Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Δεκ-2019 21:27

  Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Ναι σε επίλυση των διαφορών, όχι υπό καθεστώς εκβιασμών

  Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Ναι σε επίλυση των διαφορών, όχι υπό καθεστώς εκβιασμών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 29/12 09:38

  Μήνυμα στην Άγκυρα, πως η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο, αλλά διαθέτει και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα, στον απόηχο των δεκάδων παραβιάσεων και υπερπτήσεων που πραγματοποίησαν την Παρασκευή, τουρκικά μαχητικά. 

  Ο Πρωθυπουργός, σε συνέντεξη του στο "Βήμα της Κυριακής", άφησε ανοιχτό το παράθυρο για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σχετικά με τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον όμως εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι διερευνητικές επαφές και ο πολιτικός διάλογος. 

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε την ανάγκη επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία, όχι όμως υπό καθεστώς πιέσεων και εκβιασμών. Τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχει κερδισμένος σε ένα σενάριο θερμού επεισοδίου. 

  Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά, αποκάλυψε πως στις επαφές που θα έχει με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, θα συζητήσει την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, F-35, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

  Οι ελάχιστοι δεν μπορούν να ορίζουν την καθημερινότητα των πολλών

  Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι τα κοινωνικά δικαιώματα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα. "Και το δικαίωμα στην απεργία αλλά και το δικαίωμα της ελεύθερης κίνησης στην πόλη”, αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης. Προσθέτει ότι αυτό το δικαίωμα το καταπατούν βάναυσα ορισμένες μειονότητες που συχνά επιδιώκουν την αναστάτωση της πόλης. Αποσαφηνίζει ότι θα μπει τάξη σε αυτό το πλαίσιο. "Οι ελάχιστοι δεν μπορούν να ορίζουν την καθημερινότητα των πολλών. Γιατί αυτό είναι άδικο”, δηλώνει.

  Προσθέτει ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμένει να υπερασπίζεται μικρές οργανωμένες μειοψηφίες που βρίσκονται ανοιχτά εκτός του πλαισίου της δημοκρατικής νομιμότητας, τόσο θα δίνει χώρο στη Νέα Δημοκρατία να εκφράζει την πλειοψηφία των πολιτών.

  Διορθώσαμε αμέσως τα λάθη μας

  Με αφορμή τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα με ορισμένους διοικητές νοσοκομείων, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι όπου εντοπίστηκαν λάθη ή αστοχίες, με δική του εντολή 13 διοικητές νοσοκομείων πέρασαν από το δεύτερο στάδιο κρίσης και αντικαταστάθηκαν. Προσθέτει ότι στην περίπτωση που κάποιοι στην πορεία κριθούν ανεπαρκείς, θα επαναξιολογηθούν και ίσως και να αλλάξουν. "Μέσα σε 5 μήνες διορθώσαμε αμέσως τα λιγοστά μας λάθη, όταν οι αντίπαλοι μας έσφαλαν επί 5 χρόνια και ακόμα παραμένουν αδιόρθωτοι”, συμπληρώνει ο κ. Μητσοτάκης.

  Διαρκής αξιολόγηση

  Αναφορικά με το κυβερνητικό σχήμα, ο πρωθυπουργός δηλώνει την ικανοποίηση του για την ώσμωση μεταξύ κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών στελεχών. "Προφανώς κάθε μέρα θα γινόμαστε καλύτεροι και όλοι θα αξιολογούνται διαρκώς. Θα δώσω σε όλους χρόνο για να αποδείξουν τι μπορούν να προσφέρουν”, αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δηλώνει ικανοποιημένος από την κυβέρνηση και την απόδοση της.

  Η τρομοκρατία δεν θα παταχθεί, θα τσακιστεί

  Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα είναι συνεχής και αμείλικτος: "Η τρομοκρατία θα τσακιστεί. Δεν θα παταχθεί. Θα τσακιστεί. Θα φοβηθώ δηλαδή επειδή κάποιοι από αυτούς τους χώρους μας απειλούν ότι θα εντείνουν την αντίδραση τους; Θα φοβηθεί το κράτος, η οργανωμένη πολιτεία με τα μέσα που διαθέτει; Ποτέ. Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες. Γιατί πιστεύουμε στη δημοκρατία και η τρομοκρατία είναι εχθρός της”.

  Κλιμακωτό μπόνους στον εκλογικό νόμο και πιθανές διπλές κάλπες το 2023

  Αναφορικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι εντός του Ιανουαρίου θα έρθει στη βουλή ο νέος νόμος, ο οποίος θα επαναφέρει το μπόνους στο πρώτο κόμμα. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης αποσαφηνίζει ότι αυτό θα γίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτους κόμματος. "Δεν γίνεται αν το πρώτο κόμμα παίρνει 18% να έχει το ίδιο μπόνους με αυτό που θα λάμβανε αν έπαιρνε 38%”, αναφέρει ο πρωθυπουργός. Και προσθέτει, " ας αναλογιστούν οι πολίτες σε ποια κατάσταση θα ήταν τώρα η χώρα αν στις εκλογές του 2019 εφαρμοζόταν η απλή αναλογική”. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψηφίσει τον νόμο και δεν συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται, τότε οι επόμενες εκλογές οι οποίες θα γίνουν το 2023, πολύ πιθανόν να είναι διπλές.

  Εντός του εξαμήνου το αίτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων

  Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 θα θέσει επίσημα στους εταίρους μας το αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. "Σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε τη στήριξη των εταίρων, ώστε η μείωση των πλεονασμάτων να ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό”, αναφέρει.

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ