Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Νοε-2018 16:15

  Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής η Συνταγματική Αναθεώρηση

  Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής η Συνταγματική Αναθεώρηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου η κοινοβουλευτική πλειοψηφία εκκινεί την διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, καθώς τότε θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, καταρχήν με το διαδικαστικό.

  Μετά και την συζήτηση στην σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας την ερχόμενη Τετάρτη , ενώ η πρόταση για τον αριθμό των μελών της διακομματικής Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι τελικά 46 (δυνητικά είναι από 35 έως 50 με την . τελική απόφαση να έχει ο ΠτΒ).

  Στην κοινοβουλευτική "πρεμιέρα" της διαδικασίας την επόμενη εβδομάδα τεχνικά θα αποφασιστεί μέχρι πότε θα παραδώσει τις προτάσεις της η Επιτροπή. Επί της ουσίας αναμένεται μετωπική αντιπαράθεση πολιτικών αρχηγών και κομμάτων εφ’ όλης της ύλης. Μέχρι στιγμής πρόταση για την Συνταγματική Αναθεώρηση έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά την διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής μπορούν να κατατεθούν και άλλες προτάσεις αρκεί να υπογράφονται από 50 βουλευτές.

  Η Επιτροπή θα προτείνει στην Ολομέλεια ποια άρθρα κρίνονται αναθεωρητέα και ποια μορφή πρέπει να πάρουν. 

  Στην συνέχεια και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Επιτροπή, ακολουθούν δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια με διαφορά ενός μήνα η καθεμία, στις οποίες θα αποφασιστεί ποια άρθρα του Συντάγματος είναι αναθεωρητέα. Για όσα άρθρα προκριθεί από τα 3/5 του Σώματος (δηλαδή από 180 βουλευτές) ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, η επόμενη Βουλή θα αποφασίσει το περιεχόμενο  με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. 

  Εάν  η Βουλή αποφασίσει με λιγότερο από τα 3/5 (αλλά πάντως με πλειοψηφία), τότε στην επόμενη Βουλή πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία των 3/5 για τις αναθεωρητέες διατάξεις.

  Τις επόμενες ημέρες τα κόμματα θα ανακοινώσουν τα μέλη που προτείνουν για την Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης ως εξής: 23 ΣΥΡΙΖΑ, 12 ΝΔ, 3 ΔΗΣΥ, 2 ΚΚΕ, 2 ΧΑ, 1 Ποτάμι, 1, ΑΝΕΛ , 1 Εν. Κεντρώων, ενώ θα οριστεί και ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

  Μ. Νταλιάνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020