Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Ιουλ-2021 12:04

  Νέο επικουρικό: Ελληνικές μετοχές η βασική επιλογή επένδυσης τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του

  Δοκιμάζει και τις 880 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Κατά βάση σε ελληνικές  μετοχές αναμένεται να επενδύονται, ιδίως κατά τα πρώτα χρόνια, οι εισφορές των ασφαλισμένων του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

  Ο λόγος για το νέο Ταμείο στο οποίο, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει φέρει στη Βουλή το Υπ. Εργασίας, θα εντάσσονται υποχρεωτικά όσοι πρωτασφαλιστούν από 1/1/2022 και προαιρετικά από 1/1/2023 όσοι είναι έως 35 ετών.

  Οι εισφορές των ασφαλισμένων αυτών θα επενδύονται σε μετοχές και ομόλογα και θα "καταλήγουν" προσαυξημένες, λόγω των αποδόσεων της επένδυσης τους, στις μελλοντικές επικουρικές συντάξεις.

  Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Capital.gr στελέχη τα οποία έχουν εμπλακεί στενά στην κατάρτιση του νομοσχεδίου για το νέο επικουρικό, αν και δεν έχει ακόμα συγκεκριμενοποιηθεί η σύνθεση του χαρτοφυλακίου κάθε ασφαλισμένου ως προς την "καταγωγή" των μετοχών και των ομολόγων του (δηλαδή αν θα είναι κατά βάση ελληνικοί ή ξένοι, πχ ευρωπαϊκοί, τίτλοι), είναι γνωστό πως σχεδόν σε όλα τα παρόμοια σαν το ελληνικό Ταμεία η βασική επιλογή επένδυσης, κυρίως  κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, αφορούσε μετοχές της ίδιας τους της χώρας.

  Αργότερα, όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καθώς τα Ταμεία αυτά "μεγάλωσαν" (δηλαδή αυξήθηκε ο αριθμός των ασφαλισμένων τους και τα κεφάλαια τους από εισφορές), επένδυαν ολοένα και περισσότερο σε αγορές του εξωτερικού.

  Η επενδυτική επιλογή μετοχών εταιρειών της χώρας στην οποία εδρεύουν τα επικουρικά -κεφαλαιοποιητικά Ταμεία βοήθησε στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας.

  Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα, εκτιμούν αναλυτές.

  Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Εργασίας, κ. Πάνος Τσακλόγλου την περασμένη Τετάρτη από το βήμα της Βουλής, ένας από τους τέσσερις λόγους που συνηγορούν υπέρ της ίδρυσης του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης είναι  η "δημιουργία αποταμιεύσεων (εισφορές εργαζομένων)".

  Επιπρόσθετα, ο ίδιος εξήγησε πως "σημαντικό τμήμα" αυτών "θα επενδυθεί στην ελληνική οικονομία, κάτι που το έχουμε απόλυτη ανάγκη καθώς ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ στη χώρα μας είναι μακράν ο χαμηλότερος στην ΕΕ".

  Ο ίδιος σημείωσε πως "περισσότερες επενδύσεις, σημαίνει υψηλότερη παραγωγικότητα, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει υψηλότεροι μισθοί, περισσότερες θέσεις εργασίας και υψηλότερο ΑΕΠ. 

  Αυτό με τη σειρά του, μεταφράζεται σε περισσότερα δημοσιονομικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους, καθώς και υψηλότερα έσοδα από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης".

  Υπενθυμίζεται πως βάσει του νομοσχεδίου για το νέο επικουρικό, δημιουργείται ατομικός λογαριασμός, στον οποίο απεικονίζονται λογιστικά, τουλάχιστον, οι καταβλητέες εισφορές, οι καταβληθείσες εισφορές, οι οφειλόμενες εισφορές, οι αποδόσεις από την επένδυση των καταβληθεισών εισφορών και οι κρατήσεις.

  Παράλληλα, αναφέρεται στο νομοσχέδιο ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΕΚΑ επενδύονται με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των ασφαλισμένων και των δικαιούχων, την ασφάλεια, την ποιότητα, τη ρευστότητα και την κερδοφορία του χαρτοφυλακίου στο σύνολό του, στη βάση της αρχής της συνετής διαχείρισης και της ανάπτυξης της οικονομίας.

  Το Ταμείο μεριμνά ιδίως για την επαρκή διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και την επιλογή ποιοτικών επενδύσεων που προσιδιάζουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μελλοντικών συνταξιοδοτικών παροχών.

  Στο πλαίσιο αυτό, αποφεύγονται η υπέρμετρη εξάρτηση από συγκεκριμένο στοιχείο ή εκδότη ή όμιλο επιχειρήσεων, καθώς και η υπέρμετρη συσσώρευση κινδύνων στο χαρτοφυλάκιο συνολικά.

  Τα περιουσιακά στοιχεία επενδύονται πρωτίστως σε ρυθμιζόμενες αγορές και το τμήμα που επενδύεται σε στοιχεία μη εισηγμένα προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενες αγορές πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραμένει σε συνετά επίπεδα.

  Επενδύσεις σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα επιτρέπονται μόνο εφόσον συμβάλλουν στη μείωση των επενδυτικών κινδύνων ή διευκολύνουν την αποτελεσματική επενδυτική διαχείριση.

  Το αποθεματικό παροχών του Ταμείου επενδύεται σε προϊόντα χαμηλού επενδυτικού κινδύνου, όπως αυτά προσδιορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, ύστερα από γνώμη της Επενδυτικής Επιτροπής και της Μονάδας Διαχείρισης Κινδύνων.

  Το ΤΕΚΑ παρέχει στους ασφαλισμένους ένα προκαθορισμένο επενδυτικό πρόγραμμα κύκλου ζωής, το οποίο αξιολογείται από το Δ.Σ. ως το πλέον ενδεδειγμένο για τον μέσο ασφαλισμένο.

  Διαβάστε ακόμη

  * Πώς θα επενδύονται οι εισφορές του νέου Επικουρικού

  * Νέο επικουρικό: Τι αλλάζει σε εισφορές και συντάξεις

  * Όλες οι επενδυτικές επιλογές που θα δίνει η νέα επικουρική ασφάλιση

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ