Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Οκτ-2020 13:11

  Στην επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ

  Η νέα “έκδοση” χρέους και ο στόχος επαναφοράς του “μαξιλαριού”  στα 36-37 δισ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εντολή στις BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan έδωσε ο ΟΔΔΗΧ για να τρέξουν τη διαδικασία επανέκδοσης του 15ετούς ομολόγου το οποίο είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 1,875%.

  Σημειώνεται πως αυτή αποτελεί ουσιαστικά την πέμπτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη αντλήσει 10 δισ. ευρώ συνολικά.

  Σύμφωνα με αναλυτές το ποσό που αναμένεται να αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ από το reopening θα κινηθεί κοντά στα 2 δισ. ευρώ ενώ το επιτόκιο αναμένεται να κινηθεί λίγο πάνω από το 1% με δεδομένο ότι η τρέχουσα απόδοσή του στη δευτερογενή αγορά διαμορφώνεται στο 1,006%.

  Ο τίτλος έχει αξιολόγηση B1 / BB- / BB / BBL από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.

  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η έκδοση θα γίνει στο άμεσο μέλλον και σύμφωνα με τις συνθήκες στην αγορά, ωστόσο (όπως συμβαίνει συνήθως) είναι πιθανό το βιβλίο προσφορών να ανοίξει αύριο.

  Ο δρόμος προς μία νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ήταν έτσι και αλλιώς ορθάνοιχτος με τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και ο ΟΔΔΗΧ έχει όλους τους λογούς να εκμεταλλευτεί το εξαιρετικά ευνοϊκό αυτό κλίμα ώστε να βελτιώσει τη ρευστότητα της αγορά και την καμπύλη αποδόσεων και να ενισχύσει το… οπλοστάσιο του Ελληνικού Δημοσίου, το λεγόμενο cash buffer, για να μπορούν να χρηματοδοτηθούν νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας χωρίς να μειωθεί το "ταμείο". Η "ασφάλεια" ότι υπάρχει ένας μεγάλος αγοραστής που ονομάζεται ΕΚΤ, έχει ενθαρρύνει τους επενδυτές καθώς το PEPP αναμένεται να στηρίξει τις ελληνικές εκδόσεις τόσο φέτος όσο και το 2021.

  Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε, σήμερα η αγγορά ομολόγων δέχεται έντονες πιέσεις οι οποίες πιθανώς οφείλονται και στην διπλή έξοδο-μαμούθ της Ε.Ε στις αγορές με νεα 10ετή και 20ετή ομόλογα, όπου η ζήτηση κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ για την περιοχή και ξεπέρασε τα 233 δισ. ευρώ.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμη:

  *Σταϊκούρας για 15ετές: Προσδοκούμε μια καλή απόδοση, με χαμηλό επιτόκιο

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ