Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Μαϊ-2018 07:40

  Οργή Μαξίμου για τα προαπαιτούμενα - "Γκάζια" Λιάκου σε υπουργούς

  Οργή Μαξίμου για τα προαπαιτούμενα - "Γκάζια" Λιάκου σε υπουργούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Την ώρα που υποτίθεται ότι κεντρικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης προκειμένου να υπάρξει τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, η εικόνα της υλοποίησης των προαπαιτουμένων, είναι μάλλον δραματική. 

  Λίγες ημέρες πριν από την έλευση των Θεσμών (ξεκινάει η επιτόπια διαπραγμάτευση στις 16 Μαΐου, ήτοι την προσεχή Τετάρτη) από τον πίνακα των 88 προαπαιτουμένων προς υλοποίηση μόλις τα ...τρία από αυτά λογίζονται ως εκπληρωμένα.

  Στο Μαξίμου σήμανε χθες συναγερμός, καθώς το "ραχάτι" των εμπλεκόμενων υπουργών, οι οποίοι παρά τις παραινέσεις για τάχιστη ολοκλήρωση των υποχρεώσεών τους, κινδυνεύει να τινάξει το χρονοδιάγραμμα στον αέρα.

  Εξ΄ ού και σύμφωνα με πληροφορίες,  ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος είναι (μεταξύ άλλων) υπεύθυνος για τον συντονισμό και την παρακολούθηση των μνημονιακών υποχρεώσεων των υπουργείων, έστειλε χθες επιστολή στους υπουργούς, με την οποία τους κάλεσε να τελειώνουν με τις υποχρεώσεις τους... χθες. 

  Στην εν λόγω επιστολή του, ο κ. Λιάκος, υπογραμμίζει τις απαράδεκτες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων, τους κινδύνους που εγκυμονούν οι υπουργικές παλινωδίες, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των Θεσμών για έγκαιρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, καταλήγοντας στο δια ταύτα: Δεν μπορούν να συνεχιστούν οι καθυστερήσεις, κινδυνεύει να τιναχτεί ο προγραμματισμός, τελειώνετε με τις υποχρεώσεις σας. 

  Υλοποίηση με τον αραμπά

  Η άμμος στην κυβερνητική κλεψύδρα αδειάζει πλέον επικίνδυνα, με το στοίχημα της 21ης Ιουνίου να κινδυνεύει να χαθεί, καθώς οι υπουργοί κινούνται  με τον αραμπά στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό πλέον και στους Θεσμούς. 

  Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες του Capital.gr, εκφράζονται μεταξύ των Θεσμών, σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει εγκαίρως όλα όσα έχει δεσμευθεί, ούτως ώστε να μην χαθεί το ορόσημο της συνολικής πολιτικής συμφωνίας την 21η Ιουνίου (σύνοδος του Eurogroup).

  Υπενθυμίζεται μάλιστα πως έως τότε θα πρέπει όχι μόνο να καταστεί εφικτή η πρώτη τεχνική συμφωνία (SLA), δηλαδή η συμφωνία για το τελικό περιεχόμενο αυτών των 88 προαπαιτούμενων, αλλά και να υλοποιήσει η κυβέρνηση όλο το εφαρμοστικό έργο.

  Κρίνεται η επιτυχία της Κυβέρνησης

  Τα "γκάζια" του Δημήτρη Λιάκου στους υπουργούς είναι ενδεικτικά της έντονης δυσφορίας Τσίπρα για τις κωλυσιεργίες στην υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

  Και τούτο, γιατί ήδη από τις 3/04, οπότε και είχε συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει ψηλά τον πήχη για την γρήγορη ολοκλήρωση της Δ' αξιολόγησης, αναφέροντας μάλιστα ότι "τώρα κρίνεται η επιτυχία της Κυβέρνησης". 

  Στο ίδιο πλαίσιο, είχε τονίσει πως "Βούλησή μου είναι να μην δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και τεχνικά εμπόδια. Όποιος έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα. Εδώ δεν κρίνεται το ατομικό έργο κάθε υπουργού αλλά το συλλογικό μας στοίχημα και πρέπει να είμαστε αυστηροί με τους εαυτούς μας". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ