Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Μαρ-2022 09:45

  Τέλος καλοκαιριού ξεκινά η εμπορική λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου IGB

  Τέλος καλοκαιριού ξεκινά η εμπορική λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου IGB
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στα τέλη του καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB. Το εργοτάξιο κατασκευής του έργου επισκέφθηκαν χθες ο υπουργός ενέργειας Κ. Σκρέκας μαζί με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Kiril Petkov αλλά και τον υπουργό Ενέργειας της γειτονικής χώρας Alexander Nikolov. Οι εργασίες κατασκευής του αγωγού, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη της άνοιξης, αρχές καλοκαιριού.

  Ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός με μήκος 182 χιλιόμετρα, ως γνωστόν πρόκειται να συνδέσει την Κομοτηνή με τη Stara Zagora και θα αποτελέσει το δεύτερο σημείο διασύνδεσης των συστημάτων αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας πέρα από το υφιστάμενο σταθμό στο Σιδηρόκαστρο.

  Με δυναμικότητα 5 δισ. κυβικά μέτρα, ο IGB αρχικά θα λειτουργήσει μεταφέροντας ετήσια ποσότητα αερίου  3 δισ. κ.μ.

  Ο IGB καθώς προβλέπεται να συνδεθεί με τον αγωγό TAP, σε συνδυασμό με τους διασυνδετήριους αγωγούς Βουλγαρίας Ρουμανίας και Βουλγαρίας Σερβίας αναμένεται να δώσει σάρκα και οστά στο λεγόμενο κάθετο διάδρομο.

  Δηλαδή θα συνδέσει τις χώρες των κεντρικών Βαλκανίων με το αέριο της Κασπίας και τον αγωγό TAP. Παράλληλα θα δώσει πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, είτε μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας είτε μέσω του νέου τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης, στις συγκεκριμένες χώρες που σήμερα τροφοδοτούνται αποκλειστικά από φυσικό αέριο μέσω αγωγών.

  Υπενθυμίζεται ότι τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του Έργου έχει αναλάβει η Εταιρεία ICGB AD, με έδρα τη Βουλγαρία και μετόχους τη Βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και την  IGI Poseidon (50%), στην οποία μετέχουν η ΔΕΠΑ και η Edison. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ