Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Μαρ-2021 10:58

  DBRS: Η επιμονή στην εφαρμογή το "κλειδί" της επιτυχίας για το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

  DBRS: Η επιμονή στην εφαρμογή το "κλειδί" της επιτυχίας για το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η επιμονή και η δέσμευση στην εφαρμογή είναι το "κλειδί" για την επιτυχία του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, με αφορμή την οριστικοποίηση του σχεδίου εντός της εβδομάδας.

  Όπως επισημαίνει η DBRS,  οι πυλώνες του σχεδίου είναι τέσσερις: η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση, η προώθηση της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής συνοχής και τέλος οι ιδιωτικές επενδύσεις, σε συνδυασμό με τον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό.

  Η ελληνική οικονομία, τονίζει ο καναδικός οίκος, δεν ανέκαμψε ποτέ ολοκληρωτικά από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, ενώ η πανδημία του κορονοϊού αποτέλεσε ακόμη ένα δαπανηρό πισωγύρισμα για τη χώρα.

  Μετά από μια αναπτυξιακή πορεία μεταξύ 2017 και 2019, με ανάπτυξη κατά μέσο όρο στο 1,6%, το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 8,2% το 2020. Αυτή η σημαντική συρρίκνωση αντανακλά τα περιοριστικά μέτρα λόγω της διάδοσης του ιού, καθώς και την κατάρρευση του τουριστικού κλάδου, ο οποίος αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία. Παρ΄όλα αυτά, η DBRS Morningstar εκτιμά ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ  συνιστά μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει σε συμπληρωματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επενδύσει στο μέλλον και να δει την οικονομία της να μεγεθύνεται μεσοπρόθεσμα.

  Σύμφωνα με την DBRS, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους "ευνοημένους" στο πλαίσιο του Ταμείου, καθώς αναμένεται να λάβει 30,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια εντός της ερχόμενης πενταετίας. Τα 17,8 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις, αντιστοιχώντας στο 10% του ΑΕΠ του 2019, ενώ τα 12,7 δισ. ευρώ (7% του ΑΕΠ του 2019) θα είναι δάνεια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα έως το 2026.

  "Συνολικά, η DBRS Morningstar αναμένει το Ταμείο να συμβάλει άμεσα στην ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης της Ελλάδας μέσω της ενίσχυσης των οικονομικών υποδομών και των προοπτικών του εργατικού της δυναμικού, μέσω δαπανών οι οποίες θα βελτιώσουν τις δεξιότητες των εργαζομένων και την κοινωνική συνοχή. Λόγω της καινοτόμας μορφής εφαρμογής αυτού του νέου εργαλείου της ΕΕ, υπάρχει σειρά προκλήσεων και θα χρειαστεί ισχυρή εθνική ηγεσία για μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων από πλευράς κυβέρνησης, καθώς και ευκινησία από πλευράς δημόσιας διοίκησης.

  Η θετική συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, καταλήγει η DBRS, θα εξαρτηθεί από την έγκαιρη εκταμίευση των πόρων και την ορθή κατανομή τους μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, η οποία θα υποστηρίξει μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ