Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 29-Δεκ-2025 11:16

    Χρηματιστήριο: Προβάδισμα των πωλητών με πιέσεις στις τράπεζες

    Χρηματιστήριο: ΕΤΕ και Cenergy συμπαρέσυραν χαμηλότερα την αγορά, σε συνεδρίαση χωρίς τζίρο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    του Μάνου Χαχλαδάκη

    Οπισθοχωρώντας από την περιοχή των ρεκόρ 15ετίας (2.135 μονάδες) ξεκινά την τελευταία εβδομάδα του έτους η αγορά της Αθήνας, με τους πωλητές να εστιάζουν στις 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες ενώ η Metlen παρέχει σημαντικές στηρίξεις.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 2.118 μονάδες με -0,45% και τον τζίρο στα 18 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 2,8 εκατ. τεμάχια.

    Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί στις 2.321 μονάδες με -1,3%, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται στις 5.347 μον. με -0,55%, όπως και ο FTSEM της μεσαίας στις 2.806 μον. με -0,3.

    Η αγορά ολοκλήρωσε την εβδομάδα των Χριστουγέννων (των μόλις δύο συνεδριάσεων) με μία συνεδρίαση οριακών μεταβολών μετά το υψηλότερο κλείσιμο του έτους την Δευτέρα και πλέον είναι και επίσημα σε περιοχή Santa Claus rally (τελευταίες 5 συνεδριάσεις του τρέχοντος έτους και πρώτες 2 συνεδριάσεις του νέου).

    Σε τεχνικό επίπεδο, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE 25 προχώρησαν στην αναμενόμενη κατοχύρωση των ανώτερων επιπέδων της πολύμηνης συσσώρευσης. Πλέον, απομένει η αντίστοιχη κίνηση από τον τραπεζικό κλάδο, η οποία μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την αγορά. Για τον ΓΔ απαιτείται μία τυπική διάσπαση και κατοχύρωση των 2.135 μονάδων —που αποτελούν τα υψηλά έτους— ώστε να δούμε την εξέλιξη ενός January Effect, με επόμενο στόχο τις 2.260 μονάδες. 

    Στα νεότερα αξιοσημείωτα δεδομένα, για τον Ηλ. Ζαχαράκη συγκαταλέγεται το αγοραστικό σήμα της Metlen στο κλείσιμο της εβδομάδας, έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που αφήνει περιθώρια για δοκιμή σε πρώτη φάση της ζώνης των 46 ευρώ.

    Σε επίπεδο επιχειρηματικής επικαιρότητας αυτή είναι αναμενόμενα ελάχιστη, όπως είθισται κατά την εορταστική περίοδο, ωστόσο τρέχουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις που παρακολουθούν από κοντά οι αγορές και συγκεκριμένα οι συνομιλίες για το ουκρανικό. Η χτεσινή συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι δεν είχε κάποια σαφή πρόοδο, ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε αρκετά αισιόδοξος λέγοντας ότι "το 95% των εγγυήσεων ασφαλείας της Ουκρανίας έχει συμφωνηθεί".

    Οι κινήσεις στο ταμπλό

    Η Metlen έχει ξεκινήσει δυναμικά με εντολές έως και τα 44,1 ευρώ (+3%) ενώ πλέον βρίσκεται στα 43,60 με +1,9%, έχοντας στο πλευρό της και τη νέα αναβάθμιση της τιμής - στόχου που έχει στον τίτλο η Citi στα 52 ευρώ, με bull case τα 80.

    Όπως προαναφέρθηκε, οι πιέσεις εστιάζουν στον ΔΤΡ , με την Πειραιώς στα 6,88 με -1,8%, την Alpha στα 3,57 με -1,8% και την Eurobank στα 3,48 με -1,7%, ενώ η ΕΤΕ εμφανίζει μικρή μεταβολή -0,2% στα 13,31.

    Δίπλα στην Metlen, η Τιτάν συνεχίζει ακάθεκτη με +1% στα 51,4 ευρώ, ενώ η Jumbo ενισχύεται κατά 0,6% και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά 0,3%.

    Στον αντίποδα, συνεχίζεται η διόρθωση στον όμιλο Βιοχάλκο, με τη μητρική στα 11,54 ευρώ με -2,4%, την Cenergy στα 15,10 ευρώ με -1,7% και την ΕΛΧΑ στα 3,92 με -1,4%.

    Η Aegean υποχωρεί επίσης στα 14,3 με -1,4% 

    Στα mid caps πιέσεις δέχονται κυρίως ο ΑΔΜΗΕ στο -1,3% και η Ελλάκτωρ στο -1,2%.

    Στο σύνολο του ταμπλό, 46 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 53 που καταγράφουν πτώση.

    Η εικόνα διεθνώς

    Στις ΗΠΑ, ο "μεγάλος” S&P 500 σημείωσε την Παρασκευή νέο ρεκόρ ενδοσυνεδριακά (6.945,7 μονάδες) αλλά δεν το κράτησε σε κλείσιμο (-0,03%) με τις διακυμάνσεις σήμερα προσυνεδριακά να είναι περιορισμένες και σε αρνητικό έδαφος.

    Τα futures του Dow Jones στο -0,07%, του S&P 500 με -0,2% και του Nasdaq με -0,4%.

    Στην Ευρώπη έχουν επίσης ένα οριακό προβάδισμα οι πωλητές, με τον κλάδο της άμυνας να δέχεται ξανά πιέσεις εν μέσω συνομιλιών για το ουκρανικό. Ο γερμανικός DAX στο -0,2%, ο βρετανικός FTSE 100 οριακά πτωτικός, ο γαλλικός CAC στο -0,08%, ο ιταλικός FTSE MIB στο -0,35% και η υψηλή κεφαλαιοποίηση του πανευρωπαϊκού Stoxx 50 στο -0,1%.

    Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις αποκλιμακώνονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,10%, του γερμανικού τίτλου στο 2,84% και του γαλλικού στο 3,54%, με τον ελληνικό στο 3,45%.

    Ο χρυσός σημειώνει απώλειες 1,3% στα 4.493 δολάρια, ενώ το Bitcoin αντίθετα ενισχύεται κατά στα 2,3% στα 89.500 δολ. 

    Τέλος, οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να κινούνται στην ζώνη των 60 δολαρίων το βαρέλι, το Brent στα 61,2 δολ. και το αμερικανικό WTI στα 57,3 δολ. αμφότερα με κέρδη περί του 1%.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ