Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Σεπ-2020 11:44

  Fitch: Διατηρεί στο 7,9% την πρόβλεψη για την ύφεση της Ελλάδας φέτος – Σημαντική η στήριξη της ανάκαμψης από κυβέρνηση και Ε.Ε.

  Fitch: Διατηρεί στο 7,9% την πρόβλεψη για την ύφεση της Ελλάδας φέτος – Σημαντική η στήριξη της ανάκαμψης από κυβέρνηση και Ε.Ε.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αμετάβλητες διατηρεί τις εκτιμήσεις της για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020 η Fitch και στο 7,9%, ενώ στο 5,1% τοποθετεί την ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021. Αν και ο οίκος έχει ολοκληρώσει τις δύο προγραμματισμένες αξιολογήσεις του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, δεν αποκλείεται στο επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε ένα review δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. 

  Σε αναλύσεις της για την πορεία της αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, μετά από ανάλογες αξιολογήσεις που προχώρησε το προηγούμενο διάστημα για τις Eurobank και Alpha Bank, αναφέρει πως η αναμενόμενη φετινή συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ -την οποία και τοποθετεί πολύ κοντά στις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης- αντανακλά τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την επιβράδυνση της μετάδοσης της πανδημίας, την ύφεση στην οποία βρέθηκε η παγκόσμιά οικονομία καθώς και την απότομη πτώση του τουρισμού.

  Όπως σημειώνει η Fitch, αναμένει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το τρέχον β’ εξάμηνο καθώς και το 2021 η οποία τοποθετείται στο 5,1%, ωστόσο τονίζει πως υπάρχουν κίνδυνοι για αυτές τις προβλέψεις, οι οποίοι αφορούν τη διάρκεια της πανδημίας και συνεπώς των επιπτώσεών της.

  Η κλίμακα και το εύρος των πολιτικών απαντήσεων από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 Ιουλίου, θα συμβάλουν στον περιορισμό της έκτασης της πτώσης της δραστηριότητας και αναμένεται να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη. 

  Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Fitch, οι απώλειες θέσεων εργασίας και η μεγάλη πίεση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα δραστηριότητας μετά την κρίση. Ως αποτέλεσμα αυτών των προκλήσεων, η Fitch άλλαξε τις προοπτικές του λειτουργικού περιβάλλοντος για τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε αρνητικές από σταθερές τον περασμένο Μάιο.

  Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ειδικότερα, ο οίκος αναφέρει πως η εφαρμογή του μέτρου αναστολής των πληρωμών των δανείων και η παροχή εγγυήσεων κρατικών δανείων περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, θα μετριάσουν τις πιέσεις στην ποιότητα του ενεργητικού του κλάδου στο εγγύς μέλλον.

  Η απάντηση της ΕΚΤ στην πανδημία COVID-19 περιλαμβάνει επίσης μέτρα ελάφρυνσης κεφαλαίων και στήριξης της ρευστότητας.

  Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν τις νέες στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης καθώς και την άρση των περιορισμών για τη χρήση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ως εξασφάλιση σε πιστωτικές πράξεις, οι οποίες θα ανακουφίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο για τις τράπεζες.

  Επιπλέον, καταλήγει ο οίκος, η ΕΚΤ έχει συμπεριλάβει ελληνικά κρατικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης PEPP, κάτι που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει συνολικά έως και 27 δισ. ευρώ (περίπου 16% του ΑΕΠ) ομολόγων ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά από το ευρωσύστημα, στηρίζοντας περαιτέρω την ελληνική οικονομία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ