Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Σεπ-2020 11:42

  Θ. Σκυλακάκης: Πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα τα φορολογικά έσοδα Αυγούστου - Παραμένουν οι πιέσεις

  Θ. Σκυλακάκης: Πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα τα φορολογικά έσοδα Αυγούστου - Παραμένουν οι πιέσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.37

  Της Δήμητρας Καδδά

  Αντοχές στον προϋπολογισμό του Αυγούστου λόγω και της παράτασης στην πληρωμή των φόρων, αλλά και συνολική μείωση φορολογικών εσόδων κατά 11,9% σε σχέση με τον στόχο ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

  Αρμόδιες πηγές δεν απέκλεισαν νέα τοπικά μέτρα στήριξης και ανέφεραν πως προς το παρόν ο σχεδιασμός είναι για προϋπολογισμό με μηδενικό έλλειμμα το 2021 και για επαναφορά των πλεονασμάτων από το 2022, αλλά γίνεται σε περιβάλλον πολύ μεγάλης αβεβαιότητας, αφού όλα θα κριθούν από την πορεία της υγειονομικής κρίσης.

  Μίλησαν για επανεξέταση της πορείας της οικονομίας τον Οκτώβριο και έκαναν σαφές πως η πορεία των περιοριστικών μέτρων θα κρίνει και τις εξελίξεις σε οικονομικό- δημοσιονομικό πεδίο.

  "Τα φορολογικά έσοδα του μηνός Αυγούστου ήταν πολύ καλύτερα του αναμενομένου. Έφτασαν στο ύψος των εσόδων της αρχικής πρόβλεψης του προϋπολογισμού του 2020 και ήταν κατά 400 εκ. περισσότερα από τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Είναι δηλαδή 400 εκ. πάνω σε σχέση με τις προβλέψεις μας που έχουν λάβει υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας", ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την παρουσίαση της πορείας του Προϋπολογισμού.

  Επισήμανε δε ότι "η επίδοση αυτή έχει προφανώς και κάποια συγκυριακά χαρακτηριστικά, όμως με βεβαιότητα αντανακλά στη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων και στην αυξημένη ρευστότητα που έχει επιτευχθεί στην οικονομία με τα πολλαπλά μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση. Δεν αλλάζει τις προβλέψεις μας για μειωμένα έσοδα στους επόμενους μήνες, είναι όμως μια αχτίδα αισιοδοξίας σε μια δύσκολη εποχή".

  Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι υπάρχει αυξημένη ρευστότητα και η διάθεση κάποιων να μην αφήσουν πληρωμές για το μέλλον. Επίσης, η τόνωση εσόδων τον Αύγουστο συνδέεται με την έλευση ποσών από την ΕΕ.

  Το άνοιγμα στο 8μηνο παραμένει

  Σε επίπεδο 8μηνου, το άνοιγμα παραμένει. Πηγές του υπ. Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν έχει αλλάξει προς το παρόν η εκτίμηση για την πορεία των εσόδων στο σύνολο του έτους, το ΥΠΟΙΚ πορεύεται με βάση το "κακό" σενάριο του Απριλίου για ύφεση περί το 8%.

  Επιπλέον, αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο καταγράφεται επιπλέον στήριξη από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Επίσης αρχίζει να φθίνει, αναφέρουν η επίπτωση του τουρισμού και παραμένει μόνο η πίεση από τα περιοριστικά μέτρα.

  Ωστόσο, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως καλύτερη εικόνα για τις "αντοχές" της οικονομίας και των Ταμείων θα υπάρχει τον Οκτώβριο. Θα φανεί και πόσο θα τονώσει την αγορά το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ των αναδρομικών των επιπλέον 2 δις ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.  Για τα έσοδα με τον ΕΝΦΙΑ εκτιμάται πως θα είναι ανάλογα με αυτά του 2019.

  Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι φορείς έχουν τροφοδοτηθεί με χρηματοδότηση. Ωστόσο, το lock down και η μη φυσική παρουσία έχει επίπτωση στο ρυθμό απορρόφησης. Εκτιμάται δε ότι αυξάνονται και οι προσωρινές συντάξεις, που όμως θα φανούν στα στοιχεία από τον Οκτώβριο και μετά.

  Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν πως υπάρχει αυξημένη πίεση και λόγω των εκκρεμοτήτων που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, με δόση που έλαβε η κυβέρνηση για τον λόγο αυτό.   

  Τα περιοριστικά μέτρα κλειδί για τις αντοχές της οικονομίας – μεγάλη η ασάφεια

  Αναφορικά με ένα νέο lock down  - που δεν αποκλείσθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο - πηγές του ΥΠΟΙΚ μετέφεραν την ευχή τους "να μην φτάσουμε εκεί" και είπαν πως αν συμβεί έχει σημασία για την οικονομία και ο χρόνος. Για παράδειγμα τι θα συμβεί την περίοδο των εορτών.

  Για τα δημοσιονομικά της χώρας έχει σημασία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, το τι θα γίνει αν πάμε σε πιο μαζικά μέτρα που θα αυξήσουν την ανάγκη για αναστολές. Προς το παρόν, επισημαίνουν, είναι πιο λίγες από αυτές. Και επισήμαναν πως ότι "περισσεύει" θα δίδεται με νέες παρεμβάσεις στην οικονομία.

  Εκτιμάται ότι πρέπει να γίνει "κάτι παραπάνω" όπου υπάρχουν τοπικά περιοριστικά μέτρα. να υπάρξει πρόβλεψη για αυτούς που πλήττονται υπέρμετρα σε σχέση με τους υπόλοιπους, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Αναφέρουν πως αυτό μπορεί να γίνει και μέσα από υφιστάμενα εργαλεία. Ως παράδειγμα αναφέρονται οι ειδικές ρυθμίσεις που μπήκαν στην Επιστρεπτέα για τοκ κλάδο Γούνας στην Καστοριά.   

  Προς ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2021

  Προς το παρόν για το 2020 το πρωτογενές έλλειμμα κινείται στην περιοχή του 6% του ΑΕΠ, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Αλλά αυτό έχει σχέση με την πορεία των περιοριστικών μέτρων, επισήμαναν. Για το 2021 ανέφεραν ότι θα είναι ένας προϋπολογισμός ανάκαμψης με επαναφορά του ΑΕΠ αλλά και της "φυσικής τάσης" του Προϋπολογισμού για πλεονάσματα. Η επαναφορά εκτιμάται το 2022. Το 2021 θα έχει πιέσεις από το 2020 στο φόρο εισοδήματος και έτσι θεωρείται μεταβατική χρονιά με μεταβατικό προϋπολογισμό και στόχο μία "δημοσιονομική ισορροπία".

  Ωστόσο, έκαναν σαφές ότι η εν λόγω πρόβλεψη για το 2020- 2021 μπορεί να επικαιροποιηθεί δραστικά.

  "Μπορεί την 1η εβδομάδα του Οκτωβρίου να έχει τελείως διαφορετικά δεδομένα" ανέφεραν αρμόδιες πηγές, εξηγώντας πως υπάρχει μεγάλη ρευστότητα. "Δεκατέσσερις ημέρες είναι πολύς καιρός σε αυτό το περιβάλλον που δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει" αναφέρουν οι ίδιες πηγές για  το χρόνο έως την ανακοίνωση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2021.

  Σημείο κλειδί είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Εξηγούν ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία. Θα ακολουθήσει στη συνέχεια μία στασιμότητα σε πιο υψηλά επίπεδα ΑΕΠ, αφού θα είναι παρόμοια σε αξία η εισρροή πόρων.

  Δηλαδή, θα "καλύπτονται οι ζημιές που προκάλεσε η πανδημία και θα δημιουργείται μία συνολική δυναμική για την οικονομία". Και τούτο σε συνδυασμό - αναφέρουν - με την πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

  Για το πότε μπορεί να γίνει ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως κλειδί είναι το πότε θα αποκατασταθούν οι συνθήκες. Το σημείο κλειδί είναι ο βαθμός εμβολιασμού, εξηγούν.

  Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκαν επίσης στην πολύ καλή διαχείριση των δημοσιονομικών που οδηγούν σε πολύ καλούς όρους δανεισμού ακόμη και όταν ανακοινώνονται νέα πακέτα στήριξης.

  Τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για τον Προϋπολογισμό

  Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Αυγούστου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 10.804 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.892 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, και ελλείμματος 1.588 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

  Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 6.607 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.152 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2.906 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.
  Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 28.930  εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3.524 εκατ. ευρώ ή 10,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 32.262 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3.019 εκατ. ευρώ ή 8,6% έναντι του στόχου.

  Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 27.009 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3.633 εκατ. ευρώ ή 11,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.

  Πορεία Αυγούστου

  Ειδικότερα, τον Αύγουστο 2020 σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.089 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 706 εκατ. ευρώ σε σχέση με το μηνιαίο στόχο γεγονός που οφείλεται τόσο στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ όσο και στην παράταση που δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την πληρωμή της πρώτης και δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος Αυγούστου.

  Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1.055 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 749 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.382 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 11 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα για το μήνα Αύγουστο 2020 κατά 400 εκατ. ευρώ, παρά τη μείωση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τον COVID-19.

  Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2020 ανήλθαν στα 39.735 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 4.388 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (35.346 εκατ. ευρώ).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ