Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Μαρ-2021 08:51

  Μέχρι 31 Μαΐου η προστασία από πλειστηριασμούς μόνο για πληγέντες - Τα κριτήρια

  Τα τελικά κριτήρια για την προστασία από τους πλειστηριασμούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:32

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Η άρση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου, αλλά μόνο για τους πληγέντες από την πανδημία. Για τον ορισμό του πληγέντα το νομοσχέδιο εξειδικεύει τα κριτήρια, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

  1. Αξία πρώτης κατοικίας βάσει ΕΝΦΙΑ: Μικρότερη των 250.000 ευρώ για οφειλές σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (πχ κόκκινα δάνεια) και μικρότερη των 200.000 ευρώ για καταγγελμένες οφειλές.

  2. Οικογενειακό εισόδημα: Το συνολικό εισόδημα του ζευγαριού δεν πρέπει να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ στην περίπτωση των καθυστερημένων οφειλών και τις 21.000 ευρώ στις καταγγελμένες. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος μέχρι τρία μέλη. Δηλαδή, η προσαύξηση από τα εξαρτώμενα μέλη δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 15.000 ευρώ είτε στις καθυστερημένες οφειλές είτε στις καταγγελμένες.

  3. Καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα οικογένειας: Τα συνολικά ποσά του ζευγαριού και των εξαρτώμενων μελών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 25.000 ευρώ στην περίπτωση των καθυστερημένων οφειλών και τις 15.000 ευρώ στις καταγγελμένες.

  4. Συνολική ανεξόφλητη οφειλή ανά πιστωτή: Για τις καθυστερημένες οφειλές, το ποσό πρέπει να είναι μικρότερο των 250.000 ευρώ και για τις καταγγελμένες μέχρι 130.000 ευρώ.

  5. Η συνολική ακίνητη περιουσία περιλαμβανομένης του/της συζύγου και εξαρτώμενων μελών βάσει ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για τις καθυστερημένες οφειλές και τις 280.000 ευρώ για τις καταγγελμένες.

  6. Αξία όλων των μεταφορικών μέσων της τελευταίας τριετίας (αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, κλπ) θα πρέπει να φτάνουν μέχρι τις 80.000 ευρώ (είτε για οφειλές σε καθυστέρηση είτε καταγγελμένες).

  Από την έναρξη του νέου πτωχευτικού που έχει οριστεί για την Ιούνιο παύει κάθε είδους προστασία και όλοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) εντάσσονται στις διατάξεις του νέου κώδικα για τη "δεύτερη ευκαιρία”, δηλαδή για ρύθμιση των συνολικών χρεών (προς τράπεζες και Δημόσιο) ή πτώχευση.

  Πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας της πανδημίας, οι όποιες κατασχέσεις και πλειστηριασμοί δεν θα ξεκινήσουν από την πρώτη κατοικία, πλην περιπτώσεων με μεγάλη περιουσία, πχ άνω του μισού εκατ. ευρώ, και ότι οι διαδικασίες αυτές θα κάνουν αρχή με τις καταγγελμένες οφειλές και στη συνέχεια με αυτές που βρίσκονται σε καθυστέρηση.

  Σημειώνεται ότι δικαιούχος για προστασία από πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας μέχρι 31 Μαΐου 2021 είναι και αυτός ο οποίος έχει λάβει οικονομική στήριξη λόγω κορονοϊού, όπως το πρόγραμμα Γέφυρα ή αν πρόκειται για εταίρος (σε επιχείρηση), πχ πρόγραμμα Συν-Εργασία κά. Όπως συνέβη και στο πρόγραμμα Γέφυρα, αντίστοιχα κριτήρια θα ισχύσουν για την προστασία της πρώτης κατοικίας κατά τη μεταβατική περίοδο.

  Τέλος, διευκρινίζεται ότι για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πληγέντων από την πανδημία κατά τη μεταβατική περίοδο απαιτείται αίτηση στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους (http://www.keyd.gov.gr/), δηλαδή η προστασία από την άρση της αναστολής μετά τη λήξη της πανδημίας δεν γίνεται αυτόματα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ