Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 17-Απρ-2021 12:00

  Τριπλές εξετάσεις για το ΥΠΟΙΚ μέχρι και το τέλος Απριλίου

  Τριπλές εξετάσεις για το ΥΠΟΙΚ μέχρι και το τέλος Απριλίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Η 10η αξιολόγηση, η υποβολή της τελικής πρότασης για το Ταμείο Ανάπτυξης και η υποβολή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης αποτελούν τρεις διαφορετικές εξετάσεις που θα περάσει το οικονομικό επιτελείο για το υπόλοιπο του μήνα.

  Την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα γίνουν οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών για τη 10η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται να είναι πιο δύσκολη από αυτήν της 9ης αξιολόγησης. Τούτο διότι, αυτήν τη φορά, η θετική γνώμη των θεσμών θα συνοδευτεί και με μια εισήγηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες. Τα δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης θα είναι η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα στα φυσικά πρόσωπα, το "ξεπάγωμα" των πλειστηριασμών για όσους δεν χτυπήθηκαν από την κρίση του κορονοϊού, η μείωση των κόκκινων δανείων και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Επίσης, θα συζητηθούν και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το προσωπικό του δημόσιου τομέα, τη δικαιοσύνη, την υγεία και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

  Το Ελλάδα 2.0

  Η δεύτερη εξέταση, που θα γίνει επίσης την επόμενη εβδομάδα, θα είναι η αποστολή της τελικής πρότασης για το εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με το νέο του όνομα "Ελλάδα 2.0". Εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Η αποστολή του κειμένου θα είναι η αρχή του τελικού γύρου της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιουνίου, με την τελική έγκριση, ώστε να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα έχει τύχει πολύ καλής προετοιμασίας από την ελληνική πλευρά, αλλά η μεγάλη ανησυχία εντοπίζεται εκτός Ελλάδας. Πολλές χώρες της ΕΕ δεν έχουν κυρώσει ακόμη το νομοσχέδιο για τους ίδιους πόρους της ΕΕ, που θα δίνει την εξουσιοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί από τις αγορές για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα. Στη Γερμανία, η κύρωση του σχετικού νομοσχεδίου έχει σταματήσει από την προσφυγή που έγινε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, η οποία ακόμη δεν έχει κριθεί.

  Το πρόγραμμα σταθερότητας

  Η τρίτη σοβαρή εξέταση είναι η υποβολή του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι και το τέλος του μήνα. Στο βασικό του σενάριο το κείμενο που θα αποτελέσει την αναθεώρηση του κειμένου του προϋπολογισμού, που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ενσωματώνοντας τις αλλαγές που έχουμε τους τέσσερις πρώτους μήνες του χρόνου. Με άλλα λόγια, θα αλλάζει τη βάση για το 2021 λόγω της ύφεσης του 2020, που έφτασε το 8,2% του ΑΕΠ αντί του 10,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Παράλληλα, θα ενσωματώνει την επίπτωση της παράτασης της πανδημίας για το σύνολο του πρώτου τριμήνου του χρόνου. Με τα δεδομένα αυτά, στο βασικό του σενάριο θα προβλέπει ανάπτυξη για φέτος στο 4,2% του ΑΕΠ αντί 4,8% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός με το δυσμενές σενάριο να είναι στα επίπεδα του προϋπολογισμού, δηλαδή στο 3,3%-3,5% του ΑΕΠ. Θα αποτυπώνει, επίσης, την αύξηση σε πρωτογενές και δημοσιονομικό έλλειμμα λόγω των αυξημένων δαπανών για μέτρα στήριξης, οι οποίες θα προσεγγίσουν για φέτος τα 14 δισ. ευρώ.

  *Διαβάστε ακόμα:

  -Ελλάδα 2.0: Η εμβληματική μεταρρύθμιση του Ταμείου Ανάκαμψης

  -Στο επίκεντρο της 10ης αξιολόγησης πλειστηριασμοί και πτωχευτικός

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ