Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Δεκ-2017 21:41

  Επίθεση Τσίπρα σε Τουσκ για προσφυγικό και σε … Κινήματα για πλειστηριασμούς

  Επίθεση Τσίπρα σε Τουσκ για προσφυγικό και σε … Κινήματα για πλειστηριασμούς
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  TEΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:42

  Της Νίκης Ζορμπά

  "Άστοχη, άκαιρη, άσκοπη παρέμβαση που δεν έχει ελπίδες να εκπληρωθεί", χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την επιστολή του Ντόναλντ Τουσκ περί της κατάργησης των ποσοστώσεων στις χώρες-μέλη της Ε.Ε για την υποδοχή προσφύγων, προσθέτοντας μάλιστα πως ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου πήγε να βάλει από το "παράθυρο" στην ατζέντα της Συνόδου μια συζήτηση που έχει λήξει. 

  Στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ3, ευρισκόμενος σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας προϊδέασε και για τη στάση του στην αυριανή σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει η Ελλάδα να ενταχθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου, φράση που να αίρει τις ποσοστώσεις στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. 

  "Θα είμαστε ένα σύνολο κρατών που ο καθένας θα κοιτάζει την πάρτη του ή ένωση κρατών που θα μοιραζόμαστε τις ευθύνες και τα βάρη;", διερωτήθηκε ρητορικά, για να απαντήσει πως αυτή είναι " και η συζήτηση για την επόμενη ημέρα". 

  Προανήγγειλε μάλιστα πως "Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. η Ελλάδα έχει πληγεί διπλά αυτά τα χρόνια από τα λάθη και τις αδυναμίες της ίδιας της Ε.Ε. Είναι πρόσφατες  οι δηλώσεις του Γ. Νταϊσελμπλουμ ότι το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο που αποδέχθηκαν με μεγάλη άνεση οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν στόχο να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι η ελληνική οικονομία" προσθέτοντας πως το προσφυγικό κύμα που δέχθηκε η Ελλάδα το 2015 ήταν το μεγαλύτερο μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. 

  Αίσθηση προκαλούν και οι δηλώσεις του σχετικά με τους πλειστηριασμούς που έχουν προκαλέσει και ενδοκομματικές "έριδες". 

  Οι πλειστηριασμοί θα προχωρήσουν είπε, γιατί πρέπει να εξυγιανθούν οι τράπεζες. "Δεν έχω καμία διάθεση να προστατέψω κακοπληρωτές με βίλες και πισίνες που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω", πρόσθεσε, υπεραμυνόμενος του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για  την προστασία των αδύναμων δανειοληπτών και των "λαικών κατοικιών". 

  Σε ιδιαίτερα οξύ τόνο μάλιστα, είπε πως  "όποιοι τολμήσουν να σπεύσουν να τους υπερασπιστούν, θα πρέπει να ντρέπονται". 

  Για πολλοστή φορά, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για τη Δικαιοσύνη, ανέφερε ότι "ο λαός δεν τον εξέλεξε για να κρατάει τη γνώμη του" αλλά για να εκφράζει δυσαρέσκεια όταν "επιχειρούν να βγάζουν αντισυνταγματικούς νόμους που αφορούν τα δικά τους εισοδήματα να μην ελέγχονται, όπως άλλοι δημόσιοι λειτουργοί που έχουν θέσεις ευθύνης, τότε και εγώ αγανακτώ", είπε

  Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας ανέφερε για: 


  Προσφυγικό 

  Δύσκολη η κατάσταση στα νησιά. Δύσκολη η συμφωνία που πρέπει να εφαρμόσουμε αλλά θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν την είχαμε. Ενώ υφίστανται οι ροές έστω μειωμένες, η διαδικασία για το άσυλο είναι αργή, πρέπει να επιταχυνθεί . Φτάνουμε στο σημείο, όπου στο τέλος της ημέρας ακόμα και αν ακυρωθεί η αίτηση για άσυλο είναι δύσκολο να εντοπιστεί και να γυρίσει πίσω ο αιτών.

  Όταν έχουμε κέντρα υποδοχής με σχεδιασμό 2.500 ανθρώπων και φτάνουν να φιλοξενούν 6.000 δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας.

  Οι  τοπικές κοινωνίες αρνούνται να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες ώστε να μην αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα. 
  Είναι καχύποπτες αυτές οι κοινωνίες.  Και εν μέρει δικαιολογημένα. Είμαστε όμως στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Αν καταρρεύσει η συμφωνία οι πρώτοι που θα την πληρώσουν θα είναι οι νησιώτες μας. 

  Το τελευταίο διάστημα έχουμε εφαρμόσει και ένα σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών. 

  Οικονομία

  Όταν ξεκίνησε η κρίση χάσαμε τη δυνατότητα να δανειζόμαστε από τις αγορές. Σήμερα, μετά από 8 χρόνια το δεκαετές ομόλογο είναι στο 4,4. Ευελπιστούμε ότι ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, η τιμή του ομολόγου θα είναι ακόμα πιο κάτω, θα μπορούμε να εξυπηρετούμε τα χρέη μας και να σχεδιάζουμε αυτοδύναμα για τις ανάγκες μας για την επόμενη ημέρα. 

  Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι καλές τιμές των ομολόγων θα είναι μόνιμο φαινόμενο. 

  Συλλογική ευθύνη και της δικής μας κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσουμε το θέμα της φοροδιαφυγής και των οφ σορ για να μην πέφτουν τα βάρη στους έντιμους.


  Δεν ήταν εύκολες οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας και δεν ήταν καθόλου βέβαιο το πέρας της διαδικασίας. Βρεθήκαμε μπροστά σε παράλογα αιτήματα αλλά σε εμένα που είμαι γνώστης της αδύναμης θέσης της χώρας, το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν αδικίες, ιδιαίτερα σε απαιτήσεις που αφορούσαν τους συνταξιούχους. 

  Εκεί που απέτυχαν δυο κυβερνήσεις εμείς πετυχαίνουμε. Το λέω για όσους ισχυρίζονται ότι καταστρέψαμε τη χώρα και την οικονομία. 

  Τα κλειδιά του προϋπολογισμού δεν ανήκαν στη χώρα αλλά στους δανειστές. Αυτά θα πάρουμε πίσω τον Αύγουστο του 2018.

  Πλειστηριασμούς

  Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, που προβλέπει προστασία για χρέη έως 200.000. Οι διαδικασίες πλειστηριασμών, δεν θα αφορούν "λαϊκές κατοικίες". 

  Δεν έχω καμία διάθεση να σώσω αυτούς με τις πισίνες που χρεοκόπησαν και έβγαλαν τα λεφτά τους έξω. 

  Τι είναι πιο δίκαιο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ή να εξυγιανθούν οι τράπεζες; 

  Οι πλειστηριασμοί θα προχωρήσουν γιατί οι τράπεζες πρέπει να εξυγιανθούν, θα αφορούν μόνο καραμπινάτες περιπτώσεις κακοπληρωτών και όποιοι τολμήσουν να σπεύσουν να τους υπερασπιστούν, θα πρέπει να ντρέπονται. 

  Εκλογές

  Η θητεία μας λήγει το 2019 και τότε θα γίνουν εκλογές. Δεν ξέρω αν θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει τετραετία αλλά θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. 

  Επιθυμώ η εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβρη του 2019 να αφορά την επόμενη ημέρα της χώρας.  Παραλάβαμε χώρα στο χείλος του γκρεμού θα παραδώσουμε χώρα και οικονομία με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη. 

  Το κρίσιμο θα είναι το σχέδιό μας για την επόμενη ημέρα. 

  Εμείς πέρα από τη μεταρρυθμιστική διάθεση που δείξαμε δεν τελειώνει στο πλαίσιο του μνημονίου. 

  Δικαιοσύνη

  Όταν επιχειρούν να βγάζουν αντισυνταγματικούς νόμους που αφορούν τα δικά τους εισοδήματα να μην ελέγχονται, όπως άλλοι δημόσιοι λειτουργοί που έχουν θέσεις ευθύνης, τότε και εγώ αγανακτώ και οφείλω να εκφράζω αυτήν την δυσαρέσκεια.

   
  Έχω τη βαρύνουσα ευθύνη, με εξέλεξε ο ελληνικός λαός προφανώς όχι για να κρατάω τη γνώμη μου μέσα μου, οφείλω να εκφράζω αυτή τη δυσαρέσκεια και οφείλω να το κάνω και για την προστασία του ίδιου του θεσμού.

  Μητσοτάκη

  Συμπαθής πολιτικός με πολλά βαρίδια και από το παρελθόν και από το παρόν. Κάθε πολιτικός οφείλει να μην αφήνει καμία σκιά και σε σχέση με τα εισοδήματά του και με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειάς του και με τις  θέσεις του.

  Ο κ. Μητσοτάκης ξεχνάει ποιος έφερε την υπερφορολόγηση, ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ. Προσπαθούμε να μειώσουμε πιο δίκαια τα βάρη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων