Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Νοε-2019 12:00

  Β. Κικίλιας: Μειώνονται οι τιμές στα φάρμακα, αλλάζει η εικόνα στην περίθαλψη

  Β. Κικίλιας: Μειώνονται οι τιμές στα φάρμακα, αλλάζει η εικόνα στην περίθαλψη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μέτρα για τη διευκόλυνση των ογκολογικών ασθενών, "πάγωµα" στις τιµές των φαρµάκων, βελτίωση της εικόνας των νοσοκοµείων, αναπτυξιακά κίνητρα για τις επιχειρήσεις. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναλύει τον σχεδιασµό για τη βελτίωση της δηµόσιας περίθαλψης.

  Συνέντευξη στη Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Η αγορά –φαρµακευτικές, γιατροί, διαγνωστικά κέντρα– προειδοποιεί πως έχει φτάσει σε οριακό σηµείο εξαιτίας των υψηλών επιβαρύνσεων του clawback. Πώς θα µειωθεί η "ψαλίδα" ανάμεσα στις πραγματικές δαπάνες και τον κλειστό προϋπολογισµό του ΕΟΠΥΥ;

  Το clawback έχει ξεφύγει από τη στιγµή που η προηγούµενη πολιτική ηγεσία δεν έλαβε κανένα διαρθρωτικό µέτρο για να το συγκρατήσει. Είναι δεδοµένο ότι, αν είχαν ολοκληρωθεί περισσότερες διαπραγµατεύσεις στην Επιτροπή ∆ιαπραγµάτευσης, θα είχαµε οικονοµικό όφελος, εποµένως και µικρότερο clawback.

  ∆ίνουµε προτεραιότητα στη σωστή λειτουργία µιας αποτελεσµατικής Επιτροπής ∆ιαπραγµάτευσης. Θεσµοθετούµε σύγχρονα µοντέλα διαπραγµάτευσης και αποζηµίωσης φαρµάκων όπως οι συµφωνίες επιµερισµού του κόστους ελεγχόµενης εισαγωγής στην αγορά (managed entry agreements). Εστιάζουµε στον περιορισµό του clawback, αφενός µέσω του εξορθολογισµού και του ελέγχου της συνταγογράφησης και αφετέρου µέσω της σύναψης συµφωνιών ασφαλιστικής αποζηµίωσης έπειτα από διαπραγµάτευση για τις ακριβές θεραπείες που επιβαρύνουν τη δαπάνη. Τα µητρώα ασθενών, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, και ειδικότερα τα ειδικά πρωτόκολλα διαχείρισης της νόσου ιδιαίτερα για ασθενείς µε συννοσηρότητες, το σκανάρισµα ορίζοντα (horizon scanning) είναι µερικά από τα σηµαντικά εργαλεία για να επιταχύνουµε τις αναγκαίες διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις.

  Μετατρέπουµε επίσης –έστω µερικώς– το clawback, από αντιαναπτυξιακό µέτρο, σε µηχανισµό προσέλκυσης επενδύσεων, νοµοθετώντας τη δυνατότητα συµψηφισµού του clawback µε επενδύσεις σε κλινικές µελέτες και δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D).

  Μετά τις εξαγγελίες σας για "πάγωµα" των τιµών φαρµάκων, πότε θα είναι έτοιµο το σχετικό ∆ελτίο Τιµών;

  Πριν από δύο µέρες νοµοθετήσαµε να µην υπάρχει καµία αύξηση στα φάρµακα και µειώσεις σε πολλά από αυτά έως 7%. Αυτό σηµαίνει ότι µειώνουµε και τη συµµετοχή των ασφαλιζόµενων στο κόστος των φαρµάκων. Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νοµοθετήσει, πριν από τις εκλογές, αυξήσεις που έφταναν έως 10%, ειδικά σε φάρµακα ευρείας χρήσης. Για εµάς, πίσω από το ∆ελτίο Τιµών Φαρµάκου βρίσκονται οι συµπολίτες µας που το έχουν ανάγκη. Και, όπως είχα δεσµευτεί, θα εκδοθεί εντός του έτους, όπως ορίζει ο νόµος. Η φαρµακευτική πολιτική που υλοποιούµε είναι ταυτόχρονα κοινωνική και αναπτυξιακή. Έχει ως πρωταρχικό σκοπό τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε κάθε απαραίτητο φάρµακο µε τη χαµηλότερη δυνατή επιβάρυνση.

  Έχουν περάσει τέσσερις µήνες από τότε που αναλάβετε. Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

  Πολλές µικρές νίκες, σηµαντικές για τις ζωές των συνανθρώπων µας, αυτός είναι ο στόχος. Εντός δύο µηνών καταφέραµε χιλιάδες ογκολογικοί ασθενείς να µην περιµένουν ώρες στις ουρές της ντροπής των φαρµακείων του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα φάρµακά τους και να κάνουν τις θεραπείες τους στις ιδιωτικές κλινικές. Από 1/1/2020 οι περιπατητικοί ογκολογικοί ασθενείς θα βρίσκουν τα φάρµακά τους στα φαρµακεία της γειτονιάς τους, ενώ πρόσφατα βάλαµε τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών που χρειάζονται παράγωγα αίµατος (κυρίως γ-σφαιρίνη), υλοποιώντας παράλληλα το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών για να µην έχουµε τις ελλείψεις των τελευταίων ετών. Προχωράµε στη δηµιουργία ενός πλήρους κέντρου ακτινοθεραπείας εντός του νοσοκοµείου "Σωτηρία". Όλα αυτά και άλλα πολλά που έρχονται µας κάνουν να είµαστε αισιόδοξοι ότι κάτι αλλάζει.

  Ένα από τα στοιχήµατα που έχετε θέσει είναι η βελτίωση της κατάστασης στα δηµόσια νοσοκοµεία. Τι να περιµένουν οι πολίτες τούς επόµενους µήνες;

  Η κατάσταση που παραλάβαµε στα νοσοκοµεία της χώρας είναι άκρως απογοητευτική. ∆υστυχώς, καθ’ οµολογίαν των διοικητών και ΥΠΕαρχών που διόρισαν οι κ. Πολάκης και Ξανθός, 4 στα 10 νοσοκοµεία δεν καταρτίζουν ασφαλές πρόγραµµα εφηµεριών, 1 στα 2 νοσοκοµεία δεν έχει σύστηµα διαλογής στα Τµήµατα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ 3 στα 4 δεν καταγράφουν τον χρόνο αναµονής των ασθενών. Επιπλέον, 8 στα 10 νοσοκοµεία δεν έχουν επαρκώς στελεχωµένες τις παθολογικές κλινικές τους και 9 στα 10 τις χειρουργικές κλινικές. Εµείς θα στηρίξουµε τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ και πάνω από όλα το ανθρώπινο δυναµικό τους. ∆ίνουµε προτεραιότητα στην αναβάθµιση των Τµηµάτων Επειγόντων Περιστατικών, τα οποία θα είναι σε πλήρη διασύνδεση µε το ΕΚΑΒ, ώστε να αποτελέσουν ένα πλήρες σύστηµα επείγουσας φροντίδας.

  Ενισχύουµε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις Μονάδες Αυξηµένης Φροντίδας που υποστηρίζουν τα βαριά περιστατικά και σχεδιάζουµε άµεσα τη λειτουργία νέων υπηρεσιών, όπως το ολοκληρωµένο κέντρο διαχείρισης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων εντός της Αττικής, κάτι ιδιαιτέρως σηµαντικό, καθώς το ποσοστό των ασθενών µε ΑΕΕ που έχουν πρόσβαση σε µονάδες τοποθετεί την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη µε µεγάλη διαφορά. Συνεχίζουµε ταυτόχρονα µε την ενεργοποίηση της Επιτροπής Λοιµώξεων µέσα στα νοσοκοµεία, µε στόχο 35% µείωση των νοσοκοµειακών λοιµώξεων εντός 5ετίας, προκειµένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού µέσου όρου.

  Θέλω ακόµα µία φορά να ευχαριστήσω όλους τους επαγγελµατίες της υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, που στα χρόνια της κρίσης, και παρά τα µεγάλα οικονοµικά προβλήµατα, κράτησαν όρθια τα νοσοκοµεία µας υπηρετώντας τον πολίτη.

  Πιστεύετε πως ο αντικαπνιστικός νόµος θα εφαρµοστεί αυτήν τη φορά; Το 1142 θα λειτουργήσει ή όπως παλιά... η κλήση µας θα προωθείται;

  Ναι. Ο αντικαπνιστικός νόµος θα εφαρµοστεί πλήρως. Το πιστεύει σύσσωµη η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός και το επιζητά ο κόσµος. Το θέλουν ακόµα και οι καπνιστές στη συντριπτική τους πλειονότητα.

  Εµείς ως υπουργείο Υγείας έχουµε θωρακίσει το κανονιστικό πλαίσιο µε µηχανισµούς ελέγχου, όπως η Ελληνική Αστυνοµία, µε αυστηροποίηση των ποινών, µε πρωτοβουλίες ενηµέρωσης. Το κάπνισµα δεν έχει να κάνει µόνο µε την καταστολή. Αλλά µε την επιλογή των πολιτών να ζουν σε περιβάλλον υγείας. Έχει να κάνει µε την προαγωγή της πρόληψης και µε την προστασία των µη καπνιστών από το παθητικό κάπνισµα. Με την υποστήριξη στη διακοπή καπνίσµατος σε όσους θέλουν να το κόψουν. Το υπουργείο Υγείας ενδιαφέρεται πάνω από όλα για την υγεία των πολιτών και γι’ αυτό ο 4ψήφιος αριθµός 1142, εκτός από γραµµή καταγγελιών, θα είναι µια "γραµµή ενηµέρωσης και βοήθειας". Ένα σύστηµα Ενηµέρωσης, Καταγραφής, Κινητοποίησης και Βοήθειας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ