Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Σεπ-2021 12:00

  Εκρηκτική αύξηση 16,2% για το ΑΕΠ στο β' τρίμηνο - Προς αναθεώρηση της ανάπτυξης για το 2021

  Αναθεωρούνται προς τα πάνω οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.33

  Του Τάσου Δασόπουλου
   
  Εκρηκτική αύξηση κατά 16,2% καταγράφει το ΑΕΠ του β' τριμήνου του 2021, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, έναντι της οικονομικής συρρίκνωσης κατά 13,9% που είχε το ίδιο τρίμηνο του 2020, σηματοδοτώντας μια συνολική ανάκαμψης της οικονομίας σε ετήσια βάση κατά 30,1% .
   
  Η τεράστια αυτή αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε από εξίσου εκρηκτική αύξηση των ιδιωτικής κατανάλωσης των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ειδικότερα:
   
  -Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.
  -Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.
  -Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%.
  -Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν\ κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.
   
  Η αύξηση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του χρόνου κατέγραψε αύξηση κατά 3,4%, η οποία διαμορφώθηκε από τις επιμέρους αυξήσεις:
   -Της συνολικής τελική καταναλωτικής δαπάνης αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
  -Των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 4,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
  -Των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 2,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%.
  -Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 19,8%.

  Αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% το πρώτο εξάμηνο

  Την αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου επεσήμανε κατά σ3ε δήλωσή δήλωση του ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας με βάση και τα σημερινά στοιχεία για το ΑΕΠ του β τριμήνου προαναγγέλλοντας και την αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας
  "Επιβεβαιώνεται, συνεπώς, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
  Ανάκαμψη η οποία είναι μάλιστα ισχυρότερη έναντι των αρχικών προβλέψεων." τόνισε ο υπουργός οικονομικών για να συνεχίσει "Αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία όλων των συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης, δηλαδή την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, και ιδιαίτερα τις επενδύσεις, των καθαρών εξαγωγών, αλλά και τη συνεχή ανοδική τροχιά πρόδρομων δεικτών, όπως είναι το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση, η οικοδομική δραστηριότητα, οι τουριστικές αφίξεις, δείχνουν ότι η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής".

  Διαβάστε ακόμη

  * Άδ. Γεωργιάδης για ανάπτυξη: Μεγάλη δικαίωση των προσπαθειών όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ