Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιαν-2021 20:30

  Έρχεται τρίμηνο αναβαθμίσεων για την οικονομία από ξένους οίκους

  Έρχεται τρίμηνο αναβαθμίσεων για την οικονομία από ξένους οίκους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Οι προβλέψεις για ανάκαμψη της οικονομίας, σε συνδυασμό με την πρόωρη αποπληρωμή 3,6 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), θεωρείται πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε αναβαθμίσεις και της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ακόμη και από το πρώτο τρίμηνο του 2021. 

  Στις αξιολογήσεις του 2020 που ήταν επηρεασμένες και από την πανδημία του κορονοϊού, οι τρεις από τους τέσσερις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης( Standard & Poors, Fitch, DBRS) διατήρησαν την αξιολόγηση τους για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, υποβαθμίζοντας την 12μηνη προοπτική της οικονομίας, από "θετική” σε "σταθερή” λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας.

  Την έκπληξη έκανε η Moody’s, που αναβάθμισε την ελληνική οικονομία με σταθερή όμως την προοπτική για το επόμενο 12μηνο. 

  Ωστόσο, όλοι οι οίκοι επεσήμαναν τρία θετικά στοιχεία για την Ελλάδα: Την προώθηση μεταρρυθμίσεων, την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας για το 2021 και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

  Πριν λήξει το 2020 το τελευταίο στοιχείο ενισχύθηκε. Ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε την πρόωρη αποπληρωμή άλλων 3,6 δισ. ευρώ από το χρέος προς το ΔΝΤ, ενώ το δανεικό πρόγραμμα περιείχε διαχειριστικές πράξεις, με στόχο τη μείωση των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών για την εξυπηρέτησή του. 

  Με την αλλαγή του χρόνου ξεκινά ένας νέος κύκλος αξιολογήσεων που θα οδηγήσει σε αναβαθμίσεις, από τους πρώτους μήνες του χρόνου.

  "Ποδαρικό” στις αξιολογήσεις για το 2021 θα κάνει στις 22 Ιανουαρίου ο οίκος Fitch, o οποίος έχει δώσει την υψηλότερη βαθμολογία στην πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας (ΒΒ) από το 2019. Ο οίκος υποβάθμισε την προοπτική της οικονομίας από "θετική" σε "σταθερή" τον περασμένο Ιούλιο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. 

  Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας στις 22 του μήνα θα θεωρηθεί θετική έκπληξη. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, όμως, ότι η Fitch θα αναβαθμίσει την προοπτική της οικονομίας από "σταθερή” σε "θετική” με την προοπτική να αναβαθμίσει και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην επόμενη αξιολόγηση της χρονιάς που θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου. 

  Μέχρι τότε η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει περάσει σε ανάπτυξη (o οίκος προβλέπει ανάπτυξη για φέτος 5,1% του ΑΕΠ) και επιπλέον η πανδημία του κορονοϊού να έχει περάσει σε ύφεση αφού έως τότε θα έχει προχωρήσει σημαντικά και το πρόγραμμα εμβολιασμών του πληθυσμού. 

  Λίγο αργότερα, στις 19 Μαρτίου, θα έρθει η σειρά του καναδικού οίκου DBRS να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία. O οίκος είχε διατηρήσει τον περασμένο Οκτώβριο την πιστοληπτική ικανότητα στη βαθμίδα ΒB(low), υποβαθμίζοντας και αυτός την προοπτική της ελληνικής οικονομίας από "θετική” σε "σταθερή”. 

  Οι προβλέψεις θέλουν τον οίκο να αναβαθμίζει και την προοπτική της οικονομίας αλλά και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Στην τελευταία της αξιολόγηση τόνιζε ότι κριτήρια για την αναβάθμιση θα είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και το πέρασμα από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία το 2020 στην ανάπτυξη το 202. Η δεύτερη αξιολόγηση της οικονομίας από τον καναδικό οίκο είναι προγραμματισμένη για τις 7 Σεπτεμβρίου. 

  H Moody’s και η S&P

  Σειρά θα πάρει η Standard & Poors, η οποία μας έχει στην βαθμίδα ΒΒ-. Στις 23 Απριλίου θα κάνει την πρώτη της αξιολόγηση έχοντας διαθέσιμα και τα στοιχεία για το κλείσιμο του 2021. Και αυτός ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την 12μηνη προοπτική της οικονομίας από "θετική” σε "σταθερή” τον περασμένο Απρίλιο, λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, διατηρώντας σταθερή τη θέση της για το αξιόχρεο της οικονομίας. Η δεύτερη αξιολόγηση από τον συγκεκριμένο οίκο είναι προγραμματισμένη για τις 22 Οκτωβρίου.

  H Moody’s που έκανε την έκπληξη αναβαθμίζοντας την Ελλάδα στην βαθμίδα Ba3 από Β1 λίγο πριν ξεκινήσει το δεύτερο lockdowvn στις 7 Νοεμβρίου, είναι προγραμματισμένο να αξιολογήσει φέτος την ελληνική οικονομία στις 21 Μαΐου και μια δεύτερη φορά στις 19 Νοεμβρίου. 

  Η Moody’s ήταν ο μοναδικός οίκος που παρότι έδινε εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις θεωρούσε ότι θα μεσολαβήσει ένα διάστημα πριν έχουν αποτέλεσμα στην οικονομία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ