Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Μαρ-2021 13:40

  Δεν θα δοθεί νέα παράταση στη διαδικασία καθορισμού για τον νέο κατώτατο μισθό

  Δεν θα δοθεί νέα παράταση στη διαδικασία καθορισμού για τον νέο κατώτατο μισθό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Καμία νέα παράταση δεν θα δοθεί στη διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη σε αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. 

  Ο κ. Χατζηδάκης, ανέφερε πως μετά από τις παρατάσεις που έχουν ήδη δοθεί (Μάρτιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος του 2020) και λόγω των εμβολιασμών για τον κορονοϊό φαίνεται ένα φως στο τούνελ, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ξεκινήσει η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού και από το καλοκαίρι και μετά θα κλείσει ο σχετικός "κύκλος”.

  Με άλλα λόγια, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, τον ερχόμενο Ιούλιο (2021) θα πρέπει να καθοριστεί ο κατώτατος μισθός. 

  Σημειώνεται πως με βάση διάταξη που έχει περάσει η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο ορίζονται τα ακόλουθα : 

  - Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαημέρου του μηνός Μαρτίου 2021.

  - Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης λαμβάνουν χώρα το αργότερο έως την 30ή Απριλίου 2021.

  - Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 15η Μαΐου 2021.

  - Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ε.Π.Ε.) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 31η Μαΐου 2021.

   - Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται, το αργότερο έως την 30ή Ιουνίου 2021.

  - Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιουλίου 2021.

  Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας για να είναι το κράτος εντάξει απέναντι στους συνταξιούχους

  "Είναι η ώρα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας για να είναι το Κράτος εντάξει απέναντι στους συνταξιούχους,", τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής σήμερα για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Απαντώντας δε στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αξιοποίηση πιστοποιημένων επαγγελματιών (δικηγόρων και λογιστών) για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων, και την "αντιπρόταση" να λυθεί το ζήτημα με προσλήψεις ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για μη σοβαρές τοποθετήσεις. 

  "Διαπίστωσα αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην θιγεί ο δημόσιος τομέας. Όμως ο δημόσιος τομέας θίγεται από την έλλειψη εξυπηρέτησης του πολίτη και την μη καταβολή των συντάξεων. Είμαι περίεργος να δω πως θα τοποθετηθείτε όταν έρθει αυτή η ρύθμιση στην Ολομέλεια. Εμείς θέλουμε να είμαστε εντάξει με τους συνταξιούχους. Δεν μπορεί το Δημόσιο να καθυστερεί χρόνια. Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά και εσείς μπορείτε να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να πείτε ότι περισσότερο από τους συνταξιούχους σας ενδιαφέρουν οι ιδεοληψίες σας για το δημόσιο τομέα!", είπε χαρακτηριστικά.

  "Συνολική λύση για τις συντάξεις με πνεύμα κοινής λογικής"

  Ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο μιας "συνολικής λύσης με πνεύμα κοινής λογικής". Όπως σημείωσε, το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας συνολικής λύσης ήταν η νομοθετική ρύθμιση για την προκαταβολή εθνικών συντάξεων που θα χορηγηθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους. Δρομολογούνται ταυτόχρονα και άλλα μέτρα, όπως η πρόσληψη συμβασιούχων και πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντων εξειδικευμένων υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ –με συμβάσεις έργου και στις δύο περιπτώσεις- και η αξιοποίηση πιστοποιημένων επαγγελματιών.

  Αναφερόμενος τέλος και στις αντιδράσεις των υπηρεσιακών παραγόντων για την προκαταβολή έναντι σύνταξης, υπογράμμισε ότι προβλέπεται μηχανισμός συμψηφισμού όταν ο συνταξιούχος δεν δικαιούται τη σύνταξη που προσδοκά και ότι οι περιπτώσεις αυτές είναι ένα πολύ μικρό κλάσμα με τον αριθμό των συνταξιούχων που δεν λαμβάνουν αυτά που δικαιούνται. "Γιατί το Δημόσιο εξαντλεί κάθε λεπτομέρεια όταν οφείλει χρήματα και δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του ; Πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του Υπουργείου και του e-ΕΦΚΑ για να πάμε τα πράγματα πιο γρήγορα. Θέλω να είμαι υπουργός μιας κυβέρνησης με ευαισθησία απέναντι στους συνταξιούχους", κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ