούμενες 200 ψήφους.  

  Στην δήλωσή του, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη συλλήβδην για την κυβερνητική του πολιτική αλλά και για την επιλογή του να προτείνει την κ. Σακελλαροπούλου, η οποία ορίστηκε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόταση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

  Ο Αλέξης Τσίπρας δε, επέλεξε να μεμφθεί τον κ. Μητσοτάκη και για την απόφασή του να μην ανανεωθεί η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου,  στον οποίο αναφέρθηκε τρεις φορές στην δήλωσή του, παραμένοντας "παυλοπουλικός" έως τέλους. 

  Στρατηγική ήταν η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου, να υπενθυμίσει ( ως έχει κάνει επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες) ότι ο ίδιος δεν θα "αντιγράψει την αντιπολιτευτική τακτική του κ. Μητσοτάκη" και θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση. 

  Για την κ. Σακελλαροπούλου, ο Α. Τσίπρας είπε : 

  Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατελέσει η Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόταση η οποία τότε καταψηφίστηκε από τον κο Μητσοτάκη και τους βουλευτές του. 

  Και δεν ήταν τυχαία επιλογή μας για τη θέση αυτή, αφού υπήρξε μια εξαίρετη δικαστής που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. Και δεν δίστασε να συνταχθεί ακόμη και με τη μειοψηφία για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια.

  Η εκλογή της λοιπόν στο Ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα δεν ακυρώνει απλά την άθλια προπαγάνδα επί 4,5 χρόνια  της ΝΔ, ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγούσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά επιβραβεύει και το περιεχόμενο των αξιών που η ίδια ως δικαστής υπερασπίστηκε.

  Το παρασκήνιο

  Από χθες το βράδυ, στο άκουσμα του ονόματος της κ. Σακελλαροπούλου ως προτεινόμενης από τον πρωθυπουργό για νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην Κουμουνδούρου παραδέχονταν ότι επιλογή καταψήφισής της, δεν υπήρχε. 

  Ο αιφνιδιασμός ήταν δεδομένος, καθώς είχαν πειστεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η επιλογή του κ. Μητσοτάκη δεν θα ανταποκρινόταν στα "κριτήριά" τους και θα είχε χαρακτηριστικά που ευκόλως θα απέρριπτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο προειλημμένη απόφαση ήταν πως το κόμμα δεν θα έλεγε "όχι" στην πρωθυπουργική πρόταση ανεξαρτήτως προσώπου

  Το θετικό κλίμα για την κ. Σακελλαροπούλου επαναβεβαιώθηκε σε πρωινή σύναξη στην Κουμουνδούρου, όπου πάρθηκε ομοφώνως η απόφαση να την υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ  από την πρώτη ψηφοφορία στην Βουλή. 

  Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

  Έξι μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ ήταν αρκετοί για να αναδειχθούν όλες οι αντιφάσεις, η υποκρισία και η πολιτική ένδεια του κου Μητσοτάκη.  

  Δεν είναι μόνο οι υψηλές προσδοκίες που μέρα με τη μέρα παταγωδώς διαψεύδονται, στην πραγματική οικονομία, στην καθημερινότητα, στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων εθνικής κλίμακας, όπως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το προσφυγικό.

  Αλλά είναι και μια συμπεριφορά αβάσταχτης ελαφρότητας και ανευθυνότητας απέναντι στους θεσμούς.

  Μια στάση αμοραλισμού και υποταγής των πάντων στις ανάγκες της επικοινωνίας και όχι της ουσίας της πολιτικής.

  Την ίδια ανεύθυνη στάση που είχε κρατήσει ο κος Μητσοτάκης απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα όσο ήταν στην αντιπολίτευση, συνεχίζει δυστυχώς και ως πρωθυπουργός.

  Στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε την επιλογή να ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, ενός κατά γενική ομολογία επιτυχημένου Προέδρου που είχε εκλεγεί με ευρεία διακομματική συναίνεση πριν από 5 χρόνια.

  Δεν το έπραξε, χωρίς ποτέ να εξηγήσει το λόγο.

  Αντ’ αυτού προχώρησε συνειδητά σε μια μακρά και εξευτελιστική για τον θεσμό διαδικασία Προεδρικών καλλιστείων, αποφεύγοντας να ανακοινώσει την όποια επιλογή του για αρκετούς μήνες.

  Και τελικά επέλεξε να την ανακοινώσει, πάλι για λόγους επικοινωνίας, έξω από το σχεδιασμό του, σε μια μέρα με βαριά και αρνητική πολιτική ατζέντα για τη κυβέρνηση, μήπως και καταφέρει να την αλλάξει.

  Όμως στη πολιτική δεν υπάρχει μόνο η επικοινωνία.

  Υπάρχει και η ουσία.

  Και ειδικά σε θέματα κρίσιμα για το πολίτευμα και για τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας μας, οφείλουμε να ενεργούμε με υπευθυνότητα.

  Ο κος Μητσοτάκης διέπραξε μέγα ατόπημα που επί μήνες διέσυρε το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και μέγα σφάλμα που επιλέγει να μην ανανεώσει τη θητεία ενός πετυχημένου Προέδρου, του Προκόπη Παυλόπουλου, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα.

  Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δε πρόκειται να τον αντιγράψει ή να τον ακολουθήσει στον ολισθηρό αυτό δρόμο της ανευθυνότητας.

  Έχω δηλώσει και από το βήμα της Βουλής ότι εγώ ως αρχηγός της αντιπολίτευσης,  Μητσοτάκης δε θα γίνω.

  Δε θα κάνω δηλαδή αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.

  Και σήμερα δε πρόκειται να κάνω ότι ακριβώς έκανε εκείνος το 2015, που μόνος καταψήφισε τη συναινετική επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Προεδρία της Δημοκρατίας.

  Παρά την απαράδεκτη διαχείριση της διαδικασίας της Προεδρικής εκλογής από πλευράς του.

  Παρά το προφανές και μεγάλο του σφάλμα, να μην ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου,

  Εμείς δε θα προσθέσουμε ένα ακόμη σφάλμα, δίπλα στα πολλά σφάλματα του κου Μητσοτάκη.

  Θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές.

  Και θα δώσουμε τη δυνατότητα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία, καθώς έτσι αρμόζει για όποιον αναλαμβάνει τη βαριά ευθύνη – όπως το Σύνταγμα ορίζει-  να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας.

  Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατελέσει η Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  Πρόταση η οποία τότε καταψηφίστηκε από τον κο Μητσοτάκη και τους βουλευτές του.

  Και δεν ήταν τυχαία επιλογή μας για τη θέση αυτή, αφού υπήρξε μια εξαίρετη δικαστής που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.

  Και δεν δίστασε να συνταχθεί ακόμη και με τη μειοψηφία για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια.

  Η εκλογή της λοιπόν στο Ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα δεν ακυρώνει απλά την άθλια προπαγάνδα επί 4,5 χρόνια  της ΝΔ, ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγούσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά επιβραβεύει και το περιεχόμενο των αξιών που η ίδια ως δικαστής υπερασπίστηκε.

  Γνωρίζω, όπως γνωρίζουν όλοι, ότι ο κος Μητσοτάκης με τη πρόταση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν επιχειρεί μια υπέρβαση, αλλά μια ακόμη επικοινωνιακή ντρίμπλα.

  Φοβάμαι όμως ότι στο τέλος, χωρίς να το καταλαβαίνει, ντριμπλάρει τον ίδιο του τον εαυτό, ακυρώνει το ίδιο του το κόμμα και τον πυρήνα των ιδεών που έχει υιοθετήσει.

  Από τη μεριά μας η θετική μας ψήφος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν είναι μια επικοινωνιακή επιλογή αλλά μια συνειδητή επιλογή.

  Γιατί είναι συνδεδεμένη όχι μόνο με τη στάση ευθύνης που επιλέγουμε πάντα απέναντι τους θεσμούς αλλά και με τις ιδέες και τις αξίες μας.

  Με τη συνέπειά μας.

  Και στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει πάντα μεγαλύτερη αξία η συνέπεια από τα πολιτικά παιχνίδια.

  *Διαβάστε ακόμα

  -"Ναι" και από ΚΙΝΑΛ σε Σακελλαροπούλου- Στις 266 οι ψήφοι για την ΠτΔ

  -Αλ. Χαρίτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί υπεύθυνη στάση απέναντι στον θεσμό του ΠτΔ

  -Κυβ. πηγές: Χρειάστηκαν 718 λέξεις, για να πει ο Τσίπρας "ναι" σε πρόταση Μητσοτάκη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων