Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Ιαν-2021 15:01

  "Αγκάθι" οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες - Σε ποιους χρωστά

  Ισόβια μηνιαία τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες που συμμετείχαν στα γεγονότα στην Κύπρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου αποτελεί άλλη μια δημοσιονομική πρόκληση για το 2021, με δεδομένο ότι το θέμα παρακολουθούν στενά και οι θεσμοί, ως μια από τις λίγες σημαντικές εκκρεμότητες στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύτηκε η Ελλάδα από το 2018. 

  Οι ελληνικές αρχές είχαν δεσμευτεί πριν την πανδημία ότι θα μηδενίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (με εξαίρεση αυτές που αφορούσαν τις καθυστερούμενες συντάξεις) μέχρι και το τέλος του 2020. Ειδικά για τις συντάξεις που καθυστερούν πάνω από 90 ημέρες είχε τεθεί ως στόχος να μηδενιστούν ως τα μέσα του 2021.

  Ωστόσο με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΓΛΚ και του ΕΦΚΑ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ. 

  Από αυτά τα 1,47 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησής. Ειδικότερα, 657 εκατ. ευρώ οφείλουν τα δημόσια νοσοκομεία σε προμηθευτές, 386 εκατ. ευρώ οφείλουν τα ασφαλιστικά Ταμεία κυρίως σε εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, 202 εκατ. ευρώ οφείλουν τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ 164 εκατ. ευρώ οφείλουν σε αναλώσιμα και υπηρεσίες οι ΟΤΑ. 

  Οι εκκρεμούσες επιστροφές φόρων έφταναν στο τέλος Νοεμβρίου τα 458 εκατ. ευρώ με δικαιούχους ιδιώτες και επιχειρήσεις.

  Στα παραπάνω θα πρέπει τα προστεθούν και άλλα περίπου 650 εκατ. ευρώ από τις εκκρεμούσες για περισσότερες από 90 ημέρες συντάξεις.

  Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί, ότι οι "καθαρές" ληξιπρόθεσμες οφειλές υπολογίζονται κοντά στα 2-2,1 δισ. ευρώ. Ένα μεγάλο μέρος από τις οφειλές των νοσοκομείων αφορά claw back από φαρμακευτικές εταιρίες που δεν έχει ακόμη συμψηφιστεί. Ομοίως, και ένα μέρος από τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία, αφορά rebate από διαγνωστικά κέντρα το οποίο επίσης δεν έχει συμψηφιστεί. 

  Η συζήτηση με τους θεσμούς για τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου έχει ξεκινήσει από το 2014. Στο τρίτο μνημόνιο περίπου 7,5 δισ. από το δάνειο των 86 δισ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητα προς τη χώρα μας δόθηκε ειδικά για να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες. Τούτο διότι το να μηδενιστούν και κυρίως το να πάψουν να "αναγεννούνται" οι οφειλές του δημοσίου με καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες ήταν μια από τις βασικές μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να φέρει σε πέρας η ελληνική διοίκηση. 

  Παράταση των προθεσμιών 

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεση για την 8η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, επεσήμαινε την καθυστέρηση στην πορεία μηδενισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών και χαρακτήριζε φιλόδοξο τον στόχο για τον οποίο είχαν δεσμευτεί οι ελληνικές αρχές. Ότι δηλαδή θα μηδενίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (πλην των συντάξεων) ως το τέλος του 2020.

  Ωστόσο, τόσο για τις οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης όσο και για τις εκκρεμούσες συντάξεις έδειχναν να έχουν ανοχή λόγω των πρωτοφανών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού. 

  Στην κατεύθυνση αυτή νέος στόχος για τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου πλην συντάξεων δεν έχει τεθεί αλλά ατύπως θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο 2021.

  Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις σε εκκρεμότητα πάνω από 90 ημέρες ο στόχος για μηδενιστούν μέχρι και το τέλος Ιουνίου χάθηκε - και πάλι λόγω του κορονοϊού - αλλά σε αυτήν την περίπτωση τέθηκε νέος για απαλοιφή των εκκρεμοτήτων ως το τέλος του 2021. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ