Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 10-Απρ-2021 08:00

  Στο επίκεντρο της 10ης αξιολόγησης πλειστηριασμοί και πτωχευτικός

  Στο επίκεντρο της 10ης αξιολόγησης πλειστηριασμοί και πτωχευτικός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Η πορεία των πλειστηριασμών, για όσους δεν έχουν την ιδιότητα του πληττόμενου από την πανδημία, αλλά και η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και στα φυσικά πρόσωπα, θα είναι τα βασικά θέματα στην τελική διαπραγμάτευση για την 10η αξιολόγηση.

  Το - εξ αποστάσεως - ραντεβού με τους επικεφαλής των θεσμών, έχει κλειστεί για το 2ήμερο 20 και 21 του μήνα, μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια στο τέλος της εβδομάδας. Η 10η αξιολόγηση συνδέεται ως γνωστό και με την έγκριση της εκταμίευσης μιας ακόμη δόσης ύψους 644 εκατ. ευρώ, από κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες.

  Στην κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών κατ αρχήν για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του νέου πτωχευτικού κώδικα, που θεωρείται για την Ελλάδα μια από τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις. Η δυσκολία εδώ, είναι ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν πολλά πράγματα σε λίγο χρόνο καθώς με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή της δυνατότητας της προσωπικής πτώχευσης από την 1η Ιουνίου, όπως η επιδότηση των δανείων για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά τα οποία θα φτάνουν σε συμφωνία με τις τράπεζες, ο μηχανισμός αγοράς και επαναμίσθωσης των ακινήτων οφειλετών που θα πτωχεύουν και ο αλγόριθμος που θα χρησιμοποιείται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων, για υποβολή στον Κώδικα ρύθμισης οφειλών, ώστε να γίνονται οι προτάσεις αναδιάρθρωσης.

  Το θέμα των πλειστηριασμών, ενώ θεωρητικά θα έπρεπε να είχε κλείσει καθώς νομοθετήθηκε πρόσφατα η παράταση της "παγώματος" για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία μέχρι και τον Ιούνιο, φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια . Υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα για τους υπόλοιπους, τους μη πληττόμενους, που κινδυνεύουν να χάσουν μέρος της ακίνητης τους περιουσίας. Κατά τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, φάνηκε η διάθεση των ξένων τεχνοκρατών να θέλουν να προωθήσουν ένα χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένους στόχους για το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέχρι και το τέλος του χρόνου.

  Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρίσκονται για πολλοστή φόρα και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες και συντάξεις. Ως γνωστό , οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει στο μηδενισμό των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες μέχρι και τα τέλη Ιουνίου και των εκκρεμών συντάξεων μέχρι και το τέλος του χρόνου. Αυτή τη φορά περιμένουν να ενημερωθούν και για μια ολοκληρωμένη μελέτη που θα αποτρέπει την συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμών οφειλών στο άμεσο μέλλον.

  Στο τραπέζι και οι ελαφρύνσεις

  Παράλληλα με τις απαιτήσεις των δανειστών, η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει για τα μέτρα ελάφρυνσης που θέλει να εφαρμόσει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα θα συζητηθούν:

  - Η προσαρμογή στα τεκμήρια διαβίωσης ώστε να μην υπερφορολογηθούν όσοι είδαν τα πραγματικά τους εισοδήματα να μειώνονται δραστικά το 2020 λόγω της κρίσης που έφερε η πανδημία.

  - Η προσαρμογή που θα πρέπει να γίνει για όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ελάχιστο του 30% του εισοδήματος τους σε ηλεκτρονικές αποδείξεις ώστε να μην φορολογηθούν με 22% για το ποσό που υπολείπεται.

  - Η επανάληψη και για το 2020 των 8 δόσεων για το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ ώστε να διευκολυνθούν στην αποπληρωμή τους οι φορολογούμενοι.

  Στα φορολογικά θα ξεκαθαρίσει και αν τελικά θα πρέπει να περιμένουμε για φέτος την προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές και αν τελικά τελικά θα προχωρήσει από φέτος η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% ή ή η συγκεκριμένη ελάφρυνση θα πρέπει να περιμένει την ύφεση της πανδημίας το 2022.

  Διαβάστε ακόμα:

  - Μέχρι 31 Μαΐου η προστασία από πλειστηριασμούς μόνο για πληγέντες - Τα κριτήρια

  - Ξεκίνησε ο νέος πτωχευτικός - Πρώτο ενδιαφέρον από 500 επιχειρήσεις

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ