Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Μαϊ-2019 19:16

  Η ακτινογραφία των exit polls και η πρωτιά της ΝΔ στους νέους και σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων

  Η ακτινογραφία των exit polls και η πρωτιά της ΝΔ στους νέους και σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Επικράτηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Πρωτιά σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων. Για πρώτη φορά, δύο από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης…βάφονται γαλάζιοι. Αυτά είναι τα κυρίαρχα συμπεράσματα από την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος και των exit polls, όπως έρχονται στο προσκήνιο από την ανάγνωση και την ανάλυση που κάνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, στο στρατόπεδο της οδού Πειραιώς επισημαίνουν πως είναι τόσο εντυπωσιακή η μεταστροφή των ψηφοφόρων σε σχέση με την ψήφο τους το 2015, που γκρεμίζονται, ουσιαστικά, όλοι οι μύθοι, οι οποίοι καλλιεργούνταν  μέχρι πρότινος. Όπως, για παράδειγμα, ότι η Νέα Δημοκρατία υστερεί στην ψήφο των γυναικών (κέρδισε με 8,4%), ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μακράν στην δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων (έχασε με 4,8%) ή ότι έχει την πρωτοκαθεδρία στους νέους απέναντι στη ΝΔ στους οποίους επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε κατά κράτος. 

  Η μάχη των ηλικιακών ομάδων και η "γαλάζια" πρωτιά.

  Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια κέρδισε η Νέα Δημοκρατία, όπως προκύπτει από την ανάλυση των exit polls, την εμπιστοσύνη όχι μόνον των νεότερων ηλικιών αλλά ακόμη και όσων ψήφισαν για πρώτη φορά.

  Ειδικότερα:

  -Στην ηλικιακή ομάδα 17-24 η ΝΔ έλαβε 27,2%, έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 42,9% και η ΝΔ μόλις 16,5%

  -Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η διαφορά στην ομάδα των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας (25-34) στην οποία η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 5,6% (από 13,8% που είχε χάσει το 2015). Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε χθες τη χειρότερη επίδοσή του σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες (έλαβε μόλις 20,9%). Στοιχείο που, όπως σχολιάζουν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεικνύει ότι οι πολίτες που κατεξοχήν απέρριψαν τις πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι νέοι ηλικίας 25-34, στους οποίους προ τετραετίας είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, υποσχόμενος να σκίσει τα μνημόνια. 

  -Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε με 9,9 μονάδες στην ηλικιακή ομάδα 35-44, με 9,2 μονάδες στην ομάδα 45-54, με 6,8 μονάδες στην ομάδα 55-64 και με 17,2 μονάδες στην ομάδα 65+. 

  Το αποτύπωμα των επαγγελματικών ομάδων

  Από τα exit polls προκύπτει ότι η επικράτηση της ΝΔ σε όλες ανεξαιρέτως τις επαγγελματικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων, των φοιτητών και των νοικοκυρών είναι καθολική.

  "Χθες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ ακόμη και πληθυσμιακές ομάδες για τις οποίες υπήρχε η εσφαλμένη αντίληψη ότι την αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Για παράδειγμα, στους Δημοσίους Υπαλλήλους η ΝΔ υπερίσχυσε του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με διαφορά 9,7%", σημειώνουν στη Νέα Δημοκρατία. "Η μεγάλη ανατροπή όμως έγινε στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Εκεί η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 8,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με 14,1% διαφορά. Στοιχείο που δείχνει ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα όχι μόνον δεν πείστηκαν από την προσπάθεια τρομοκράτησης τους με fake news περί δήθεν επταήμερης εργασίας, αλλά επικροτούν τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά τις αυξήσεις στους μισθούς τους με ρυθμό διπλάσιο του ΑΕΠ", τονίζουν.

  Όσον αφορά στα συμπεράσματα από τα στοιχεία του exit poll και για την ψήφο των συνταξιούχων:

  -Το 40,2% των συνταξιούχων επέλεξε τη ΝΔ, ενώ μόλις το 26,7% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.

  -Σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η ΝΔ κέρδισε 3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 7,3 μονάδες, γεγονός που δείχνει ότι οι συνταξιούχοι όχι μόνον δεν επικρότησαν αλλά τιμώρησαν την κυβέρνηση για τις επιλογές της.

  -Η μόνη κατηγορία που έχασε η ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κρίσιμη των ανέργων με 9,5%, αλλά και σε αυτήν κάλυψε μια τεράστια απόσταση σε σχέση με το 2015, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε επικρατήσει της ΝΔ με 26% διαφορά.

  Οι γεωγραφικές ανατροπές σε αρκετές περιφέρειες που θεωρούνταν μη προνομιακές για τη Νέα Δημοκρατία είναι εξίσου ενδεικτικές. Στο λεκανοπέδιο της Αττικής, η ΝΔ ενώ είχε χάσει το 2015 με 11,8%, τώρα την κέρδισε με 9,8% (πέτυχε δηλαδή μια ανατροπή 21,6%). Ταυτόχρονα:

  -Για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση η ΝΔ κέρδισε δύο από τους τέσσερις νομούς στην Κρήτη. "Η μόνη φορά που είχε βαφτεί γαλάζιος κάποιος νομός της πάντα πράσινης (και μετά ροζ) Κρήτης ήταν το 2007 και συγκεκριμένα ο νομός Ρεθύμνου. Και τώρα εκτός από το Ρέθυμνο η ΝΔ επικράτησε και στο Λασίθι για πρώτη φορά στην Μεταπολίτευση", επισημαίνουν στην οδό Πειραιώς. "Εξίσου εντυπωσιακά ήταν αποτελέσματα και στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη τα Χανιά. Η διαφορά εκεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ήταν 22.27% και χθες περιορίστηκε σε μόλις 2,3%, γεγονός που ίσως προμηνύει μια ακόμη ανατροπή στις επικείμενες εθνικές εκλογές", προσθέτουν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ