Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Οκτ-2020 10:35

  Το Ελληνικό Δημόσιο αντλεί 2 δισ. ευρώ από την επανέκδοση του 15ετούς, ξεπέρασαν τα 16,75 δισ. ευρώ οι προσφορές

  Το Ελληνικό Δημόσιο αντλεί 2 δισ. ευρώ από την επανέκδοση του 15ετούς, ξεπέρασαν τα 16,75 δισ. ευρώ οι προσφορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:25

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ισχυρή ήταν η ζήτηση για την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί τελικά 2 δισ. ευρώ.

  Το τελικό επιτόκιο τοποθετήθηκε στις 125 μβ + mid swap, και στο 1,152%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 16,75 δισ. ευρώ. Νωρίτερα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν πως το τελικό επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθεί στο 1,15%-1,25%, με το Ελληνικό Δημόσιο κινείται στο κατώτερο εύρος αυτών των προβλέψεων και να πετυχαίνει τελικά ιστορικά χαμηλό επιτόκιο. Σημειώνεται πως στη δευτερογενή αγορά σήμερα η απόδοση του 15ετούς κινείται στο 1,02%, ενώ κατά την έκδοση του περασμένου Ιανουαρίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,91% και το κουπόνι στο 1,875%.

  Το ποσό που θα αντληθεί από την έκδοση δεν έχει οριστεί, ωστόσο αναμένεται να κινηθεί εώς τα 2 - 2,5 δισ. ευρώ ανάλογα βεβαίως και με την ζήτηση που θα υπάρξει.

  Ανάδοχοι τις έκδοσης είναι οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan, ενώ οι τίτλοι έχουν αξιολόγηση B1 / BB- / BB / BBL από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.

  Η επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου αποτελεί την πέμπτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές φέτος και την τέταρτη εν μέσω πανδημίας, με τον ΟΔΔΗΧ να έχει στόχο να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει γύρω από τα ελληνικά ομόλογα έτσι ώστε να βελτιώσει την καμπύλη αποδόσεων αλλά και να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

  Σημειώνεται πως η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές μία μέρα μετά την έκδοση-μαμούθ της Ε.Ε των δύο κοινωνικών ομολόγων υπό το πρόγραμμα SURE, η οποία συγκέντρωσε ζήτηση-ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ξεπερνώντας τα 233 δισ. ευρώ. Ο ΟΔΔΗΧ ήθελε να περιμένει αυτή την έκδοση της Ε.Ε και μετά να κάνει κίνηση στις αγορές, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι μέρος της χθεσινής ζήτησης για τους τίτλους της Ε.Ε μπορεί να κατευθυνθεί και στην ελληνική επανέκδοση.

  Η "ασφάλεια" ότι υπάρχει ένας μεγάλος αγοραστής που ονομάζεται ΕΚΤ με το πρόγραμμα PEPP, το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (37,5 δισ. ευρώ) τα οποία και διασφαλίζουν τη χρηματοδότησή της τόσο φέτος όσο και το 2021, και η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης όπου η Ελλάδα θα είναι από τους μεγαλύτερους κερδισμένους, δημιουργούν ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας και ελκυστικότητας προς τους επενδυτές και έχουν οδηγήσει τους ελληνικούς τίτλους σε ένα ισχυρό ράλι φέτος παρά την πανδημία.

  Το γεγονός ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει μέσω του PEPP συνολικά 27 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα - και σε περίπτωση που αυξηθεί σε μέγεθος και επεκταθεί χρονικά τότε θα αγοράσει ακόμη περισσότερα - σημαίνει ότι καλύπτει πλήρως τις ελληνικές εκδόσεις. Αυτό ο ΟΔΔΗΧ δεν αναμένεται να το αφήσει ανεκμετάλλευτο και έτσι θα προχωρά σε κινήσεις που βελτιώνουν την καμπύλη  και την ρευστότητα της ελληνικής αγοράς.

  Ιστορικά χαμηλό το επιτόκιο δανεισμού 

  Σχολιάζοντας την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: 

  "Η Ελλάδα προχώρησε, σήμερα, σε έκδοση 15ετούς ομολόγου, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο δανεισμού.

  Άντλησε, από τις αγορές, 2 δισ. ευρώ, με κόστος κάτω από το 1,2%. Όταν, στην έκδοση του Φεβρουαρίου, την πρώτη αντίστοιχης διάρκειας μετά από μία δεκαετία, προ κορονοϊού, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,9%.

  Υπογραμμίζουμε, επίσης, την υψηλή ζήτηση και την εξαιρετική ποιότητα της σημερινής έκδοσης.

  Όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στη διαχείριση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

  Συγχαίρω, για ακόμη μία φορά τον ΟΔΔΗΧ, για τη μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά του.

  Η Κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, αυξάνει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή μας.

  Λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για τη βήμα-βήμα βελτίωση της ισχύος της Πατρίδας μας.

  Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και οι προκλήσεις μεγάλες. Είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε. Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με σχέδιο, με ρεαλισμό και σκληρή δουλειά".
   

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Το PEPP ευνοεί "μίνι" αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ