Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Απρ-2017 19:43

  Τσίπρας: Βέβαιος για αξιολόγηση έως τις 22/05

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.39

  Της Νίκης Ζορμπά

  Βέβαιος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 22 Μαΐου, αλλά πιο συγκρατημένος για τη συνολική συμφωνία που αφορά και το χρέος, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του παρέμβαση. 

  Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι είναι "βέβαιος" πως η αξιολόγηση θα κλείσει στις 22 Μαΐου, χαμήλωσε ωστόσο τον πήχη για συμφωνία και για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος, χαρακτηρίζοντας απλώς "ρεαλιστικό" τον στόχο της κυβέρνησης να υπάρξει συνολική συμφωνία, ομοίως στις 22/05. 

  Σημείωσε πάντως με έμφαση πως αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης θα βγούμε στις αγορές, ενώ σχετικά με την κριτική που του ασκείται για τα μέτρα 2019-2020, απάντησε πως είναι "το εξιτήριο από την επιτροπεία και τα μνημόνια" γιατί ο τόπος δεν αντέχει άλλα προγράμματα. 

  Σχολιάζοντας τα της υψηλής φορολογίας που έχει θεσπίσει η Κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε πως ναι μεν αντιλαμβάνεται την υψηλή φορολόγηση για την οποία αγανακτεί ο κόσμος, αλλά "η φορολογία δεν ανέβηκε με εμάς, και οι άλλοι την ίδια φορολογική πολιτική ακολουθούσαν γιατί δεν έπιαναν τους στόχους;" ενώ ειρωνεύτηκε την εξαγγελία της Ν.Δ περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ λέγοντας: "Γιατί δεν τον μείωναν όταν ήταν στην Κυβέρνηση; Να μη μας δουλεύουν". 

  Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση που έδωσε για την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, χαρακτηρίζοντας την Α. Μέρκελ "ανοιχτόμυαλη πολιτικό" με αφορμή τη στάση της στο Προσφυγικό θέμα ενώ τον Β. Σόιμπλε " Σεβαστό πολιτικό αντίπαλο". 

  Ο κ. Τσίπρας πάντως, αρνήθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απονομιμοποιημένη λόγω της δημοσκοπικής της εικόνας, προβάλλοντας ως επιχείρημα, ότι δεν υπάρχουν πλέον μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και αυτό οφείλεται, κατά τον ίδιο, στο γεγονός ότι: Ο κόσμος ξέρει ότι εμείς τουλάχιστον δεν πήραμε μίζες. 

  Εντυπωσιακή ήταν και η "ανάγνωση" του για την κατάσταση κοινωνίας και οικονομίας, δηλώνοντας έμπλεος χαράς πως είδε ότι το Πάσχα όλοι έφυγαν μαζικά και μάλιστα σε δρόμους που άνοιξαν, λόγω του ΣΥΡΙΖΑ..   

  Μεταξύ άλλων , ο κ. Τσίπρας, ανέφερε για: 

  Αξιολόγηση: 

  *Βγήκε το αποτέλεσμα του πλεονάσματος 4,2. Το ΔΝΤ προέβλεπε 0.1. Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα από όσα χρειαζόταν. Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να μην  έχει καταλάβει τι παιχνίδι παίχτηκε. Οι μόνοι ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της.
  Καθυστερήσεις κάνεις όταν θες να κρατήσεις το γκολ και να πάρεις την πρόκριση.

  *Χάρη στη σθεναρή στάση μας, καταφέραμε να πάρουμε  για πρώτη φορά μια διαπραγμάτευση που έληξε με σκορ θετικό. Κερδίσαμε ισόποσα αντίμετρα και εργασιακές σχέσεις. Φέρνουμε συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

  *Αυτή η αξιολόγηση δεν αφορά μόνο την πορεία του προγράμματος. Στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση και αμέσως να βγούμε στις αγορές.

  *Είπα ότι υπό αίρεση μέτρα δεν θα ψηφίσουμε. Και τα μέτρα αυτά δεν είναι υπό αίρεση. Μπήκαμε σε διαπραγμάτευση που αφορά και το χρέος. Το ΔΝΤ ζητούσε 2% μέτρα και εργασιακό μεσαίωνα. 

  Χρέος

  *Οι προβλέψεις ήταν επίτηδες δυσμενείς γιατί ο ένας ήθελε να ρίξει τις ευθύνες στον άλλο. Ήθελαν να πούμε δεν δεχόμαστε κανένα συμβιβασμό και θα έβγαιναν και θα έλεγαν: Φταίει η Ελλάδα που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις. 

  *Στις 22/05 είναι ρεαλιστικός στόχος να  έχουμε τη συμφωνία για το χρέος.

  Μέρκελ- Σοιμπλε

  *Σεβαστός πολιτικός αντίπαλος ο Σόιμπλε αλλά δεν παίζει μόνος του. Έχει μια συμμαχική κυβέρνηση.

  *Η Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στην πολιτική που επέβαλε στην Ε.Ε. Πολιτικά το σύνθημα "Μerkel go back ήταν σωστό". Προσωπικά θα έλεγα ότι είναι ανοιχτόμυαλη. Στο ελληνικό πρόβλημα έκανε και κάνει η Γερμανία τεράστια λάθη και είμαι αισιόδοξος ότι θα σταματήσει να τα κάνει. 

  Μέτρα - Αντίμετρα

  *Είναι 2% του ΑΕΠ ακριβώς όση και η επιβάρυνση και έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους που ήταν ανύπαρκτο και την εποχή της ανάπτυξης, με μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση του ΕΝΦΙΑ.
  Όλα όσα συζητάμε τα επτά χρόνια που είμαστε εντός μνημονίων αλλά και όσα θα είμαστε εκτός, είναι προφανές ότι θα ισχύουν εάν θα βγουν οι δημοσιονομικοί στόχοι.  

  *Αποδείξαμε ότι δεν είναι άπιαστο όνειρο το 3,5%. 
  Δεν αντέχει η χώρα 8ο, 9ο, χρόνο επιτροπείας. Πρέπει να βγούμε από το μνημόνιο. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν αν και μόνο αν εφαρμοστούν τα μέτρα για το χρέος. 

  *Θα ψηφίσουμε τα μέτρα είναι προϋπόθεση για να πάρουμε το χρέος.

  *Εάν ήταν να χρειαστεί 4ο μνημόνιο δεν θα κάναμε ό,τι κάνουμε. Πρέπει επιτέλους οι θυσίες του ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο.

  *Πριν από έναν χρόνο, όταν θεσμοθετήθηκε ο κόφτης χωρίς αντίμετρα μάλιστα, είχαν βγει όλοι, και έλεγαν "κόφτης, κόφτης, κόφτης". Δεν ενεργοποιήθηκε και δεν θα ενεργοποιηθεί. Ενεργοποιήθηκαν άλλοι κόφτες. Στις μίζες, στις ρεμούλες, στη φοροδιαφυγή. 

  *Δεν αντιλέγω ότι υπάρχει υψηλή φορολογία αλλά και οι προηγούμενοι την ίδια φορολογία είχαν γιατί δεν έπιασαν τους στόχους;

  *Τα μέτρα για τα οποία μου ασκείται κριτική είναι το εξιτήριο από τα μνημόνια

  Ε.Ε-ΔΝΤ

  *Μεγάλη συζήτηση στην ΕΕ για το μέλλον της και της ευρωζώνης, όπως και για τα λάθη που έγιναν στην Ελλάδα. Βλέπω να δικαιωνόμαστε αλλά εκ των υστέρων. Βγαίνουν και λένε mea culpa το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε να λέει ότι είχε δίκιο η Ελλάδα για τις προβλέψεις της.

  *Το κρίσιμο είναι αυτή τη στιγμή να μπει τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε από το 2010. 

  *Είμαι ο πρώτος που βγήκα και είπα ότι είχα αυταπάτες. Πίστευα ότι θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Πέσαμε σε τοίχο. Σήμερα όμως η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει. Έχουμε μια χώρα που πατάει στα πόδια της. 

  Αποκρατικοποιήσεις

  *Αν ήταν δική μας η επιλογή δε θα επιλέγαμε να πουλήσαμε σε περίοδο κρίσης. Εμείς είμαστε υπέρ των συμπράξεων. Δεν πουλήσαμε όμως μπιρ παρά. Πήραμε υψηλά τιμήματα και σε επενδύσεις. Όπως στον ΟΛΠ. Θα κάναμε ακόμη καλύτερη συμφωνία με τους Κινέζους. 

  ΕΝΦΙΑ

  *Στα αντίμετρα συμπεριλαμβάνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Γιατί δε μείωσε η Ν.Δ τον ΕΝΦΙΑ όσο ήταν κυβέρνηση; Να μη μας δουλεύουν ψιλό γαζί. 

  Δημοσκοπήσεις

  *Το 2011 όταν έλεγα για Παπανδρέου η πολιτική απονομιμοποίηση δεν εκπορευόταν από τις δημοσκοπήσεις. Ξεχνάτε ότι είχαμε στο Σύνταγμα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες; Σήμερα αυτή η απονομιμοποίηση δεν υπάρχει. Γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πρόσβαση σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

  * Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κοινωνική κατανόηση δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε λεπτό. Ο κόσμος ξέρει για αυτό δεν βγαίνει στους δρόμους γιατί ξέρει ότι εμείς δεν πήραμε μίζες ούτε είμαστε πορφυρογέννητοι. 

  Δημοψήφισμα

  *Θυμάστε τι έλεγα πριν από το δημοψήφισμα; Ότι δεν θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ. Πώς μπορούσα να βγάλω τη χώρα απ το ευρώ;

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ