Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Νοε-2020 12:09

  Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στο Χρηματιστήριο και άνοιγμα ατομικού λογαριασμού, θα εξετάσει η κυβέρνηση

  Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στο Χρηματιστήριο και άνοιγμα ατομικού λογαριασμού, θα εξετάσει η κυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Τη δυνατότητα θέσπισης ειδικού ατομικού λογαριασμού που θα συνοδεύεται από φορολογικά κίνητρα για την επένδυση ιδιωτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, και ιδιαίτερα σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προτείνουν τράπεζες και φορείς της Κεφαλαιαγοράς στο Υπουργείο Οικονομικών.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ), ΣΕΒ, Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ), Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) και Σύνδεσμος Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΣΕΠΕΥ) κατέθεσαν στο Υπουργείο Οικονομικών προτάσεις για την αναβάθμιση του ρόλου και των υποδομών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. 

  Η πρόταση για τη δημιουργία ειδικού επενδυτικού λογαριασμού είναι μία από τις πιο σημαντικές προτάσεις των φορέων της κεφαλαιαγοράς και σύμφωνα με τις πληροφορίες, διαχωρίζει την επενδυτική σύνθεση των προτεινόμενων ειδικών λογαριασμών σε α) μετοχικά και μεικτά αμοιβαία κεφάλαια, ETFs, Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ), Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), και σε β) προθεσμιακές καταθέσεις, repos, ομολογιακά δάνεια και χρηματαγορές. 

  Τα ποσά που θα επενδύονται στις παραπάνω κατευθύνσεις από τους ειδικούς επενδυτικούς λογαριασμούς προτείνεται να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, με δικλίδες ασφαλείας στις επενδύσεις της πρώτης κατηγορίας έτσι ώστε να ελέγχεται το αναλαμβανόμενο ρίσκο από τον ιδιώτη επενδυτή (να υπάρχουν κριτήρια για τη διασπορά και να αποκλείονται τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου).

  Το σκεπτικό της πρότασης για την θέσπιση ατομικών επενδυτικών λογαριασμών με παροχή φορολογικών κινήτρων βασίζεται στη διαπίστωση ότι πρέπει να ενισχυθεί η πρόσβαση ιδιωτών στην κεφαλαιαγορά και να εμπεδωθεί ο ρόλος της μακροπρόθεσμης επένδυσης συνδυασμένης, μάλιστα, και με την συνταξιοδοτική αποταμίευση. Επιπλέον, να δοθεί πρόσβαση στους ιδιώτες για επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δη νεοφυείς. 

  Η είσοδος μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην κεφαλαιαγορά προκειμένου να αντλήσουν χρηματοδότηση πέραν του τραπεζικού δανεισμού (στον οποίο δεν έχουν πάντα πρόσβαση), είναι κομβικό σημείο στις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι φορείς της κεφαλαιαγοράς. Προτείνεται να διευκολυνθεί η διαδικασία αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) και να δοθούν φορολογικά κίνητρα που θα αφορούν στη μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις θυγατρικές τους, στη δυνατότητα πληρωμής των εργαζομένων και μέσω stock options, καθώς και στην παροχή επιδότησης των εξόδων για την εισαγωγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο.

  Οι προτάσεις των φορέων αφορούν και στην προσέλκυση μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών στο ΧΑ, όπως επίσης και κρατικών εταιρειών με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να προχωρήσουν IPOs μεγάλων εταιρειών με συγκριτικό πλεονέκτημα για την ελληνική Οικονομία, οι φορείς προτείνουν να καταργηθεί ο φόρος της συγκέντρωσης κεφαλαίου, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες δημόσιας προσφοράς και εισαγωγής στο ΧΑ, καθώς και να θεσμοθετηθεί πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση σε μη εισηγμένες επιχειρήσεις.

  Σε ό,τι αφορά το κόστος εισόδου στο ΧΑ για τις εισηγμένες, οι φορείς διαπιστώνουν ότι άνω του 80% αυτών επιβαρύνονται με κόστος που δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ και το 90% έχει ετήσιο κόστος που δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.
  Οι προτάσεις των φορέων επικεντρώνονται και στην "πράσινη" ανάπτυξη που αποτελεί βασικό άξονα, μαζί με την ψηφιοποίηση, στην ευρωπαϊκή  ατζέντα για την ανάκαμψη και στην στόχευση των κεφαλαίων του Next Generation EU. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν την κατάρτιση λίστας (με κριτήρια για τον χαρακτηρισμό τους) στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων που μπορούν να χαρακτηριστούν "πράσινες", τη δυνατότητα έκδοσης "πράσινων" ομολόγων και την παροχή σχετικής εκπαίδευσης σε εταιρείες – εκδότες, ελεγκτές/auditors και επενδυτές. 

  Προτείνεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή για "πράσινες" μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες και διαπραγματεύονται στην Ελλάδα, καθώς και φορολογικά κίνητρα για την αγορά "πράσινων" ομολόγων, μετοχών και καλυμμένων ομολογιών (covered bonds). Στο ίδιο μήκος κύματος προτείνεται να δοθούν κίνητρα για εταιρείες που ενσωματώνουν τα κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης).

  Οι προτάσεις των φορέων της κεφαλαιαγοράς κινούνται στο πνεύμα των προτάσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη, ενώ είχαν ζητηθεί από τον αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Ζαββό, στο πλαίσιο της συνολικής αναδόμησης του ελληνικού χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς. 

  Ο σχεδιασμός για το ελληνικό χρηματιστήριο και την κεφαλαιαγορά, με το βλέμμα στην επαύριον της κρίσης του Covid-19 για την Οικονομία, είναι κρίσιμης σημασίας για την κυβέρνηση προς δύο κατευθύνσεις.

  Πρώτον, επειδή, ειδικά μετά την πανδημική κρίση και τον αντίκτυπό της στις επιχειρήσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντική η διεύρυνση των πηγών άντλησης χρηματοδότησης. 

  Δεύτερον, επειδή η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί στις σημαντικές ευρωπαϊκές εξελίξεις που προδιαγράφει η επιτάχυνση της Ενιαίας Κεφαλαιαγοράς στην μετά-Brexit περίοδο. 


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ