Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Σεπ-2021 08:01

  Τι αλλάζει η υψηλή αύξηση του ΑΕΠ για το β' τρίμηνο

  Τι αλλάζει η υψηλή αύξηση του ΑΕΠ για το β' τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Παρά την θετική έκπληξη για το ΑΕΠ του β' τριμήνου που ανεβάζει την ανάπτυξη του πρώτο εξαμήνου του 2021 στο 7%, το οικονομικό επιτελείο δεν βιάζεται να δημιουργήσει υπερβολικές προσδοκίες για το πακέτο της ΔΕΘ.

  Το θετικό των χθεσινών ανακοινώσεων, είναι ότι πλέον υπάρχουν επαρκή στοιχεία για μια αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021 από το 3,6% του ΑΕΠ που ήταν μέχρι και χθες το πρωί η επίσημη πρόβλεψη για φέτος, σε έναν ρυθμό αρκετά πάνω από το 4% του ΑΕΠ με το ακριβές ύψος να αναμένεται να ανακοινωθεί μαζί με τα θετικά μέτρα στη ΔΕΘ. 

  Η αναθεώρηση βασίζεται στο ότι με εξαίρεση το πρώτο τρίμηνο του χρόνου όπου η ύφεση διαμορφώθηκε στο 2,3% (η οποία παρόλα αυτά ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι υπολογιζόταν) τα τρία επόμενα τρίμηνα η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει με σαφώς υψηλότερους ρυθμούς. Το δεύτερο τρίμηνο ήταν γνωστό ότι θα ήταν εξαιρετικά θετικό αφού θα συγκρινόταν με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 όταν η οικονομία βρισκόταν στο πρώτο ολικό lockdown. Ωστόσο ο ρυθμός του 16,2% με τον οποίο αναπτύχθηκε η οικονομία, ήταν υψηλότερος από κάθε επίσημη ή ανεπίσημη πρόβλεψη που είχε γίνει.

  Το τρίτο τρίμηνο ατμομηχανή της ανάπτυξης θα αποτελέσει ο τουρισμός ο οποίος αναμένεται να τρέξει και τον Σεπτέμβριο με τους ρυθμούς του Ιουλίου και του Αυγούστου και αναμένεται να φτάσει σε έναν τζίρο πάνω από 10 δισ. ευρώ έναντι 4,5 δισ. ευρώ το 2020. Μαζί με την καλή πορεία των υπολοίπων οικονομικών δεικτών αναμένεται να έχουμε υψηλή θετική ανάπτυξη και για το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.

  Αναφορικά με το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου και πάλι υπάρχει για φέτος το "πλεονέκτημα" του φαινομένου βάσης. Δηλαδή το 4ο τρίμηνο, θα συγκριθεί με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 όταν η χώρα βρισκόταν στο 2ο ολικό lockdown.

  Αν η υψηλότερη ανάπτυξη για το 2021 γίνει πραγματικότητα τότε βελτιώνεται και η εκκίνηση για το 2022. Η θετική επίδραση από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 στο πρώτο τρίμηνο του 2022 μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ανάπτυξη ακόμη και πάνω από τον ήδη υψηλό στόχο του 6,2% που έχει τεθεί για τον επόμενο χρόνο.

  Το νέα περιθώριο για ελαφρύνσεις 

  Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ δεν κάνει αυτόματα απεριόριστα τα περιθώρια για θετικές παρεμβάσεις για το 2022. Τούτο διότι, το οικονομικό επιτελείο έκανε εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό έχοντας κατά νου ότι το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου θα είχε διψήφια αύξηση του ΑΕΠ.

  Συνεπώς στο τραπέζι μένουν τα έκτακτα μέτρα που αφορούν την κατάργηση το 2022 της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, και τη μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών επίσης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.

  Στα σίγουρα μόνιμα μέτρα είναι όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί: Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%, των προκαταβολών φόρου στο 55% για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 80% για τις νομικές οντότητες.

  Από εκεί και πέρα μάλλον "κερδίζει πόντους" μια επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά ένα επιπλέον ποσοστό 1,1% ώστε το 2022 να τρέξει με ασφαλιστικές εισφορές μειωμένες κατά 4,1%. 

  Το πακέτο θα συμπληρωθεί και με τα μέτρα για την εξομάλυνση των ανατιμήσεων στα ενεργειακά προϊόντα: Σε πρώτη φάση του ηλεκτρικού ρεύματος και αργότερα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης ώστε να μην αυξηθεί υπερβολικά το κόστος θέρμανσης. 

  Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις πριν την Θεσσαλονίκη θα πρέπει να περάσουν και από την έγκριση των θεσμών, οι οποίοι θα συμπεριλάβουν τα μέτρα αυτά στην έκθεση για την 11η αξιολόγηση που θα δημοσιευτεί στις 22 του μήνα. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Ανεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη της Ελλάδας η DBRS

  * Χρ. Σταϊκούρας: Ο ρυθμός μεγέθυνσης για το α' εξάμηνο διαμορφώνεται πλέον περίπου στο 7%

  * Εκρηκτική αύξηση 16,2% για το ΑΕΠ στο β' τρίμηνο - Προς αναθεώρηση της ανάπτυξης για το 2021

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ