Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Αυγ-2019 11:34

  Ν. Κεραμέως: Καταργούμε την δυνατότητα προστασίας από σύλληψη μέσω "ασύλου"

  Ν. Κεραμέως: Καταργούμε την δυνατότητα προστασίας από σύλληψη μέσω "ασύλου"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:47

  Με την διάταξη που φέρνουμε στο πολυνομοσχέδιο καταργούμε την δυνατότητα "εργαλειοποίησης" του ασύλου στο οποίο σήμερα καταφεύγουν άτομα που έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις έξω από τα πανεπιστήμια για να αποφύγουν την σύλληψη, υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στις Επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης και Μορφωτικών της Βουλής.

  "Δεν θα τα καταφέρετε", της απάντησε ο Π. Πολάκης από την αξιωματική αντιπολίτευση. "Οι ιδέες δε νικώνται με νόμο" και επισήμανε πως "οι μισοί εδώ μέσα" έχουν "παραχθεί" από την αντιπαράθεση ιδεών που προστατεύει το άσυλο.

  Η υπουργός Παιδείας είπε ακόμα πως καταργείται η Νομική Σχολή Πάτρας, η οποία ιδρύθηκε λίγο πριν τις εκλογές από την προηγούμενη κυβέρνηση.

  "Το υπουργείο Παιδείας εισηγείται -με το παρόν νομοσχέδιο- δέκα διατάξεις, περίοπτη θέση εκ των οποίων έχει η διάταξη περί ενίσχυσης των ακαδημαϊκών ελευθεριών στα πανεπιστήμια. Πρόθεσή μας να επαναφέρουμε την κοινή λογική και να καταργήσουμε τις στρεβλώσεις".

  Η υπουργός αναφέρθηκε σε πράξεις που πλήττουν την δημόσια περιουσία και ως παράδειγμα έφερε το εξής: υπάρχουν και πράξεις εκτός πανεπιστημιακών χώρων από άτομα που συνέχεια καταφεύγουν εντός για να αποφύγουν την σύλληψη. "Και ρωτώ, αυτούς θέλουμε αν προστατεύσουμε; Πράξεις εκτός που πάνε εντός και εργαλειοποιούν το άσυλο με αυτόν τον τρόπο;".

  Με τις νέες διατάξεις η κ. Κεραμέως είπε πως η αστυνομία, η εισαγγελία και η πυροσβεστική θα μπορούν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους και εντός των πανεπιστημίων. "Η ακαδημαϊκή ελευθερία παύει να είναι πεδίο έκνομων ενεργειών και να γίνεται καταφύγιο δραστών".

  Πολάκης: Δεν θα καταφέρετε να περάσετε το άσυλο

  Επίθεση στην κυβέρνηση με μηνύματα περί ανυπακοής  έστειλε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, για το άσυλο. Όπως είπε απαντώντας στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, "δεν σας νοιάζει η παραβατικότητα, αυτό που συμβαίνει σε 3-4 το πολύ ιδρύματα για κακουργηματικές ή πλημμεληματικές πράξεις, δεν υπάρχει σήμερα κανένα εμπόδιο να παρέμβει η αστυνομία να τα σταματήσει. Δεν είναι αυτός ο λόγος. Ο λόγος είναι η βαθιά νεοφιλελεύθερη εμμονή σας και είναι δικαιολογημένη γιατί ιστορικά το άσυλο είναι συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο. Το σεβάστηκαν και οι Γερμανοί κατακτητές. Είναι συνδεδεμένο ιστορικά, γιατί είναι ο χώρος αντιπαράθεσης ιδεών, εκεί  γεννήθηκε η αξία της αντιπαράθεσης, εκεί γεννιούνται οι ιδέες που ονειρεύονται έναν άλλο κόσμο που επωάζονται και θα επωάζονται και στο μέλλον οι ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης. Αυτό δεν θέλετε".

  Ο κ. Πολάκης κατηγόρησε την κ. Κεραμέως πως με τις αλλαγές στο άσυλο, όπου όποιος θέλει θα παίρνει τηλέφωνο για να παρέμβει η αστυνομία, "νομίζει πως θα πετύχει την ιδεολογική αποστείρωση στην κατεύθυνση της σκέτης τεχνοκρατικής και καλά αριστείας".

  Και κατέληξε με την προειδοποίηση πως "δεν θα το καταφέρετε γιατί οι ιδέες δεν είναι κάτι που μπορεί να νικηθεί με νόμο, την ιστορία την γράφουν αυτοί που οραματίζονται και σκέφτονται παραπάνω και μπορούν να φτιάξουν σχέδιο για το μέλλον και να εμπνεύσουν τα κοινωνικά κινήματα. Και τέτοιους προστατεύει η λειτουργία του ασύλου. Το μισό πολιτικό προσωπικό εδώ μέσα έτσι έχει παραχθεί, έτσι βγήκε και αυτός που κάθεται δύο θέσεις δεξιά σας κι ας ετάχθη αλλού. Πολύ κακή αρχή αυτό που κάνετε".

  Μαρία Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ