Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Νοε-2020 13:34

  Πηγές ΥΠΟΙΚ: Υπάρχει ακόμη μία χαράδρα πανδημίας 5-6 μηνών

  κορονοιος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Για μία χαράδρα πανδημίας 5-6 μηνών προειδοποίησαν πηγές του ΥΠΟΙΚ με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του προϋπολογισμού, εξηγώντας την ανάγκη τα μέτρα στήριξης να λαμβάνονται με σύνεση αφού οι δημοσιονομικοί κανόνες θα επιστρέψουν έστω και με αλλαγές σε επίπεδο ΕΕ. Ανέφεραν πως ο νέος Προϋπολογισμός συντάσσεται με σενάριο εξόδου από το lockdown στις 10/12 και όχι στην αρχή του μήνα, αφού η διαφορά δεν είναι μεγάλη ταμειακά. Μίλησαν για μεγάλη απουσία ορατότητας φέτος και το 2021 αλλά και για ένα ενισχυμένο αποθεματικό το 2021 που θα τροφοδοτεί δαπάνες για την πανδημία, όπως έγραφε και το Capital.gr.

  Αναλυτικά,  εξήγησαν πως ο Προϋπολογισμός έχει γίνει με συντηρητικό σενάριο ανοίγματος όχι απαραίτητα την 1η Δεκεμβρίου αλλά ακόμη και στις 10 Δεκεμβρίου, αφού οι δαπάνες δεν είναι πολύ μεγάλες για 10 ημέρες ώστε να αποτελούν θεμελιώδες πρόβλημα. Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα, είπαν. Αναφορικά κυρίως με την πορεία των υγειονομικών δεδομένων που απλά παρατηρεί το Γενικό Λογιστήριο και ακολουθεί…  

  "Δεν υπάρχει διχογνωμία για τις αποφάσεις που λαμβάνονται με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων", είπαν οι ίδιες πηγές. Είναι μία συζήτηση που δεν γίνεται και δεν πρέπει να γίνεται, ανέφεραν.

  Για τον προϋπολογισμό του 2021 η παραδοχή είναι πως θα υπάρχουν σοβαρά μέτρα στήριξης έως και τον Απρίλιο, ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Για το κόστος του lockdown ανέφεραν οι ίδιες πηγές πως υπάρχει στο δεύτερο κύμα πιο μεγάλη οικονομική δραστηριότητα από ό,τι στο πρώτο, αλλά δεν μπορεί να υπολογισθεί το κόστος αφού είναι "ένας κινούμενος στόχος".  

  Η κατάσταση, ανέφεραν, οδηγεί το 2021 στο δυσμενές σενάριο του προσχεδίου: σε 4,5%-5% ανάπτυξη και σε τουλάχιστο 3% του ΑΕΠ έλλειμμα, έναντι του "βασικού" για 7,5% ανάπτυξη και 1% του ΑΕΠ έλλειμμα.  Ανέφεραν πως δεν θα υπάρχει δυσμενές σενάριο. Αφού από την ώρα που έχουμε το εμβόλιο, "έχουμε καθαρό τον χρόνο της εξόδου" από την πανδημία, είπαν.

  Για το 2020 η ύφεση, όπως ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ, είπε πως θα είναι άνω του 10%.

  Μεγάλη αβεβαιότητα

  Επανέλαβαν πως έχουμε ακόμη πολλούς μήνες αβεβαιότητας και δυσκολιών και γι' αυτό πρέπει να υπάρχει σύνεση. Και τούτο "επειδή έχουμε κάνει τεράστιες δαπάνες και έχουμε ακόμη να κάνουμε πολύ σοβαρές δαπάνες και απώλειες εσόδων", είπαν. Τα χρήματα των δαπανών "δεν προέρχονται από οικονομική δραστηριότητα αλλά από φόρους του μέλλοντος", είπαν. "Ο φορολογούμενος είναι άνθρωπος", σημείωσαν, λέγοντας πως δεν διαμαρτύρεται τι θα του συμβεί για να διαμαρτυρηθεί στο παρόν". Και αναφέρθηκαν σε ένα ενισχυμένο, "που θα ενισχυθεί περαιτέρω", δίκτυ προστασίας για τον σκοπό της βοήθειας όπου χρειάζεται.

  "Πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις για την επόμενη ημέρα και για το πώς θα τη διασφαλίσουμε", είπαν. Εξηγώντας ότι προς το παρόν "γλυτώνουμε ένα κακό σενάριο" σε δημοσιονομικό επίπεδο. "Όπου το κρίνουμε πρέπει να παρεμβαίνουμε, όπου υπάρχει πρόβλημα", αλλά δεν πρέπει να έχουμε την αίσθηση "πως τελείωσε το πρόβλημα και μπορούμε να βάλουμε λεφτά. Το πρόβλημα δεν έχει τελειώσει".

  ΟΙ ίδιες πηγές αναφορικά με το πώς θα διαχειρισθεί η ΕΕ τα ελλείμματα που θα δημιουργηθούν και την επιβάρυνση στο χρέος, είπαν πως "η Ευρώπη θα είναι διαφορετική την επόμενη ημέρα. Αλλά δεν θα είναι τόσο διαφορετική. Και δεν μπορείς να την προβλέψεις με ακρίβεια". Ειδικά, όπως εξήγησαν, από την ώρα που λόγω της πανδημίας δυσκόλεψε η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα.

  "Υπάρχει μία κοιλάδα, μία χαράδρα" ανάμεσα στην ανάκαμψη και στη σημερινή κατάσταση που θέλει προσοχή, είπαν οι ίδιες πηγές. " Έχουμε ακόμη πέντε με έξι μήνες πανδημίας, είναι πολύς χρόνος αυτό και δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ευρώπη και εδώ", ανέφεραν. Πρέπει να είναι συντηρητική η στάση, είπαν, αφού από το 2022 και σίγουρα το 2023 θα υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι.  "Πρέπει να κρατήσεις δυνάμεις και την εικόνα στις αγορές", πρόσθεσαν.

  Ωστόσο, ανέφεραν πως το Ταμείο Ανάκαμψης  μπορεί να βοηθήσει στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση.  Μίλησαν για έναν προϋπολογισμό για το 2021 με πρόβλεψη του ΑΕΠ πολύ συντηρητική σε σχέση με τη δυναμική που μπορεί να δώσει το Ταμείο. Επειδή το Ταμείο "είναι μία πολύ σοβαρή ιστορία, έχουμε την πιθανότητα, όταν θα μπει μπροστά, πολύ γρήγορα να τα ξεχάσουμε όλα αυτά", είπαν.

  Ανέφεραν πως θα υπάρχει ένα κονδύλιο σημαντικά μεγαλύτερο (ως αποθεματικό) από αυτό που είναι εγγεγραμμένο στο προσχέδιο για μέτρα στήριξης, ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ μιλώντας για ένα μεγάλο αποθεματικό.

  Εξήγησε ότι λόγω του ταμείου η επόμενη ημέρα είναι θετική. "Αλλά είμαστε στην καρδιά της καταιγίδας" και "πρέπει να κρατηθεί το τιμόνι με σταθερότητα μέχρι να μέχρι να ηρεμήσει κάπως" η κατάσταση.  "Είναι μία περίοδος που θέλει πολλή πολλή ψυχραιμία". "Δεν θα σας ευχόμουν να είσαστε σε αυτήν τη θέση, με την αβεβαιότητα που υπάρχει", ανέφερε πηγή του ΥΠΟΙΚ για την συγκυρία.  Αν δεν υπήρχε lockdown θα ήταν διαφορετική η στάση πολιτικής, εξήγησαν πηγές, αλλά τώρα πρέπει όμως να φανεί πόσο θα κρατήσει η εν λόγω κατάσταση, αφού χαμηλώνει τη βάση για το επόμενο διάστημα.

  Οι ίδιες πηγές εξήγησαν πως την Τετάρτη θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες και την Πέμπτη θα δοθεί στη δημοσιότητα μία πρώτη εικόνα του προσχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης. Την Παρασκευή παρουσιάζεται ο νέος Προϋπολογισμός κατά την κατάθεσή του στη Βουλή.  

  Εξήγησαν επίσης πως η  Επιστρεπτέα Νο 4 και Νο 5 θα ανοίξει όχι σε δύο φάσεις αλλά σε μία φάση. Με κοινή αίτηση ενδιαφέροντος και αίτηση χορήγησης. Θα αρχίσει η χορήγηση μέσα στο μήνα. Από δω και πέρα η αίτηση θα είναι κοινή και θα πηγαίνει η χορήγηση μέσα στο μήνα, είπαν.

  Για τις αναστολές  υποχρεώσεων ανέφεραν πως από τα 5,5 δισ. ευρώ πλέον υπολογίζονται σε άνω των 6 δισ. ευρώ. Από το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ, τα 1,5 δισ. ευρώ αφορούν σε φόρο εισοδήματος. Και ένα άλλο μεγάλο μέρος είναι αναστολές εισφορών.

  Το δώρο, η έκτακτη στήριξη και η παράταση των αναστολών

  Για πιθανό "δώρο" Χριστουγέννων, ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ πως τα 534 ευρώ αφορούν σε 400 με 600 χιλ. εργαζόμενους που θα πάρουν πιο μεγάλο "δώρο" Χριστουγέννων. Και τούτο γιατί είναι μερικής απασχόλησης με κάτω από 400 ευρώ μισθό.

  "Αυτοί είναι που έχουν πιο μεγάλη ανάγκη", είπαν. Πρόσθεσαν πως μέρος αυτού του αριθμού εργαζομένων υποκρύπτει και όχι κανονικό ωράριο. Αλλά είπαν πως "εδώ ερχόμαστε και παρεμβαίνουμε προς όφελος εργαζόμενων που εργάζονται σε τέτοιες συνθήκες προφανώς όχι με τη βούλησή τους". Επίσης όσοι λάμβαναν και άλλο χρήμα, π.χ. μέσω φιλοδωρημάτων στην εστίαση, έχουν απώλεια "που πρέπει να καλύψουμε". Έκαναν όμως και σαφές πως "δεν είναι εποχή μερίσματος γιατί έχουμε έλλειμμα και όχι πλεόνασμα".   

  Επιπλέον, επανέλαβαν οι ίδιες πηγές, πως αναμένεται η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την έκτακτη βοήθεια. Που θα περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό.

  Δεν απέκλεισαν οι ίδιες πηγές μια παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και τον Δεκέμβριο. Αλλά επισήμαναν πως το αν θα δοθούν 800 ευρώ ή θα επιστραφεί η αξία στα 534 ευρώ είναι ένα θέμα που δεν έχει κλείσει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ