Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Μαϊ-2021 11:41

  Bloomberg: Η Ελλάδα κάνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με projects 18 δισ.

  Bloomberg: Η Ελλάδα κάνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με projects 18 δισ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:34

  Το σχέδιο της Ελλάδας για τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, θα επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα σε μια πιο πράσινη οικονομία, τόνισε κυβερνητικός σύμβουλος στο Bloomberg.

  Εγχώριες και εταιρείες του εξωτερικού αναμένεται να δείξουν ενδιαφέρον μετά από τη διάθεση σχεδόν 18 δισ. ευρώ ιδιωτικών και δημοσίων κεφαλαίων για οτιδήποτε από ηλιακά πάνελ μέχρι αποθήκευση ενέργειας, τόνισε ο Βασίλης Αντωνιάδης, επικεφαλής του τμήματος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για την Κεντρική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, στην Boston Consulting Group Inc.

  "Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι περισσότερα από 30% των κεφαλαίων της ΕΕ για την Ελλάδα κατευθύνονται σε ‘πράσινες” ευκαιρίες’, δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη του στην Αθήνα.

  Πολλές από τις επιλογές αφορούν σε περιοχές που εξαρτώνται από τον λιγνίτη και προσφέρουν μια ευκαιρία να μειώσουν την εξάρτηση τους σε τέτοια εργοστάσια, για τις θέσεις εργασίας, τόνισε ο Β. Αντωνιάδης, που είχε τεθεί επικεφαλής της ομάδας η οποία συμβούλευσε την κυβέρνηση για την έξοδο από τον λιγνίτη.

  Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της δεκαετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά έχει εξασφαλίσει 6,2 δισ. ευρώ για "πράσινα προτζεκς". Ένα επιπλέον ποσό 11,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για χρήση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

  Οι ελληνικές προτάσεις για τη χρήση των κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων και των "πράσινων” επενδύσεων, θα οδηγήσουν σε μια αύξηση της πραγματικής οικονομικής παραγωγής κατά 7% μέχρι το 2026 και στη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

  Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει κάποια από τα projects. Αυτά είναι:

  Τα Ελληνικά Πετρέλαια, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου της Ελλάδος, θα κατασκευάσει 18 ηλιακά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 204MW στη Δυτική Μακεδονία, την περιοχή που εξαρτάται περισσότερο από τον λιγνίτη.

  Η ΔΕΗ και η γερμανική RWE έχουν συμφωνήσει να δαπανήσουν 1 δισ. Ευρώ σε ηλιακά πάρκα ισχύς 2 GW μέσω μιας κοινοπραξίας, επίσης στην ίδια περιοχή.

  Ένας όμιλος με τους μεγαλύτερους παρόχους και παραγωγούς ενέργειας της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Motor Oil και η TAP, έχουν καταθέσει πρόταση για μια πράσινη μονάδα υδρογόνου, κόστους 8 δισ. ευρώ.

  Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σχεδιάζει έργο αντλησιοταμίευσης στην Αφιλοχία, ύψους 600 εκατ. ευρώ, το οποίο η εταιρεία εκτιμά ότι θα ενισχύσει την εργασία σε τοπικό επίπεδο. 

  Ο Μυτιληναίος και η ΔΕΗ έχουν γνωστοποιήσει πως εξετάζουν το ενδεχόμενο εισόδου στην αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ενώ η Ελλάδα θα ξεκινήσει συζητήσεις για μια εθνική στρατηγική υδρογόνου, τον επόμενο μήνα. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μάλιστα έχει ήδη συνάψει συνεργασία με την Ocean Winds με στόχο τον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

  Ο Β. Αντωνιάδης δήλωσε επίσης ότι η άνοδος των τιμών άνθρακα είναι πιθανό ν α οδηγήσει περαιτέρω τις επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια.

  Οι τιμές των 90 ευρώ ανά τόνο ή και υψηλότερα, σε μακροπρόθεσμη βάση, δεν θα πρέπει να εκπλήξουν κανέναν, δήλωσε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ