Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 07:54

  Κομισιόν: "Σημαντική και ουσιαστική πρόοδος" στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις

  Κομισιόν: "Σημαντική και ουσιαστική πρόοδος" στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους πέρασε για πρώτη φορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία που δημοσιεύθηκε χθες.

  Η Κομισιόν βλέπει "σημαντική και ουσιαστική πρόοδο” στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη μονάδα ωρίμανσης έργων στρατηγικής σημασίας που στήνεται στο ΤΑΙΠΕΔ. Χτυπά όμως καμπανάκι για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου.

  Στην 11η έκθεση εποπτείας της ελληνικής οικονομίας γίνεται ειδική αναφορά στο κλείσιμο του Ελληνικού και την καταβολή της πρώτης δόσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα των 915 εκατ. ευρώ από τη Lamda Development.

  Πρόοδος διαπιστώνεται και στον διαγωνισμό της 35ετούς παραχώρησης της Εγνατίας Οδού με την ανάδειξη του σχήματος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – EGIS PROJECTS ως προτιμητέου επενδυτή έναντι εφάπαξ τιμήματος 1,49 δισ. ευρώ και ετήσιων πληρωμών ίσων με το 7,5% των συνολικών μεικτών εσόδων του παραχωρησιούχου.

  Για την προετοιμασία της παραχώρησης που αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2022, στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι η τελευταία ομάδα διοδίων (επτά πλευρικοί και ένας μετωπικός) θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ προχωρούν οι εργασίες καθώς και η αδειοδότηση των υπόλοιπων 16 τούνελ.

  Στις αποκρατικοποιήσεις που προχώρησαν αναφέρεται και η ΔΕΠΑ Υποδομών και η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά της ITALGAS, η οποία ανέρχεται σε 733 εκατ. ευρώ για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το οποίο σημαίνει έσοδα 476 εκατ. ευρώ για το ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχει το 65%.

  Οι εξελίξεις στα λιμάνια

  Το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας προχώρησαν στη σύνταξη των προσχεδίων της παραχώρησης του λιμένα Αλεξανδρούπολης καθώς και της υποπαραχώρησης για το λιμάνι της Καβάλας και τα προσχέδια αυτά πρόκειται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να παραδοθούν στους προεπιλεγέντες επενδυτές, για να κάνουν τα σχόλιά τους.

  Ωστόσο καταγράφεται μια εκκρεμότητα στην Αλεξανδρούπολη που αφορά στην ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα. "Τα ποσά των αποζημιώσεων θα πρέπει να καθοριστούν από τα αρμόδια δικαστήρια και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της συναλλαγής”, σημειώνεται σχετικά στην έκθεση της Κομισιόν.

  Για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η σύνταξη της συμφωνίας παραχώρησης, η οποία στη συνέχεια θα παραδοθεί στους υποψήφιους επενδυτές. Εκκρεμεί το ζήτημα του καθορισμού της ζώνης του λιμανιού που θα συμπεριληφθεί στην παραχώρηση, αλλά και αυτό αναμένεται να επιλυθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

  Τέλος στις 17 Σεπτεμβρίου υποβλήθηκαν και οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για το λιμάνι του Ηρακλείου.

  Μέσα στον Οκτώβριο η λειτουργία του PPF

  Για την νέα Μονάδα Ωρίμανσης Έργων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility -PPF) που στήνεται εντός του ΤΑΙΠΕΔ η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει πως, παρά τις μικρές καθυστερήσεις, αυτή αρχίζει σταδιακά να λειτουργεί και θα είναι πλήρως λειτουργική μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου.

  Παράλληλα, προετοιμάζεται η αρχική λίστα των έργων στρατηγικής σημασίας που θα αναλάβει η νέα μονάδα και θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για συμφωνίες-πλαίσιο με τους συμβούλους για το κάθε έργο.

  Όπως δήλωσε πρόσφατα, κατά την ημερίδα του Υπερταμείου στη ΔΕΘ, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η λίστα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει αρχικά έργα άνω των 2 δισ. ευρώ.

  To Υπερταμείο και τα ακίνητα του Δημοσίου

  Στην αποτίμηση των εξελίξεων στη Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), το γνωστό Υπερταμείο, η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει πως αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου η ολοκλήρωση της σύνταξης του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας.

  Παράλληλα, προετοιμάζεται και το συμβόλαιο απόδοσης του ΟΑΣΑ, το οποίο όπως αναφέρεται θα είναι "ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αποσαφήνισης της συμμετοχής του Δημοσίου στο κόστος και προς την επιχειρησιακή βελτίωση, ανεξαρτησία και οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού”.

  Η Κομισιόν χτυπά καμπανάκι για την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία αναμένεται να παρουσιάσει μια στρατηγική για την επίτευξη σημαντικών επιδόσεων από την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της, το συντομότερο δυνατόν.

  "Αν και κάποια έργα της ΕΤΑΔ προχωρούν, μια συνολική προσέγγιση για την απόδοση αξίας από το σύνολο του χαρτοφυλακίου καθώς και οι προσπάθειες για αλλαγή των επιδόσεων της εταιρείας δεν έχουν αποφέρει συστημικά αποτελέσματα”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

  "Τα προβλήματα στην ΕΤΑΔ φαίνονται σημαντικά. Η αλλαγή αυτής της κατάστασης και η απόδοση αξίας από το χαρτοφυλάκιο ακίνητων, είναι βασική ευθύνη της Εταιρείας", γράφει ακόμη η έκθεση της Κομισιόν.

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε επίσης:

  - Εύσημα αλλά και συστάσεις από την Κομισιόν για τις ελληνικές τράπεζες

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ