Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Μαρ-2021 16:22

  Goldman Sachs: Τα δύο σενάρια για τον τουρισμό και τα οφέλη της Ελλάδας από το "άνοιγμα" της οικονομίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό - που αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 11% του ΑΕΠ στη Νότια Ευρώπη και τη Γαλλία - έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία και η ευρωπαϊκή οικονομική δραστηριότητα παραμένει υποτονική στο δεύτερο τρίμηνο λόγω των αυστηρών εθνικών περιορισμών, σημειώνει η Goldman Sachs.

  Σε νέα έκθεσή της επιχειρεί να "μετρήσει" το μέγεθος της ανάκαμψης στον τομέα της φιλοξενίας σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη και τη Γαλλία υπό διαφορετικά σενάρια re-opening των οικονομιών.

  Στο βασικό σενάριο, ο τουρισμός θα ανακάμψει καθώς οι σχετικοί περιορισμοί χαλαρώνουν στις αρχές της θερινής περιόδου του 2021. Εκτιμά ότι η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία των τομέων που σχετίζονται με τον τουρισμό θα σημειώσει ετήσια αύξηση το γ’ τρίμηνο του έτους η οποία θα κυμαίνεται από τουλάχιστον 1% στην Ιταλία και τη Γαλλία σε 5% στην Πορτογαλία, 13% στην Ελλάδα και 20% στην Ισπανία.

  ';

  Όπως τονίζει η G.S., η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στον τουρισμό θα προσθέσει, κατά μέσο όρο, σχεδόν ένα επιπλέον 1% στην ενίσχυση του ΑΕΠ το β’ και το γ’ τρίμηνο στο βασικό σενάριό της. Αναγνωρίζει πάντως ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες διαφορές μεταξύ χωρών. Το καλοκαίρι του 2020 ο ισπανικός τουρισμός υπέφερε περισσότερο από τις άλλες χώρες και, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, τώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για μια ισχυρή ανάκαμψη που θα προσθέσει σχεδόν 1,4% στο ΑΕΠ έως το τέλος του γ’ τριμήνου του 2021. Η Ελλάδα θα έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα οφέλη, σε όρους ΑΕΠ, καθώς η ανάκαμψη σε τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό θα προσθέσουν 1% στο ελληνικό ΑΕΠ. Η Ιταλία ακολουθεί με 0,7%, ενώ η Γαλλία και η Πορτογαλία με 0,4% και 0,1%.

  vc

  Σε ένα αρνητικό σενάριο όπου ο Covid δεν συγκρατείται αποτελεσματικά και οι περιορισμοί παραμένουν μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου, η G.S εκτιμά ότι η μείωση του συνολικού ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ σε σχέση με το βασικό σενάριο θα είναι σημαντική το β’ και το γ’ τρίμηνο, στο 1,3% κατά μέσο όρο σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη και τη Γαλλία, ενώ θα είναι ιδιαίτερα "βαριά" για Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία.  Επισημαίνει επίσης ότι η εξάρτηση από τον εγχώριο τουρισμό είναι απίθανο να ανακουφίσει το πρόβλημα, δεδομένου του περιορισμένου βαθμού "υποκατάστασης" μεταξύ διεθνών και εγχώριων επισκεπτών: το καλοκαίρι του 2020, ο αριθμός των διεθνών επισκεπτών μειώθηκε κατά 70%, ενώ ο αριθμός των εσωτερικών επισκεπτών, ακόμη και αν είναι πιο ανθεκτικοί, μειώθηκε επίσης, κατά μέσο όρο περίπου 20%. 

  vc

  Ο κλάδος του τουρισμού και της φιλοξενίας παρουσίασαν ισχυρή αύξηση της απασχόλησης πριν από την πανδημία, αλλά η ανακατανομή του εργατικού δυναμικού έχει συνδεθεί με διαφορετικές αυξήσεις παραγωγικότητας και στις πέντε χώρες δηλαδή, στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα. Συνεπώς, η τελευταία επέκταση στον τουρισμό δεν πρέπει να θεωρηθεί απαραίτητα ότι αυξάνει την παραγωγικότητα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ