Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Νοε-2018 16:36

  Aυτές είναι οι επτά αιχμές των προτάσεων Μητσοτάκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

  Aυτές είναι οι επτά αιχμές των προτάσεων Μητσοτάκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.07

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρης αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημίων και ίδρυση ιδιωτικών. Θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονομής της.

  Αυτές είναι ορισμένες από τις τομές που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Αύριο το πρωί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναπτύξει στη συνεδρίαση της "γαλάζιας" Κοινοβουλευτικής Ομάδας το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για το νέο συνταγματικό χάρτη. Όπως, δε, τονίζουν πηγές της οδού Πειραιώς, η πρόταση της παράταξης έχει τύχει εκτενούς επεξεργασίας ήδη από το 2016, με τα επτά καίρια βήματα να προβλέπουν:

  -Εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρη αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

  -Εκσυγχρονισμό του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας.

  -Ενίσχυση της αυτονομίας, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

  -Θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονομής της.

  -Θεσμοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

  -Ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημίων και ίδρυση ιδιωτικών.

  -Καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.

  "Απέναντι στην απόπειρα συριζοποίησης του Συντάγματος, αντιπροτείνουμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό Σύνταγμα με μια ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής και των προσδοκιών των πολιτών. Αυτό είναι πραγματικό διακύβευμα της αναθεωρητικής διαδικασίας που αρχίζει και όλοι οι βουλευτές θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το Σύνταγμα δεν είναι παιχνίδι", σχολιάζουν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, οι αιχμές κατά της κυβέρνησης για εργαλειοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι συνεχείς.

  "Η Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι από τη φύση μια συναινετική διαδικασία, καθώς απαιτεί εκτενή διάλογο, αυξημένες πλειοψηφίες και ευρύτερες συγκλίσεις. Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την αναθεώρηση του Συντάγματος για να αποκρύψει την πολιτική της αποσύνθεση και την παρακμή στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα. Αν πραγματικά ενδιαφερόταν για μια ευρεία, τολμηρή και συναινετική αναθεώρηση δεν θα την έφερνε στη βουλή σε προεκλογικό χρόνο, όπου εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, ούτε οι πολιτικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Πολλώ δε μάλλον όταν την ίδια ώρα προβαίνει διαρκώς σε διχαστικές κινήσεις που υπονομεύουν την κορυφαία αυτή διαδικασία", σημειώνουν στην οδό Πειραιώς.

  Στη Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν ότι η πρόταση της Κουμουνδούρου ακυρώνει το στόχο για μια ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση, καθώς την περιορίζει σε μια μικρή και ανούσια αναθεώρηση, η οποία θα δεσμεύσει τη χώρα για μια δεκαετία. "Και αυτό επειδή αρνείται την πρόταση της ΝΔ να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα βασικά άρθρα που εισηγούνται τα κόμματα όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης και το λόγο για την κατεύθυνση των αλλαγών να τον έχουν οι πολίτες με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές. Πρόταση η οποία εννοείται ότι παραμένει στο τραπέζι και θα διατυπωθεί και στη Βουλή", αναφέρουν κύκλοι της "γαλάζιας" παράταξης, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να φέρει το Σύνταγμα της χώρας στα μέτρα του, να επιβάλει ακόμη και στον καταστατικό χάρτη της χώρας τις δικές του ιδεοληψίες και αυταπάτες και να τον μετατρέψει από σημείο αναφοράς όλων των Ελλήνων σε καθρέφτη της δικής του αναχρονιστικής και αυταρχικής αντίληψης.

  Όπως τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ κάποιος μπορεί να βρει:

  -Ιδεοληπτικές διατάξεις που είναι ξεπερασμένες από την πραγματικότητα (απαγόρευση ιδιωτικών πανεπιστημίων).

  -Κουτοπόνηρες κομματικές μεθοδεύσεις (απλή αναλογική, δημοψηφίσματα).

  -Υποκριτικές εξαγγελίες για μικροκομματικούς λόγους (απαγόρευση πώλησης νερού και ηλεκτρισμού, ενώ έχουν εκχωρήσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια).

  -Ανερμάτιστες προτάσεις (εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με 6 ψηφοφορίες στο όνομα δήθεν της αποσύνδεσής της από τις εθνικές εκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τις προκάλεσε με αυτό το όχημα το 2015).

  -Αχρείαστες αλλαγές που αποβλέπουν μόνο σε επικοινωνιακές εντυπώσεις, καθώς μπορούν να ρυθμιστούν με νόμο (σχέσεις κράτους- εκκλησίας).

  "Στις προτάσεις της Κουμουνδούρου δε θα βρει κανείς λέξη για την δημόσια διοίκηση, την αξιολόγηση και την αξιοκρατία, την εκπαίδευση, την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, την ανάγκη να θωρακισθεί η ανεξαρτησία και να απονέμεται ταχύτερα η δικαιοσύνη. Δε θα βρει προβλέψεις για τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας και εγγυήσεις για το κράτος Δικαίου και την καλύτερη λειτουργία των θεσμών. Δε θα επιτρέψουμε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ευτελήσει ακόμη και την αναθεωρητική διαδικασία. Ως παράταξη που υπήρξε πάντα θεματοφύλακας των δημοκρατικών συνταγματικών θεσμών θα καταθέσουμε τη δική μας ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού κράτους στην υπηρεσία όχι μόνο των σημερινών πολιτών, αλλά και των επόμενων γενεών", επισημαίνουν στη Νέα Δημοκρατία.

  *Διαβάστε ακόμη: 

  -ΣΥΡΙΖΑ σε Ν.Δ: Θέλουν συνταγματοποίηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού

  -Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής η Συνταγματική Αναθεώρηση

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ