Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Ιαν-2020 09:14

  Ο Τσίπρας αλλάζει τακτική αλλά όχι ...υποψήφιο για πρόεδρο της Δημοκρατίας

  Ο Τσίπρας αλλάζει τακτική αλλά όχι ...υποψήφιο για πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Συνεδρίασε χθες περί τις τέσσερις ώρες το Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

  Εν αρχή ην οι διευκρινίσεις, καθώς με τόσα κομματικά Όργανα που χει συστήσει εσχάτως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για την "όσμωση" στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους "Συμμάχους", δηλαδή τους πασοκογενείς, κοντεύει να χαθεί ο λογαριασμός. 

  Η σύναξη των 41

  Το Πολιτικό Συμβούλιο συνεπώς είναι νέο κομματικό Όργανο που αριθμεί 41 μέλη και απαρτίζεται από την παραδοσιακή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη από την προοδευτική συμμαχία ( την περιβόητη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης). 

  Θεωρητικώς, το καθόλου ευέλικτο αυτό σχήμα έχει ως στόχο να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ οργανωτικά στο εαρινό Συνέδριο διεύρυνσής του. Πρακτικά, ως διαφάνηκε χθες από την ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν, μάλλον αποκτά ευρύτερο πολιτικό ρόλο ( εκείνον που είχε παραδοσιακά η Πολιτική Γραμματεία), καθώς συζητήθηκε η στάση του κόμματος σε όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας. 

  Εθνικά, εκλογικός νόμος αλλά και "μπόλιασμα" του σκιώδους υπουργικού που έχει φτιάξει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω τομεαρχών, με πασοκογενή μέλη, μπήκαν στο τραπέζι της συνεδρίασης, χωρίς να προκληθούν ιδιαίτερες νέες σκοτούρες στον Αλέξη Τσίπρα από αντιδράσεις εσωτερικές.

  Πρόεδρος Δημοκρατίας και Τσίπρας

  Για το ζέον (sic) θέμα των ημερών: ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας ( μέρες επί ημερών, τα ωραία ονόματα που γράφονται όμορφα καίγονται), αποφασίστηκε τελικώς να μην κατεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ δικό του υποψήφιο ακόμη και όταν λήξει και επισήμως το θέμα της ανανέωσης της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. 

  Το προηγούμενο διάστημα, δεν είχαν λείψει οι φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν επιδιώκει να αξιοποιήσει το momentum ο κ. Τσίπρας προτείνοντας για το θώκο "αριστερή" υποψηφιότητα. 

  Κατά τις διαρροές, τέτοιο θέμα, δεν υπάρχει. 

  Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει μέχρι τέλους στη στήριξη του κ. Παυλόπουλου επιμένοντας να ζητεί από τον κ. Μητσοτάκη να "εξηγήσει γιατί δεν ανανεώνει τη θητεία του προέδρου". 

  Πρόδηλος ο στόχος για επιχείρηση πρόκλησης εσωτερικής ανακατωσούρας στην Ν.Δ. 

  Νέα πληροφορία όμως που φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει προαποφασίσει στρατηγικά να καταψηφίσει οποιονδήποτε πρόεδρο και να προτείνει ο πρωθυπουργός, θα μπορούσε να αλλάξει δυνητικά, την εξίσωση στον γρίφο της προεδρολογίας. 

  Και τούτο, διότι από έγκυρες πηγές στο στρατόπεδο της Κουμουνδούρου, ναι μεν προκύπτει ότι εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε προφίλ προέδρου που δεν θα καλύψει τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να το υπερψηφίσει αλλά "στρατηγική" επιλογή να πουν "όχι" σε όποιον και να πρότεινε ο πρωθυπουργός, δεν υπάρχει. 

  Στον βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί, ο ελιγμός Τσίπρα στοχεύει μεταξύ άλλων:

  1. Να μην φουντώσουν οι εσωτερικές αντιδράσεις 

  2. Να μην χρεωθεί "ναυάγιο" στη συναίνεση για την προεδρική εκλογή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ