Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Απρ-2021 11:42

  Στα 15 δισ. ο "λογαριασμός" των μέτρων στήριξης για το 2021

  οικονομική-ενίσχυση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Στα 15 δις θα φτάσουν τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις το 2021, ενώ για τη διετία 2020-2021 ο συνολικός προϋπολογισμός για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας φτάνει τα 39 δισ. ευρώ.

  Αυτό τόνισε σήμερα ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταίκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ, επικαλούμενος την παρουσίαση που θα κάνει σε λίγη ώρα στο υπουργικό συμβούλιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2021 -2023 που θα σταλεί μέχρι το τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες.

  Ο κ. Σταίκούρας είπε ότι μέσα στο κείμενο του προγράμματος αναφέρονται τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πρόσφατη υγειονομική κρίση. Ενδεικτικά ανέφερε:

  - Το πρόγραμμα Γέφυρα (Ι και ΙΙ) για την επιδότηση δανείων συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ

  - Το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ

  - Το ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της εστίασης μέσω ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ

  - Την καταβολή 1 δις ευρώ από την Επιστρεπτέα 7 σε περίπου 300.000 δικαιούχους

  - Τη συνέχιση της στήριξης των εργαζόμενων των κλάδων που μένουν κλειστοί (τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός, γυμναστήρια, παιδότοποι), με αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και την παράταση του σχεδίου "Συνεργασία".

  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε για άλλη μια φορά ένα νέο μνημόνιο. Είπε ότι η δημοσιονομική ισορροπία το 2022 θα προέλθει από την αναστολή των δαπανών για μέτρα στήριξης την επανεκκίνηση της οικονομίας και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

  Επανέλαβε επίσης ότι το χρέος χαρακτηρίζεται βιώσιμο από τους θεσμούς που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία αφού έχει πολύ μεγάλη μέση περίοδο αποπληρωμής και από το 2012 έχει πολύ χαμηλές ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες.

  Δήλωσε επίσης συγκρατημένα αισιόδοξος ότι και η 10η αξιολόγηση θα κλείσει με επιτυχία και θα καταστεί δυνατό να εκταμιευτεί έγκαιρα η δόση των 700 εκ ευρώ από τα κέρδη ομολόγων . Σε ότι α φορά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα με τους θεσμούς είπε ότι υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα κάτι που κατέληξε στην ανακοίνωση μόνιμών φοροελαφρύνσεων την περασμένη Πέμπτη από τον Πρωθυπουργό.

  Όχι στη διαγραφή χρεών

  Στην ερώτηση αν το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει διαγραφή χρεών που συσσώρευσε η πανδημία όπως ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση, ο υπουργός Οικονομικών εμμέσως το απέκλεισε τονίζοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η κουλτούρα πληρωμών και επιπλέον μέσα στο 2 021 θα έχουμε και την νέα γενιά κόκκινων χρεών λόγω της πανδημίας.

  Τέλος επανερχόμενος στην αξιολόγηση είπε ότι σε ότι αφορά το θέμα των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες συμφωνήθηκε με τους θεσμούς τον μηδενισμό τους μέχρι και το τέλος του 2021 με εξαίρεση ενός ποσού για το οποίο υπάρχουν νομικές αμφισβητήσεις.

  Διαβάστε ακόμα:

  * Πώς χρηματοδοτούνται οι νέες μόνιμες φοροελαφρύνσεις - Η αριθμητική

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ