Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Οκτ-2020 12:00

  Υψηλή αντοχή στα έσοδα Οκτωβρίου - Πίεση στα ταμεία τον Νοέμβριο λόγω πανδημίας

  Υψηλή αντοχή στα έσοδα Οκτωβρίου - Πίεση στα ταμεία τον Νοέμβριο λόγω πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Τις αντοχές των κρατικών ταμείων μετρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Και τούτο καθώς καλείται να οριστικοποιήσει τα νέα πακέτα μέτρων στήριξης της οικονομίας που θα συνοδεύσουν τους νέους περιορισμούς που θα ανακοινωθούν σήμερα από τον Πρωθυπουργό, ακολουθώντας τις υγειονομικές εξελίξεις και συστάσεις, αλλά και όσους ίσως ακολουθήσουν.

  Το οικονομικό επιτελείο βασίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μία θετική είδηση: στα καλά στοιχεία που καταγράφονται μέχρι στιγμής στην πορεία των εσόδων του Οκτωβρίου.

  Ο λόγος για στοιχεία τα οποία δεν βασίζονται μόνο στις πληρωμές των φορολογικών υποχρεώσεων (των 2 δόσεων του ΕΝΦΙΑ και της δόσης φόρου εισοδήματος που πρέπει να πληρωθούν έως και σήμερα), αλλά κυρίως σε μία συνεχή ροή εσόδων η οποία καταγράφεται όλες τις προηγούμενες ημέρες και συνδέεται με αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

  Η πλήρης εικόνα θα υπάρξει όταν φανεί η ανταπόκριση των φορολογουμένων στη σημερινή προθεσμία. Ωστόσο, αρμόδιες πήγες δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους, αναμένοντας να δουν αν η πορεία θα παραμείνει τόσο καλή που να μπορεί να συγκριθεί και με τους αρχικούς στόχους του προϋπολογισμού του 2020.

  Νέες πιέσεις

  Εκτιμούν παράλληλα όμως πως ο Νοέμβριος δεν θα είναι ένας εξίσου καλός μήνας. Αρχίζουν έτσι να μετρούν τις συνέπειες στην οικονομία (ΑΕΠ) και στα έσοδα από τα νέα περιοριστικά μέτρα και την άνοδο δαπανών από τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα τεθούν σε εφαρμογή.

  Θεωρείται δεδομένη την αναθεώρηση του Προϋπολογισμού σε επίπεδο πρωτογενών ελλειμμάτων αλλά κι ΑΕΠ. Εκτιμάται πως ακόμα πλήρης εικόνα δεν υπάρχει.

  Ο "απολογισμός" θα έρθει αργότερα, πριν την κατάθεσή του Σχεδίου Προϋπολογισμού 2021 στη Βουλή, την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Η αλλαγή προβλέψεων συνδέεται  με το ότι έχουν αλλάξει δραστικά τα διεθνή δεδομένα, αλλά και το εσωτερικό οικονομικό περιβάλλον.

  Σε όρους ύφεσης, η εκτίμηση για πτώση του ΑΕΠ περί το 8% που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο Προϋπολογισμού που εστάλη στη Βουλή και στις Βρυξέλλες με δεδομένα αρχών Οκτωβρίου θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα αναθεωρηθεί επί τα χείρω. Αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό το εύρος της επιδείνωσης, με από τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μικρότερη επίδραση των μέτρων στήριξης αλλά και των περιορισμών σε σχέση με το πρώτο κύμα lockdown της προηγούμενης Άνοιξης.  

  Υπενθυμίζεται πως η εικόνα των εσόδων τον Σεπτέμβριο δεν ήταν θετική. Κατεγράφη (λόγω και των αναβολών πληρωμής δόσεων) υστέρηση  2,2 δισ. ευρώ στα έσοδα, ενώ σε επίπεδο 9μήνου η "τρύπα" στα έσοδα έφτασε στα 5,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές, προ υγειονομικής κρίσης προβλέψεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ