Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Μαρ-2021 12:02

  Άντεξε η ελληνική οικονομία το 2020, στο 8,2% η ύφεση

  Άντεξε η ελληνική οικονομία το 2020, στο 8,2% η ύφεση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:45

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Στο 8,2% έφτασε τελικά η ύφεση για το σύνολο του 2020 χαμηλότερα κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από τον στόχο για ύφεση 10,5% που είχε θέσει ο προϋπολογισμός του 2021.

  Η οικονομία απέφυγε τη διψήφια ύφεση αφού με βάση τα αρχικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση για το 4ο τρίμηνο του 2020 έφτασε στο 7,9% του ΑΕΠ αρκετά χαμηλότερα από τα διψήφια ποσοστά που είχε υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο. Παράλληλα, η Στατιστική Αρχή αναθεώρησε τις προβλέψεις της και για τα τρία προηγούμενα τρίμηνα. Στο τρίτο τρίμηνο η ύφεση ήταν 10,5% έναντι 11,7% της προηγούμενης πρόβλεψης, το δεύτερο τρίμηνο η ύφεση αναθεωρήθηκε στο 13,8% από 14,7%, ενώ για το πρώτο τρίμηνο η οριακή ανάπτυξη διορθώθηκε στο 0,1% από 0,4% στην προηγούμενη πρόβλεψη.

  Η εξέλιξη αυτή βελτιώνει τη βάση εκκίνησης του 2021 και μειώνει σημαντικά την αρνητική επίδραση εκ μεταφοράς (carry over) από το τέταρτο τρίμηνο του 2020 στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση κατά 7,9% στο 4ο τρίμηνο του χρόνου διαμορφώθηκε από τις επιμέρους μειώσεις όλων των συστατικών που διαμορφώνουν το ΑΕΠ με εξαίρεση τις επενδύσεις οι οποίες είχαν οριακή αύξηση 1,6%. Συγκεκριμένα:

  - Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.

  - Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 13,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 13,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 55,4%.

  - Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 9,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 30,9%.

  Σε σύγκριση με τον 3ο τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου σημείωσε αύξηση κατά 2,7% η οποία διαμορφώθηκε κυρίως από την μεγάλη αύξηση κατά 31,8% των εξαγωγών. Η αύξηση αυτή διαμορφώθηκε από την αύξηση κατά 4,9%, στην εξαγωγές αγαθών και κατά 10,3% στις εξαγωγές υπηρεσιών.

  Θετικά επέδρασαν και οι επενδύσεις οι οποίες αυξήθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.

  Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,2%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 9,9%. 

  Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε

  "Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε", υπογραμμίζει σε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τα αρχικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας το 2020. 

  "Η παγκόσμια οικονομία, πριν από περίπου 1 έτος, υπέστη σοκ, εξαιτίας του υγειονομικού αιτίου. Επί 1 χρόνο, βρίσκεται σε βαθιά κρίση.

  Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε. Άντεξε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών", αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει: 

  "Σύμφωνα με τα προσωρινά – τονίζω, προσωρινά – στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 έκλεισε με ύφεση περίπου στο 8%. 

  Το ποσοστό αυτό είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις. 

  Και τούτο λόγω τόσο της αναθεώρησης του προηγούμενου τριμήνου, όσο και της καλής – σχετικά – εικόνας του 4ου τριμήνου.

  Τέταρτο τρίμηνο που, σε σχέση με το 3ο, φαίνεται μάλλον να παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.

  Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. 

  Πολιτική που περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. 


  Είναι βέβαια γεγονός ότι η ύφεση το 2020 υπήρξε βαθιά, αν και διαμορφώνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

  Και το 2021, μέχρι σήμερα, είναι μια δύσκολη χρονιά.

  Οι προκλήσεις πολλές και μεγάλες. 

  Όμως μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, αφού με τη βοήθεια της επιστήμης χτίζουμε, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς μέσω των εμβολιασμών, "τείχος" προστασίας. 

  Έτσι, η κοινωνική και οικονομική ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα.

  Σε αυτές τις συνθήκες, με αποτελεσματικές, κοινωνικά ευαίσθητες και δίκαιες οικονομικές πολιτικές, καθώς και την επικείμενη έναρξη της εισροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα εργαστούμε για να άρουμε, με γρήγορους ρυθμούς, τις συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης.

  Συνεχίζουμε, με πίστη στην προοπτική της πατρίδας, ευθύνη έναντι όλων των πολιτών, σχέδιο, σκληρή δουλειά, ψυχραιμία και δικαιοσύνη.

  Έτσι ώστε όλοι μαζί, Κράτος, Πολίτες και Επιχειρήσεις, να ανακάμψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, και να θέσουμε τις βάσεις για υψηλή, διατηρήσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ