Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Σεπ-2021 16:00

  Νέο Επικουρικό: Τι αλλάζει σε εισφορές, συντάξεις, επενδύσεις από την 1η Ιανουαρίου 2022

  Επικουρικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Νόμο του κράτους αποτελεί από χθες το "πακέτο” αλλαγών στην επικουρική ασφάλιση που εισάγει το Υπουργείο Εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022.

  Ο λόγος για το νομοσχέδιο των κκ Κωστή Χατζηδάκη και Πάνου Τσακλόγλου, σύμφωνα με το οποίο όποιος ασφαλιστεί για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022 και έπειτα θα εντάσσεται υποχρεωτικά στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). 

  Στο Ταμείο θα τηρούνται ατομικοί λογαριασμοί ("κουμπαράδες”) στους οποίους θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται οι εισφορές των νεο- ασφαλισμένων μισθωτών (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) και αυταπασχολούμενων δικηγόρων και μηχανικών. 

  Προαιρετικά, θα μπορούν να ασφαλίζονται στο ταμείο αυτό από την 1η Ιανουαρίου 2023 οι 35άρηδες μισθωτοί, μηχανικοί και δικηγόροι αλλά και όσοι δεν έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης (πχ αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ.).

  Οι εισφορές υπέρ του νέου Ταμείου θα είναι στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του υφιστάμενου επικουρικού κλάδου του e- ΕΦΚΑ. Δηλαδή θα ανέρχονται στο 6,5% επί των μικτών αποδοχών των μισθωτών (3,25% για ασφαλισμένους και 3,25% για τους εργοδότες) από την 1η Ιανουαρίου 2022 και 6% από την 1η Ιουνίου 2022.

  Όσον αφορά τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων νέων ασφαλισμένων του ΤΕΚΑ, από 1η Ιανουαρίου 2022, θα ανέλθουν σε 42 ευρώ/μήνα, 51 ευρώ/μήνα ή 61 ευρώ/μήνα (σ.σ. θα επιλέξει ο ίδιος ο ασφαλισμένους), ενώ από 1η Ιουνίου 2022 θα ανέλθουν σε 39 ευρώ/μήνα, 47 ευρώ/μήνα ή 56 ευρώ/μήνα.

  Όσον αφορά τις μελλοντικές συντάξεις, οι προβλέψεις τις οποίες έχει στα χέρια του το Υπ. Εργασίας, μιλούν για αύξηση 43%-68% σε σχέση με το υφιστάμενο επίπεδο. Δεδομένου ότι η μέση επικουρική σύνταξη γήρατος (σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος "΄Ηλιος” για τον Ιούλιο του 2021) ανέρχεται σε 218 ευρώ, η μέση μελλοντική επικουρική (με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα) σύνταξη γήρατος θα μπορούσε, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, να ανέλθει στα 311 ευρώ – 366 ευρώ.

  Οι προβλεπόμενες αυτές αυξήσεις θα προέλθουν από την επένδυση των εισφορών των ασφαλισμένων του ΤΕΚΑ σε μετοχές και ομόλογα.

  Κ. Χατζηδάκης: Το νέο ταμείο οδηγεί σε μεγαλύτερες αποδόσεις και σε μεγαλύτερες συντάξεις κατά 43-68%

  Όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης, "η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι αντί ενός γενικού κορβανά όπου οι σημερινοί ασφαλισμένοι που πληρώνουν για τους σημερινούς συνταξιούχους -αυτό είναι το διανεμητικό σύστημα- θα υπάρχει ένας ατομικός κουμπαράς για κάθε νέο, όπου θα μπαίνουν οι εισφορές του, θα τον παρακολουθεί από το κινητό του τηλέφωνο όπως τον τραπεζικό λογαριασμό και θα μπορεί να διαλέγει το επενδυτικό του προφίλ, το οποίο θα μπορεί να αλλάζει σε συνεννόηση με το ΤΕΚΑ, το νέο δημόσιο ταμείο που θα είναι αρμόδιο για την διαχείριση των επικουρικών συντάξεων των νέων και τις επενδύσεις".

  Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το νέο σύστημα έχει τρία βασικά πλεονεκτήματα:

  "Πρώτον, ο νέος ασφαλισμένος αποκτά έλεγχο πάνω στην επικουρική του σύνταξη καθώς θα μπορεί να την επηρεάζει μέσω του επενδυτικού του προφίλ.

  Δεύτερον, θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, καθώς ο νέος που θα έχει ατομικό λογαριασμό θα νοιάζεται για τις ασφαλιστικές του εισφορές.

  Και τρίτον, οδηγεί σε μεγαλύτερες αποδόσεις και σε μεγαλύτερες συντάξεις κατά 43-68%  για τους νέους, σε σχέση με αυτές που θα λάμβαναν εάν διατηρούνταν το υφιστάμενο σύστημα”.

  Τσακλόγλου: Ένα μικρό μέρος θα επενδύεται και σε αγορές εκτός της Ελληνικής

  Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Εργασίας, κος Τσακλόγλου, την περασμένη εβδομάδα από το βήμα της Βουλής, "το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) που ιδρύεται είναι ΝΠΔΔ.  Το μεγαλύτερο μέρος της διαχείρισης θα γίνεται εντός του ΤΕΚΑ.  Ένα μικρό μέρος θα επενδύεται και σε αγορές εκτός της Ελληνικής, για διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου και αυτό θα γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μετά από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία”

  "Σε ό,τι αφορά δε την ανασφάλεια για τις αποδόσεις των εισφορών που επενδύονται στις χρηματαγορές”, ο κος Τσακλόγλου ανέφερε πως "στον απόηχο της χρηματιστηριακής κρίσης του 1999, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 δημιουργήθηκαν δύο κρατικές εταιρείες με κύριο σκοπό την ασφαλή, επαγγελματική διαχείριση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων: η ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ και η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών".

  Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εργασίας, "και οι δύο αυτές εταιρείες αξιοποίησαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων με τρόπο βέλτιστο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, την περίοδο 2003-2020 η απόδοση που πέτυχε η ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ στα κεφάλαια που της εμπιστεύθηκαν τα ασφαλιστικά Ταμεία ήταν 113%, ενώ το Μεικτό Αμοιβαίο Κεφάλαιο Εσωτερικού της ΑΕΔΑΚ την ίδια περίοδο είχε απόδοση 146%.  Αν αφαιρέσουμε την επίδραση του πληθωρισμού, οι πραγματικές σωρευτικές αποδόσεις τους ήταν 67% και 93% και οι πραγματικές ετήσιες αποδόσεις τους ήταν 2,9% και 3,7% αντιστοίχως.  Ειδικά η περίπτωση του μεικτού Α/Κ της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών παρουσιάζει πρόσθετο ενδιαφέρον.  Διότι το εν λόγω Α/Κ επένδυε τα κεφάλαια του ΕΦΚΑ αποκλειστικά σε ελληνικά αξιόγραφα (κυρίως μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών & σε κρατικά ομόλογα), στην πιο δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία.  Στο ίδιο διάστημα, 2003-2020, το ελληνικό Χρηματιστήριο υποχώρησε περισσότερο από 50% και τα κρατικά ομόλογα κουρεύτηκαν.  Και όμως, σε μακροπρόθεσμη βάση, επιτεύχθηκαν θετικές και υψηλές αποδόσεις προστατεύοντας τις εισφορές των ασφαλισμένων από τις βίαιες διακυμάνσεις των ελληνικών αγορών”.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Νέο επικουρικό: Ελληνικές μετοχές η βασική επιλογή επένδυσης τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του

  - Τσακλόγλου: Την μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης την οφείλουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ