Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Απρ-2021 12:11

  Πώς χρηματοδοτούνται οι νέες μόνιμες φοροελαφρύνσεις - Η αριθμητική

  Πώς χρηματοδοτούνται οι νέες μόνιμες φοροελαφρύνσεις - Η αριθμητική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Η μείωση για φέτος και ο μηδενισμός το 2022 των δαπανών για μέτρα στήριξης και η αύξηση των εσόδων που θα φέρει η ανάκαμψη της οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, θα χρηματοδοτήσουν τις μόνιμες και έκτακτες φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός.

  Σε ό,τι αφορά το 2021,  τα 900 εκατ. ευρώ που είναι το κόστος για την οριζόντια μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55% για τους μη μισθωτούς και στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%,  περιλαμβάνεται στα μέτρα στήριξης που αναμένεται να φτάσουν φέτος τα 14 δισ. ευρώ. Η αύξηση του πακέτου στήριξης έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς καθώς ισχύει η δημοσιονομική ευελιξία και η πανδημία συνεχίστηκε για την Ελλάδα όλο το πρώτο τρίμηνο του 2021.

  Στη συζήτηση με τους θεσμούς εξετάστηκαν και οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα στείλουμε στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα,  στο οποίο εκτός από ανάπτυξη 5% για το 2022 έγινε αποδεκτό ότι η Ελλάδα με τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει θα έχει από τον επόμενο χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα.

  Οι θεσμοί δέχθηκαν ένα μόνιμο μέτρο καθώς είναι αναπτυξιακό και κυρίως δημοσιονομικά ουδέτερο αφού η φορολογική δαπάνη των 900 εκατ. ευρώ θα "αντικριστεί" με αύξηση του ΑΕΠ καθώς το μέτρο θα ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων μετά από μια κακή χρονιά όπως το 2020. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η εκτίμηση, ότι το κόστος του μέτρου από το 2022, όταν η οικονομία αναμένεται να μπει σε πλήρη λειτουργία,  μειώνεται στα 200 εκατ. ευρώ. 

  Το κόστος από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των νομικών προσώπων,  θα μπορεί να μετρηθεί το 2022,  καθώς ως γνωστό ο φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσει θα προκύψει απολογιστικά,  με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021. Η επανάληψη του μέτρου της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2022 λόγω της μειωμένης παρακράτησης φόρου από τα εισοδήματα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. 

  Τα μέτρα το 2022 

  Το 2022 αναμένεται να έχει επανέλθει στο σύνολό της η οικονομική δραστηριότητα,  αλλά όχι και οι δημοσιονομικοί κανόνες. Ωστόσο, την επόμενη χρονιά ο προϋπολογισμός θα έχει δύο μεγάλα ατού: Το πρώτο θα είναι ο μηδενισμός των δαπανών ύψους 14 δισ. ευρώ των μέτρων στήριξης, που θα "βαρύνει" τον προϋπολογισμό του 2021. Το δεύτερο είναι ότι τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 5 δισ. σε σύγκριση με το 2021 λόγω της αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας αφού τον επόμενο χρόνο το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 5%. 

  Συνεπώς το οικονομικό επιτελείο μέσω του προϋπολογισμού, θα έχει ένα περιθώριο σε σχέση με το 2021 τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ, για να μειώσει δημοσιονομικό έλλειμμα και να μείνει και χώρος για μείωση φόρων.

  Με τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δεσμεύτηκε ήδη δημοσιονομικός χώρος 1,8 δισ. ευρώ (περίπου 1% του ΑΕΠ) για τον επόμενο χρόνο. Τα 1,6 δισ. ευρώ θα διατεθούν για επανάληψη ως έκτακτων των μέτρων της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% για τον ιδιωτικό τομέα και της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (για εισοδήματα επίσης του ιδιωτικού τομέα). Τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ,  θα διατεθούν ως φορολογικές δαπάνες για τις μειώσεις της προκαταβολής φόρου και του μειωμένου κατά 2% φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις. 

  Η " μονιμοποίηση" των μέτρων και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό, τον δημόσιο τομέα και τις συντάξεις, θα κριθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους που θα τεθούν στην Ελλάδα μετά την άρση της δημοσιονομικής ευελιξίας αλλά και την πορεία της οικονομίας.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Ποιοι κερδίζουν και πόσα από τις νέες ελαφρύνσεις Μητσοτάκη

  * Κ. Μητσοτάκης: Μόνιμες οι μειώσεις φόρων - Δεν αργεί η συνάντηση με Ερντογάν

  * Νέα στήριξη της μεσαίας τάξης με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ