Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Νοε-2018 08:18

  Σάλπισμα υποχώρησης από Μαξίμου για τη συμφωνία με Ιερώνυμο

  Σάλπισμα υποχώρησης από Μαξίμου για τη συμφωνία με Ιερώνυμο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Το "θαύμα" της συγκρουσιακής αντιμετώπισης του "όχι" των κληρικών στο προσύμφωνο Τσίπρα- Ιερώνυμου, κράτησε από κυβερνητικής πλευράς, τρεις ημέρες. 

  Από το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και θα νομοθετήσει έστω και μονομερώς για τα μισθολογικά των ιερέων μέχρι τη χθεσινή υπαναχώρηση που εκφράστηκε από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, κύλησε πολύ ιερό μένος στο αυλάκι και το Μαξίμου αποφάσισε μάλλον να κατεβάσει ταχύτητα. 

  Η κυβέρνηση δεν βιάζεται ούτε πιέζεται, διαμήνυσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μεταθέτοντας το περιβόητο νομοσχέδιο για τις σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας, κάπου στο μέλλον. 

  Αφού προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος, είπε ο κυβερνητικός πορτ παρόλ και αφού ολοκληρωθούν οι επαφές που ξεκινάει με εντολή Τσίπρα ο Κώστας Γαβρόγλου για "ζυμώσεις". 

  Παρεμπιπτόντως, τον τόνο της υποχώρησης είχε δώσει πρώτος χθες ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος είπε ότι "έχουμε χρόνο μέχρι τις εκλογές", καίγοντας τα περί άμεσης κατάθεσης του νομοσχεδίου που διέρρεε από την Κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες. 

  Πώς "κάηκε" η συμφωνία 

  Η ήττα του κ. Ιερώνυμου στην Ιερά Σύνοδο, καθώς απέτυχε όχι μόνον να επιβάλει το προσύμφωνό του με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά δεν κατάφερε ούτε να συγκρατήσει τα των ιερέων πάθη σε σχέση με τη μεταβολή των εργασιακών και των μισθολογικών τους, δυσχέρανε τα πολιτικά πρωθυπουργικά σχέδια.

  Και τούτο, γιατί με την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος Τσίπρα- Ιερώνυμου και πριν από την θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Παρασκευής, στο Μαξίμου είχαν την πεποίθηση (αρχικώς τουλάχιστον) ότι ο αρχιεπίσκοπος είχε "ζυγίσει" τις δυνάμεις του και υπολογίσει ότι οι συσχετισμοί εντός της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, θα του επέτρεπαν να ελέγξει τις αντιδράσεις. 

  Η ομόφωνη απόρριψη της συμφωνίας από τη ΔΙΣ "έκαψε" τα του κ. Τσίπρα σχέδια και κυριότατα την εξαγγελία για τις 10.000 προσλήψεις που θα αντικαθιστούσαν το "κενό" στα μητρώα των Δημοσίων Υπαλλήλων του κράτους, μετά την αποχώρηση των κληρικών. 

  Και αν η αρχική αντίδραση της Κυβέρνησης ήταν... αποφασιστικής λογικής ( εμείς θα αποφασίσουμε πώς θα μισθοδοτείται ο κλήρος), κρίθηκε ότι ανοιχτή σύγκρουση αυτή τη στιγμή μεταξύ της Κυβέρνησης και των ιερέων, δεν ήταν προς το συμφέρον των σχεδιασμών Τσίπρα. 

  Στο δια ταύτα: Στο Μαξίμου προχωρούν σε επαφές και μαλάξεις προς την ιεραρχία (θα δοθούν και περαιτέρω νομικές διαβεβαιώσεις στον κλήρο είπε χθες ο Δ. Τζανακόπουλος) προκειμένου να αποσπάσουν συναίνεση για να προχωρήσει το προσύμφωνο. 

  Εάν τούτο δεν καταστεί εφικτό (όπερ και το πιθανότερο), τότε το ζήτημα θα τραβήξει σε χρόνο και θα φθάσει ανεπίλυτο έως τις εκλογές. 

  Ανεξαρτήτως... οι προσλήψεις

  Μέλημα πάντως εμφανές της Κυβέρνησης είναι με την κατάρρευση της συμφωνίας Τσίπρα- Ιερώνυμου, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να μη δοθεί και εικόνα αναίρεσης των εξαγγελιών για τις προσλήψεις. 

  Σε επίρρωση τούτου χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι ανεξαρτήτως της πορείας της συμφωνίας, βούληση της Κυβέρνησης είναι η πραγματοποίηση των προσλήψεων αυτών.

  Εξ' ού και εξήγησε διεξοδικά προς διασκέδαση των εντυπώσεων: 

  "Ανεξαρτήτως της πορείας της πρότασης συμφωνίας, από την ελληνική κυβέρνηση υπάρχει ένας σαφής προγραμματισμός και μία σαφής βούληση να προχωρήσει στην ενίσχυση των τομέων του κοινωνικού κράτους, που το έχουν απολύτως ανάγκη. Θέλω να σας πω, ας πούμε, το παράδειγμα των εκπαιδευτικών. Αυτή τη στιγμή η χώρα καλύπτει τις ανάγκες της σε εκπαιδευτικό προσωπικό, έχοντας περίπου το 20% των εκπαιδευτικών σε καθεστώς αναπληρωτή. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν ισχύει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε ως πολιτικό στόχο, εντός των επόμενων ετών, να ρίξουμε αυτό το ποσοστό των αναπληρωτών στο 5%. Πώς; Κάνοντας μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, περίπου 15.000, διότι αυτός είναι ο αριθμός που απαιτείται, για να ρίξουμε το ποσοστό των αναπληρωτών σε 5%. Αυτό είναι μια προγραμματική δέσμευση και μια πολιτική βούληση της σημερινής κυβέρνησης, η οποία θα προχωρήσει ανεξαρτήτως της πορείας της συμφωνίας με την Εκκλησία".

  Διευκρίνισε μάλιστα ότι "Έχουμε ήδη για το 2018, 15.000 προσλήψεις, εκ των οποίων 4.500 τουλάχιστον θα αφορούν τους εκπαιδευτικούς, με τις μόνιμες προσλήψεις στα προγράμματα ειδικής αγωγής και από εκεί και πέρα, και για το 2020 και για το 2021 έχουν προβλεφθεί οι αναγκαίες θέσεις που πρέπει να καλυφθούν και στο πλαίσιο αυτό ακριβώς θα προχωρήσουμε". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων