Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 17-Νοε-2018 10:28

  Σφοδρή σύγκρουση Κυβέρνησης-Κλήρου σε εξέλιξη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σφοδρή σύγκρουση Κυβέρνησης-Κλήρου σε εξέλιξη

  Της Νίκης Ζορμπά

  Η χθεσινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά- εργασιακά των κληρικών, επιβεβαίωσε όσους τις προηγούμενες ημέρες, εκτιμούσαν ότι ο κ. Ιερώνυμος δεν θα κατάφερνε να "δαμάσει" τις εσωτερικές αντιδράσεις σε ό,τι αφορά το κομμάτι της διαγραφής τους από τα μητρώα των δημοσίων υπαλλήλων. 

  Η ΔΙΣ, ομόφωνα χθες, κατέληξε να αναφωνήσει: Μένουμε ...δημόσιο και καμία συζήτηση δεν συνεχίζουμε για αλλαγή στο εργασιακό- μισθολογικό μας καθεστώς. Αντιθέτως, ανοιχτή εμφανίστηκε στα της συνδιαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας , με τον διάλογο Πολιτείας- Εκκλησίας να συνεχίζεται. 

  Ο κ. Ιερώνυμος έχασε κατά κράτος αφού αναγκάστηκε για λόγους "σύμπνοιας" και ομόνοιας να συνυπογράψει έως και ο ίδιος το "όχι" που εξεφώνησε η ΔΙΣ απέναντι στην πρόταση σχεδίου που ο ίδιος συνομολόγησε με τον κ. Τσίπρα

  Δική μας υπόθεση

  Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και τα μαντάτα που έφτασαν στο πρωθυπουργικό επιτελείο ( παρότι στην Κυβέρνηση δεν έπεσαν από τα σύννεφα για την απόφαση των κληρικών να μη συγκατανεύσουν στην απομάκρυνσή τους από το Δημόσιο), το Μαξίμου με μια ανακοίνωσή του χαμηλών τόνων μεν αλλά συνυποδηλωτική "αποφασιστικότητας" , δήλωνε πως το "όχι" των κληρικών δεν γίνεται δεκτό , το πλαίσιο συμφωνίας δεν ναυαγεί και το ίδιο είναι που θα αποφασίσει για τα μισθολογικά τους. 

  Η ανακοίνωση άφηνε υπόνοιες ακόμη και για μονομερή ρύθμιση του μισθολογικού των κληρικών και διανεμήθηκε λίγη ώρα μετά τη "γαλάζια" διαρροή περί "προσωπικού φιάσκου Τσίπρα" καθώς "Δεν υπάρχει χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, ούτε και οι 10.000 προσλήψεις". 

  Εντυπώσεις

  Στην προσεκτικής διατύπωσης μεν αλλά αποφασιστικών τόνων ανακοίνωση που συνέταξε το Μαξίμου σε απάντηση προς τους κληρικούς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ρόλο διαδραμάτισε και η επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα, να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και να μην δοθεί εικόνα κατάρρευσης της συμφωνίας, ήττας του Τσίπρα και ...αποχαιρετισμού των εξαγγελιών για 10.000 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και εκπαιδευτικών σε αντικατάσταση των ιερέων.

  Ανακοινώθηκε, σε επίρρωση αυτού, με ομοίως προσεκτικές διατυπώσεις ανοικτές σε ποικίλες ερμηνείες, ότι "η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή". 

  Αν και το Μαξίμου κάνει διακριτό το ζήτημα του μισθολογικού των ιερέων, από αρμόδιες πηγές, διευκρινίζεται ότι το Σχέδιο Νόμου που θα εκπονηθεί από την Κυβέρνηση θα συμπεριλαμβάνει και τη ρύθμιση του μισθολογικού των ιερέων ενώ μάλλον δεν θα επιδοθεί ως τελεσίγραφο στους κληρικούς αλλά θα είναι προιόν, κατά το δυνατόν, συνεργασίας. 

  Όπερ σημαίνει  πρακτικά, ότι η Κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την πρόθεσή της για  "έξωση" των κληρικών από το Δημόσιο μεν αλλά μένει να φανεί πώς και εάν τελικώς θα επιτύχει να την πραγματοποιήσει. 

  Τσίπρας μαζί με Ιερώνυμο

  Στο μεταξύ, σε δήλωση - εμφανώς κατόπιν συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα- προέβη και ο αρχιεπίσκοπος, χαιρετίζοντας όπως είπε με "ικανοποίηση" την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

  Τα όποια πρωθυπουργικά πλάνα σχετικά με τις αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς των κληρικών, θα εκπονηθούν είτε από κοινού είτε με τη σιωπηρή στήριξη του κ. Ιερώνυμου , ο οποίος χθες είδε μέρος της ΔΙΣ να του γυρνά την πλάτη. 

  Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ΔΙΣ ανακοίνωσε ομόφωνα ότι δεν δέχεται την πρόταση του πλαισίου συμφωνίας σε ό,τι αφορά το μισθολογικό μέρος της, οι πληροφορίες φέρουν υπολογίσιμο κομμάτι της, να μην είναι τόσο κατηγορηματικό, όπως αποτυπώθηκε χθες στην ανακοίνωση. 

  Σε αυτό πιθανώς ποντάρουν Τσίπρας- Ιερώνυμος ( με διαφορετική στόχευση και αφετηρία ο καθένας). 

  Σε επίρρωση τούτου, είναι εντυπωσιακοί οι ιδιαζόντως συναινετικοί τόνοι που χρησιμοποίησε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ,  Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος. 

  Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, μιλώντας σε δημοσιογράφους και ερωτηθείς  αν το θέμα της μισθοδοσίας παραμένει στο τραπέζι του διαλόγου  απάντησε πως "θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα", συμπληρώνοντας: "είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και η Επιτροπή αυτή θα συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν τα κοινά σημεία με την Πολιτεία, και φυσικά και το θέμα της μισθοδοσίας".

  Χαμηλοί τόνοι από Καμμένο

  Επικουρική προς την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει καμία σύγκρουση σε εξέλιξη μεταξύ Τσίπρα- Ιερώνυμου είναι και οι εξαιρετικά χαμηλοί τόνοι που κράτησε ο Πάνος Καμμένος, μετά τις εξελίξεις στην ΔΙΣ. 

  Οι ΑΝΕΛ περιορίστηκαν σε ένα άνευρο,  γενικό και αόριστο σχόλιο , ότι "στηρίζουμε τις αποφάσεις της εκκλησίας".

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων